Troonrede: Nederland beter voorbereid op toekomst

Het kabinet heeft met zijn ingrepen van de afgelopen regeerperiode "een stevige basis gelegd" voor de komende jaren. "Ons land staat er sterk voor. Nederland werkt", aldus koningin Beatrix vanmiddag in de troonrede, die je hier integraal kunt nalezen.

De regering was zich er volgens de vorstin van bewust dat bij het opstellen van de begroting "zorgvuldigheid" vereist was, omdat er over twee maanden Tweede Kamerverkiezingen plaatsvinden. De Troonrede had een optimistische, maar sobere toonzetting.

De majesteit maakte duidelijk dat er veel van burgers is gevraagd, maar dat Nederland nu "beter voorbereid is op de toekomst". De Rijksbegroting is in evenwicht, aldus de koningin. Nederland is weer concurrerender, er zijn meer mensen aan het werk en de koopkracht van burgers neemt toe.

De koningin noemde onder meer de invoering van een "sociaal en solide zorgstelsel" dit jaar. Hierdoor en door andere maatregelen is het aantal uitkeringen voor werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en bijstand voor het eerst sinds jaren gedaald.

Door het kabinetsbeleid zijn volgens de koningin "de voorwaarden voor het behoud van de AOW en andere collectieve voorzieningen voor volgende generaties" geschapen. De Rijksbegroting voor 2007 is daardoor "een solide brug naar de toekomst".

De koningin noemde in de troonrede een aantal maatregelen voor komend jaar, zoals meer geld voor politieagenten, het wegwerken van de wachtlijsten in de jeugdzorg en de verlenging van de leerplicht tot 18 jaar voor jongeren die onvoldoende gekwalificeerd zijn voor de arbeidsmarkt.

De koningin besteedde in de troonrede veel aandacht aan het buitenlandbeleid. Ze wees op de belangrijke internationale verantwoordelijkheid die Nederland heeft.

"Samen met andere landen zijn we drager van de internationale rechtsorde." In landen als Afghanistan en Bosnië staan Nederlandse militairen "op de bres voor orde, veiligheid en wederopbouw". De koningin memoreerde de slachtoffers die bij die vredesmissies zijn gevallen. "Onze gedachten gaan uit naar hen die een dierbare in deze missies hebben verloren."

Koninging Beatrix

Bericht is uitgebreid om 14.30 uur.