Democraat Jim Webb presidentskandidaat VS

Democraat Jim Webb wil president van de Verenigde Staten worden. De voormalige senator van de staat Virginia maakte zijn kandidatuur donderdag bekend. De 69-jarige Webb is de vijfde kandidaat namens de Democratische Partij.

Webb, een Vietnam-veteraan, zat van 2007 tot 2012 in de senaat. Zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen werd al verwacht. Via zijn website JimWebb'16 kwam het verlossende woord. 'Ons land heeft behoefte aan een frisse aanpak voor het oplossen van de problemen die ons land zo vaak onnodig verdelen', schrijft Webb in een statement.

Hij wil onder meer extra economische maatregelen om de Amerikaanse middenklasse te steunen en hervorming van het strafrechtstelsel. Webb staat verder bekend om zijn scherpe kritiek op het Amerikaanse buitenlandbeleid en zijn steun voor Amerikaanse militairen in het buitenland.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn in november 2016. Naast topfavoriet Hillary Clinton hebben zich nog drie kandidaten voor de democratische nominatie gemeld: Bernie Sanders, Martin O'Malley en Lincoln Chafee. Webb is reëel: 'Ik ken mijn kansen, zeker gezien het huidige politieke klimaat waarin eerlijk debat vaak door grote sommen geld wordt overstemd.'

Tel kwijt
Bij de Republikeinen staat de teller inmiddels op veertien kandidaten. President Obama zei donderdag in een toespraak gekscherend dat hij de tel kwijt is. 'Binnen de Democratische partij is er een gezonde strijd, maar ik ben de tel kwijt wat betreft de Republikeinen die deze baan willen. Ze hebben er genoeg om hun eigen Hunger Games te houden.'

Naar verwachting wordt het Republikeinse deelnemersveld deze maand nog verder uitgebreid. Gouvereurs Scott Walker (Wisconsin) en John Kasich (Ohio) stellen zich waarschijnlijk later deze maand kandidaat. Bij de Democraten wordt hooguit nog één mogelijke kandidaat verwacht: de huidige vice-president Joe Biden. Het is nog onduidelijk of hij zich kandidaat gaat stellen.

Oud-senator Jim Webb stelt zich kandidaat
Oud-senator Jim Webb stelt zich kandidaat (Foto: ANP)