Westermoskee volledig in Duitse handen

BinnenlandsUit een geheim contract dat het KRO tv-programma Reporter gisteren in de openbaarheid bracht, blijkt dat de Westermoskee in De Baarsjes volledig in handen komt van het Europese hoofdkantoor van Milli Görüs in Keulen, dat bekend staat als zeer conservatief. Het contract werd al in november 2005 getekend.

Het bestuur van de verantwoordelijke moskeevereniging voor de Westermoskee, Aya Sofya, tekende driekwart jaar daarna doodleuk een convenant met het bestuur van het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes en woningbouwvereniging Het Oosten, waarin juist werd afgesproken dat de moskee onafhankelijk blijft van het Europese hoofdkantoor van Milli Görüs.

In het programma van Reporter wilde het stadsdeel nog niet op het geheime contract reageren, maar vandaag is er wel een reactie gekomen. Een woordvoerder van het stadsdeel zegt dat De Baarsjes geen vertrouwen meer heeft in de moskeevereniging Aya Sofya, onderdeel van de Turkse organisatie Milli Görüs Noord-Nederland. Het stadsdeel heeft vrijdag een afspraak met de huidige voorzitter van Aya Sofya, Fatih Dag, om eens een hartig woordje te spreken.

De vertrouwensbreuk heeft overigens geen invloed op de te verlenen bouwvergunning. Over een maand loopt de termijn van inspraak af en zal het stadsdeel vermoedelijk overgaan tot het toekennen van de vergunning. ''We kunnen de bouwvergunning niet weigeren op religieuze gronden. Daarom zullen we blijven praten met de moskee over de maatschappelijke rol in de buurt.''

'Onder druk'
Het contract met het Duitse hoofdkantoor is ondertekend door Üzeyir Kabaktepe, een Turkse Nederlander die tot oktober 2006 directeur was van beleggingsmaatschappij Manderen BV. Dat bedrijf coördineert de bouw van het gebedshuis en beheert ook de aandelen. In Reporter zei hij zondagavond dat het hoofdkantoor in Keulen hem ''geestelijk onder druk'' heeft gezet om te tekenen. ''Tegen al mijn geweten in, maar ik stond met mijn rug tegen de muur.''

In de uitzending van Reporter bleek dat het Duitse hoofdkantoor weinig zag in de liberale multiculturele koers die Milli Görüs Noord Nederland voorstond. In mei vorig jaar werd bekend dat de Duitse tak de greep op de Nederlandse tak zeer verstevigde. De liberale voorman Haci Karacaer werd de laan uit gestuurd. Ook werd daarna het bestuur van moskeevereniging Aya Sofya vervangen door personen die de Duitse tak beter gezind zijn.

Minister Piet Hein Donner van Justitie gaf in februari 2006 het officiële startsein voor de bouw van de moskee, die een minaret van 42 meter moet krijgen. Op de bouwplaats is daarna weinig meer gedaan. Het is ook zeer onwaarschijnlijk dat de oorspronkelijke bouwplannen nog doorgang vinden.



Link: KRO Reporter: Islamitisch missieland Nederland.

Met dank aan Beuzebelder voor de submit.