Olympisch water Rio gevaar voor sporters

De angst voor problemen tijdens de Olympische Spelen met het water waarin gezeild gaat worden houdt aan. Deze week vond in het olympische water een testwedstrijd plaats en daarbij is een Zuid-Koreaanse zeiler ziek afgevoerd naar het ziekenhuis, nadat hij water uit de baai naar binnen kreeg. Wonwoon Cho kreeg last van uitdroging, overgeven, hoofdpijn en duizeligheid. Cho klaagde bij de internationale zeilbond ISAF, maar die waste haar handen in onschuld: "Er is geen direct bewijs dat deze kwalen veroorzaakt zijn door contact met het water." 

De ISAF gaat nog wel een keer met het IOC om de tafel zitten om er zeker van te zijn dat de plaatselijke organisatie een veilige sportlocatie kan creëren. Nadat de Spelen in 2007 aan Rio werden toegewezen beloofde de toenmalige burgermeester dat tachtig procent van al het drijfvuil opgeruimd zou worden. Dit percentage is bij lange na nog niet gehaald en de ISAF dreigde zich genoodzaakt te voelen de zeilwedstrijden te verplaatsen. Nog steeds drijft er veel vuil en zijn er veel dode vissen in de Guanabarabaai, die gekscherend al het 'riool van Rio' genoemd wordt.

Eerder deze maand werd het nieuws naar buiten gebracht dat dertien Amerikaanse roeiers ziek werden na een testwedstrijd in een meer vlakbij de Guanabarabaai. De roeiers hadden last van buikkrampen en diarree. Hoewel de teamleider toegeeft dat deze klachten ook aan andere zaken als het kraanwater of eten te wijten kunnen zijn, heeft ze een voorgevoel dat het meer de boosdoener is. "Het meer ziet er gewoon niet normaal uit."

Dorian van Rijsselberghe kan zich niet vinden in de gegeven kritiek. "Ik heb geen last meer van drijvende koelkasten en ik zie gelukkig minder plastic in het water. So far, so good." Volgend jaar hoopt hij zijn olympische titel in dit water te verdedigen.