Arrestaties ivm bekladde joodse graven

De politie heeft twee Oosterhouters aangehouden op verdenking van de bekladding van de joodse begraafplaats in Oosterhout. Het gaat volgens het Openbaar Ministerie in Breda om twee inwoners van Oosterhout, 22 en 18 jaar oud.

Een veertigtal nabestaanden ontdekte op zondag 29 april de bekladding met hakenkruizen en anti-joodse leuzen toen zij hun omgebrachte familieleden kwamen herdenken. Op de graven stonden teksten als 'Jude raus' en 'Wir sind zurück'. Bij de arrestatie maandagmorgen waren een rechter-commissaris en een officier van justitie van het parket in Breda aanwezig. De woningen van de twee zijn doorzocht.
In het belang van het onderzoek worden nog geen nadere bijzonderheden bekendgemaakt.

Justitie wil ook nog niet ingaan op de vraag of de twee lid waren van de extreemrechtse groepering Stormfront. Zowel De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) als de politie hadden aanwijzingen dat deze splintergroepering achter de bekladdingen zat. Leden van Stormfront, een afsplitsing van de Nederlandse Volks Unie, waren eerder betrokken bij bekladdingen van joodse graven in Den Haag.