CDA: Schoolkinderen moeten weer staand Wilhelmus zingen

In een interview in de Telegraaf van vanochtend gaat CDA-lijsttrekker Sybrand Buma in op het verval van de Nederlandse normen en waarden. Met een opvallend voorbeeld: schoolkinderen moeten weer ons volkslied gaan zingen. Staand.

Buma gaat voor het torentje, zegt hij, en als hij daar zit zal hij vol inzetten op het herstel van normen en waarden (oftewel: kabinet Buma-I moet een soort Balkenende-V worden). Onder het motto 'er is niks mis met ouderwets' wil hij de tradities die we kennen graag expliciet maken: omschrijven en vastleggen dus. Of het uiterlijk van Zwarte Piet ook 'ouderwets' moet worden vastgelegd benoemt Buma trouwens niet.

De CDA-voorman vindt ons land 'wel erg multicultureel' geworden, en is daarom van mening dat tradities, normen en waarden weer vanzelfsprekend worden gemaakt. Daaronder valt bijvoorbeeld het strafbaar houden van majesteitsschennis, maar dus ook het (eerder Amerikaans dan Nederlands aandoende) staand zingen van het Wilhelmus in de klas.

Verder is het interview vooral een grote aanval op het kabinet Rutte en alles wat het gedaan heeft. Dat het CDA ruim 80% van dat beleid heeft gesteund in de Tweede én Eerste Kamer wordt voor het (electorale) gemak maar even genegeerd. Alleen PvdA-minister Dijsselbloem komt er genadig vanaf bij Buma: die krijgt een pluim (hé, kreeg hij die laatst niet ook al van D66?)

Balkenende gaat start-ups bijstaan (Foto: ANP)
Er is niks mis met ouderwets! (Foto: ANP)