Cohen zet vraagtekens bij Milli Görüs

BinnenlandsDe Amsterdamse burgemeester Job Cohen heeft vragen over de integriteit van de Turkse religieuze beweging Milli Görüs. Ook is volgens hem onduidelijk of de organisatie de financiën op orde heeft. Dat schreef hij vandaag in een brief aan de gemeenteraad.

Deze vragen waren aanleiding voor Cohen om zijn bemiddelingspogingen tussen Manderen BV, een beleggingsmaatschappij van Milli Görüs, en woningcorporatie Het Oosten eerder deze week te beëindigen. De twee partijen zouden samen de Westermoskee in het stadsdeel De Baarsjes bouwen. Ze raakten echter in conflict omdat Het Oosten bezorgd is over de religieuze koers die de moskee gaat varen.

De burgemeester schrijft verder dat Manderen BV de gesprekken om tot een oplossing ''niet voortvarend ter hand heeft genomen''. Ook staat in de brief dat een beroep is ingediend bij de rechtbank tegen het besluit van De Baarsjes om een bouwvergunning voor de Westermoskee te verlenen. Wie dat heeft gedaan, blijkt niet uit het schrijven.

De gemeenteraadsfracties van de oppositiepartijen CDA en VVD vroegen Cohen in april zijn bemiddelingspogingen te staken tot verscheidene onderzoeken naar Milli Görüs zijn afgerond. De Autoriteit Financiële Markten wilde weten of in de moskeeën van de organisatie illegale effectenhandel heeft plaatsgevonden. Dat onderzoek leverde niets op. Stadsdeel De Baarsjes bestudeert momenteel de financiële positie van Manderen BV.


Cohen heeft bemiddelingspoging gestaakt