Blom pleit voor meer videoarbitrage

Scheidsrechter Kevin Blom heeft gepleit voor meer gebruik van doellijntechnologie en videoscheidsrechters in het voetbal. Hoewel wereldvoetbalbond FIFA op dit standpunt nog erg conservatief is, is het Nederlandse scheidsrechterskorps dit niet. Afgelopen zondag werd Bas Nijhuis in de topper Feyenoord - PSV geholpen door Hawkeye, terwijl Blom gisteren in het bekerduel tussen AZ en Cambuur hulp kreeg van de videoscheidsrechter.

AZ leek in blessuretijd van de tweede helft de finale van de KNVB beker bereikt te hebben dankzij een goal van Stijn Wuytens. Blom had echter niet goed kunnen zien dat AZ-aanvaller Levi Garcia vlak daarvoor Cambuur-doelman Leonard Nienhuis omver had gelopen. Videoscheidsrechter Dennis Higler bracht vanuit de controlekamer in Hilversum uitsluitsel: geen doelpunt. Uiteindelijk werd het een verlenging en won AZ alsnog via strafschoppen.

Blom: "Wij verifiëren elk doelpunt. Ik had al mijn twijfels of het duel vlak daarvoor tussen de keeper en de speler van AZ wel juist was. Dus ik vroeg aan de videoassistent wat daar was gebeurd. Hij was eigenlijk heel duidelijk: de AZ-speler duwt met twee handen de keeper naar beneden. Dus er is een duwfout gemaakt."

"Dit is de eerste keer in mijn carrière dat ik een beslissing moet herroepen. Dat is een bijzondere ervaring, kan ik je vertellen." Blom wil dan ook dat er haast gemaakt wordt met de verdere invoering via videoscheidsrechters. "Laat dit de toekomst zijn. Ik ben er heel erg blij mee dat de arbitrage op deze wijze wordt geholpen. Zo kun je in alle rust de juiste beslissing nemen."

Blom was gisteren voor de derde maal betrokken bij het experiment. Eerder dit seizoen zat hij als videoarbiter in een busje bij het duel PEC Zwolle-FC Utrecht, terwijl hij woensdag in het Replay Centrum zat bij Sparta-Vitesse. "Woensdag zat er niet veel in de wedstrijd, gisteren alles. Het voetbal heeft gewonnen." Hij hoopt dan ook dat wedstrijden in de Eredivisie snel ook gebruik kunnen maken van het systeem.

Blom pleit voor meer videoarbitrage (Foto: Pro Shots/Erwin Spek)
Blom pleit voor meer videoarbitrage (Foto: Pro Shots/Erwin Spek)