'Gemengde landenteams in paardensport Olympische Spelen 2020'

Op de Olympische Spelen van Tokyo in 2020 krijgen we in de paardensport mogelijk teams te zien die uit verschillende nationaliteiten bestaan, iets wat sinds de Spelen van 1904 niet meer gebeurd is.

De Braziliaan Luiz Roberto Giugni, lid van de internationale paardensportbond FEI, heeft dat tegenover Braziliaanse media bevestigd, hoewel de FEI het zelf nog niet officieel naar buiten heeft gebracht. "Het is allemaal al zeker", beweert Giugni. "In de landenwedstrijden krijgen we teams met ruiters en amazones uit hetzelfde land, maar ook uit verschillende landen."

Het gaat bij dergelijke teams om deelnemers uit landen die zich niet als team voor de Spelen geplaatst hebben, maar op deze manier wel mee kunnen doen aan de teamwedstrijden. "Ze strijden dan om dezelfde gouden medaille. We hopen zo meer interesse te kweken voor de landenwedstrijden, omdat niet alleen de grote landen dan van de partij zijn", zegt Giugni.

Op de Jeugd Olympische Spelen zijn dergelijke teams overigens heel normaal. Zo worden de teams voor de gemengde ploegenachtervolging in het schaatsen bepaald door loting, en in het boogschieten worden de dames en heren aan de hand van de plaatsingsronde bij elkaar ingedeeld: de nummer één bij de dames speelt samen met de nummer laatst bij de heren, enzovoort.

"Het voornaamste idee is om de paardensport universeler te maken. We willen de sport zien groeien in andere plaatsen, bijvoorbeeld in Azië, en de paardensport zo internationaal groter maken", aldus Giugni. 

Onder diehard fans van de Olympische Spelen is er al de nodige twijfel. Het idee zou indruisen tegen de originele gedachten van de Spelen, die ontstonden doordat de oude Griekse steden het tegen elkaar op wilden nemen.