Rusland: 'Nederland negeerde ons bij onderzoek MH17'

In een brief aan de Verenigde Naties hekelt Rusland de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). De Russen beschuldigen de OVV van vooringenomenheid bij het onderzoek naar de ramp met MH17. De Nederlanders zouden de Russen meerdere malen genegeerd hebben.

In de brief zeggen de Russen dat de OVV van conclusies naar feiten heeft gewerkt doordat de onderzoeksraad zou hebben willen bewijzen dat het toestel van Malaysia Airlines werd verwoest door een Buk-raket die vanuit rebellengebied werd gelanceerd.

Informatie die de Russen gaven over de fabrikant van de raketten is volgens hun niet meegenomen in het onderzoek, daardoor is de conclusie van de OVV onmogelijk te verenigen met de feitelijke werking van de Buk-installaties. Op basis van gegevens die de Russen hebben is er volgens Rusland geen bewijs dat vlucht MH17 is neergehaald door een Buk-raket.

Nederland heeft aangegeven steeds maar weer geprobeerd te hebben de Russen bij het onderzoek te betrekken, maar dit is ze keer op keer niet gelukt. Rusland heeft in juli in de VN-Veiligheidsraad een Nederlandse resolutie geblokkeerd voor de instelling van een VN-tribunaal.

Morgen komen de Russen daarom zelf met hun eigen conclusies, die zal worden ondersteund door een simulatiefilmpje. De OVV zal morgen de schuldvraag niet beantwoorden, dat onderzoekt het Openbaar Ministerie.