Frankrijk scherpt immigratiewet fors aan

In Frankrijk is het parlement akkoord gegaan met een strenge asiel- en immigratiewet die de regering had voorgesteld. De linkse oppositie stemde tegen de wet. Volgens links Frankrijk, dat samen met mensenrechtengroepen en de rooms-katholieke kerk veel geprotesteerd heeft tegen de wet, is het in strijd met de mensenrechten en een vorm van 'migratieapartheid'. De socialistische partij wil in ieder geval de wet nu voorleggen aan het Grondwettelijk Hof, om te bekijken of de wet de mensenrechten niet schendt.

Met de strengere wet wordt het voor laaggeschoolden een stuk moeilijker om naar Frankrijk te komen of hun familie over te brengen. On- en laaggeschoolden krijgen alleen een werkvergunning als ze aan de slag gaan in sectoren waar een tekort is aan arbeidskrachten. Hooggeschoolde migranten kunnen met de nieuwe wet wel gemakkelijker naar Frankrijk komen en een verblijfsstatus verkrijgen voor 3 jaar.

Verder krijgen migranten na 10 jaar niet meer automatische de Franse nationaliteit. Elke immigrant moet ook een 'integratiecontract' tekenen waarin hij zich verplicht de Franse manier van leven te respecteren. De wet is opgesteld door minister Nicolas Sarkozy van Binnenlandse Zaken, die kandidaat is voor de presidentsverkiezingen van 2007.