WW is goudmijn voor Oost-Europeanen
Bij een aanvraag voor een uitkering telt ook het arbeidsverleden in het land van herkomst mee. Daardoor kan de duur van een uitkering langer duren dan de periode dat de werknemer daadwerkelijk in Nederland gewerkt heeft. Iets wat het UWV bij monde van woordvoerder Joyce Duivenvoorde erkent. "Het vloeit rechtstreeks voort uit de EU-regels. " Ook is de hoogte afhankelijk van de hoogte van het laatstverdiende loon, waarbij de werknemer het voordeel van de hoge Nederlandse salarissen geniet. Zo bedraagt het minimumuurloon in Polen slechts 1,34 euro, tegenover 8,11 euro in Nederland.
VVD-Kamerlid Stef Blok is geschrokken van de nieuwe mogelijkheid voor Oost-Europeanen om makkelijk een WW-uitkering te kunnen opstrijken zonder al te veel inspanning. "Het is ongewenst dat mensen een lange WW-uitkering kunnen krijgen, terwijl ze slechts kort in Nederland hebben gewerkt". Hij pleit voor aanpassing van de criteria voor de toewijzing van een WW-uitkering. Zo zou de hoogte van de uitkering niet van het laatstverdiende loon moeten afhangen, maar van het gemiddelde loon van de werknemer in de afgelopen paar jaar.
Zijn PvdA-collega Ton Heers denkt dat het niet zo'n vaart zal lopen. "De regels voor WW zijn streng. Polen komen hier om te werken en er zal snel weer werk zijn gevonden voor een werkloze Pool. Juist voor deze groep is er veel passende arbeid."
Met dank aan robski18 voor de submit.