KNVB: "Hawk-Eye kost drie ton per stadion"

Het invoeren van het Hawk-Eye-systeem in alle stadions in de Eredivisie blijft een zeer prijzige aangelegenheid en voorlopig niet haalbaar, stelt Gijs de Jong van de KNVB.

"De aanschaf van de apparatuur voor één stadion kost driehonderdduizend euro", vertelde De Jong tegen Voetbal International. "Daarnaast moet er dan een contract met Hawk-Eye worden afgesloten voor het onderhouden, testen en afstellen van het systeem. Dan praat je ook al gauw over vijftigduizend euro per jaar. Wel is het zo: hoe meer systemen je afneemt, hoe goedkoper het wordt." Het totale kostenplaatje wordt zo'n vijf miljoen euro."

"Als je de investering afzet tegen het aantal beslissingen dat op basis daarvan wordt genomen, dan is het vrij kostbaar. Dit is het vierde seizoen dat we Hawk-Eye gebruiken, maar het aantal toegekende doelpunten is op één hand te tellen. Het zwaartepunt zal bij de KNVB de komende jaren dan ook liggen op video-arbitrage. Begin 2018 zal de internationale spelregelcommissie een beslissing nemen over de invoering."

Het systeem hangt op dit moment alleen in De Kuip. "Dat is besproken met het technisch platform. Al jaren gaat het zo. In de eerste seizoenshelft, vanaf de Johan Cruijff Schaal, hangt het systeem in Amsterdam. Na de winterstop gaat het naar Rotterdam, tot en met de bekerfinale. Verplaatsen is ook niet gratis. Stel dat we het voor een wedstrijd willen installeren bij Heerenveen, dan praat je zo over een extra uitgave van dertig- à veertigduizend euro."

De Jong is het er niet mee eens dat het systeem overal of nergens moet hangen. "Dat is omgekeerd redeneren. Dat we het niet in honderd procent van de gevallen eerlijker kunnen maken, betekent niet dat we het moeten nalaten om het in tien procent van de gevallen wél te doen. Het is ook niet zo dat het ene team wordt bevoordeeld ten opzichte van het andere, allebei hebben ze recht op de objectiviteit van het systeem. Daar kan toch niemand tegen zijn? Afgelopen maand vonden we het in de Europa League allemaal onterecht dat een doelpunt van Ajax tegen Legia Warschau niet werd toegekend. Zoals met alle technologie moeten mensen eraan wennen, maar het is natuurlijk nooit oneerlijk dat een doelpunt ook wordt toegekend."