Paardensport mogelijk niet in Rio op Olympische Spelen

Het is mogelijk dat de paardensportwedstrijden tijdens de Olympische Spelen niet in Rio worden gehouden. Vanwege gezondheidsvoorschriften moet er eerst een akkoord worden gesloten met de landen waar de paarden vandaan komen. Het ministerie van Landbouw en Veeteelt in Brazilië heeft echter nog geen akkoord met Europa. de Verenigde Staten en Canada. Als er voor het einde van de maand nog steeds geen verdrag is, is er een kans dat de wedstrijden niet in Brazilië gehouden kunnen worden.

De internationale paardensportbond FEI heeft er vertrouwen in dat Brazilië de zaak goed afhandelt. "Eerder deze week hebben we er weer over gesproken en ik verwacht dat het ministerie van Agricultuur het certificaat snel afrondt, zodat we verder kunnen met de voorbereidingen voor de Olympische Spelen. We hebben er alle vertrouwen in dat onze paarden naar Rio mogen reizen om deel te nemen aan de Spelen en kijken uit naar succesvolle hippische disciplines in Deodoro, volgend jaar,”

De regels omtrent paarden zijn streng in Brazilië. Het land kampt nog steeds met verschillende paardenziektes zoals kwade droes, een zeer besmettelijke ziekte. Als de paardensport niet in Brazilië gehouden wordt zal dat niet de eerste keer zijn dat de paardensportwedstrijden ergens anders worden gehouden. Bij de Spelen van 1956 in Melbourne werden de paardensportwedstrijden niet in Australië maar in Stockholm, Zweden gehouden. Ook voor de Spelen van 2008 werd er uitgeweken naar Hong Kong en niet naar Beijing.