Honderden legervoertuigen in bevrijdingsrit

Ruim 350 oude legervoertuigen verzamelen zich vrijdag en zaterdag in Groesbeek voor een twee weken durende bevrijdingstocht door Oost- en Noord-Nederland. Keep them Rolling, de vereniging van verzamelaars van legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog, herdenkt op deze manier de bevrijding van dit deel van het land.

Onder de titel The Final Push rijden de deelnemers de route die de geallieerden in 1945 aflegden om dit stuk Nederland te bevrijden. Na twee dagen bivak in Groesbeek trekt de colonne zondag verder. De tocht voert van Groesbeek naar IJzerlo, Delden, Balkbrug, Westerbork naar Groningen. Bij die zes plaatsen slaan de deelnemers aan The Final Push telkens voor meerdere dagen een historisch militair bivak op.

Langs de hele route zijn tal van herdenkingen, aangezien de colonne passeert op de dag dat de bevrijding daar precies zeventig jaar geleden is. In Groningen is op 12 april een bevrijdingsdefilé op de Grote Markt. De stoet legervoertuigen rijdt na het verlaten van Groesbeek Duitsland in en trekt via de Duitse plaatsen Kranenburg en Kleve naar de Achterhoek. Op de Rijnbrug in het Duitse Rees heeft een plechtigheid plaats.