Veelbelovend onderzoek naar stamcellen
Desondanks spreken deskundigen in de Verenigde Staten al van baanbrekend onderzoek. Stamcellen zijn ''basiscellen'' die nog in verschillende andere typen cellen kunnen veranderen en dode of beschadigde cellen zouden kunnen vervangen. De hoop bestaat dat daarmee ziektes en aandoeningen als MS, Parkinson, dwarslaesie en verlammingen behandeld kunnen worden. De techniek is omstreden, ook omdat stamcellen ''gewonnen'' worden uit embryo's (die overblijven bij ivf-behandelingen).
Het halen van stamcellen uit vruchtwater is volgens de wetenschappers niet alleen minder omstreden, maar ook relatief eenvoudig. Het kan door vruchtwaterpuncties, die overigens niet helemaal zonder risico zijn, maar ook door de cellen weg te halen uit de placenta na de geboorte.
De Amerikaanse onderzoekers hebben goede kwaliteit stamcellen uit vruchtwater kunnen halen die vervolgens na manipulatie konden uitgroeien tot onder meer orgaan-, bot- of spierweefsel, dat weer in muizen kon worden getest. Onderzoek op mensen is pas over enkele jaren aan de orde.