Aantal kankerpatiënten toegenomen

Het aantal kankerpatiënten in Nederland is het afgelopen jaar verder toegenomen. Ruim 108.400 Nederlanders kregen de diagnose van de ziekte, 2500 patiënten meer dan in 2015. Dat blijkt uit vrijdag verschenen cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

Huidkanker (15.836 gevallen) kwam vorig jaar het vaakst voor, gevolgd door darmkanker (15.427) en borstkanker (14.511 vrouwen en 129 mannen). Ook krijgen mensen relatief vaak longkanker (12.168), en prostaatkanker (meer dan 11.000).

Volgens de organisatie zet de trend in het stijgende aantal patiënten met huidkanker door. De drie belangrijkste vormen van huidkanker zijn basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom. "Melanoom is van deze vormen potentieel de meest dodelijke, maar het grootste deel van de toename zit gelukkig in de groep met een vroeg stadium melanoom", aldus de organisatie.

Gestage groei
KWF Kankerbestrijding wijst erop dat de meeste gevallen van huidkanker worden veroorzaakt door bovenmatige blootstelling aan uv-straling van de zon. "Daarom zet KWF zich in voor betere zonbescherming, met name bij kinderen. Kinderen zijn namelijk extra kwetsbaar. Ernstige verbranding in de jeugd, verdubbelt de kans op huidkanker op latere leeftijd", stelt de organisatie. "Bescherm de huid door te smeren, kleren, weren."

Bij de meeste kankersoorten was het afgelopen jaar sprake van een gestage groei. Bij sommige soorten kanker zoals darmkanker kan dat komen doordat ze eerder ontdekt worden dan enkele jaren geleden.

De cijfers werden gepubliceerd in aanloop naar Wereldkankerdag zaterdag.

Aantal kankerpatiënten toegenomen
Aantal kankerpatiënten toegenomen (Foto: ANP)