CDA en GroenLinks winnen in peiling De Hond

Icoon Politiek De peiling van Maurice de Hond blijft vrij stabiel ten opzichte van vorige week. Alleen de CDA en GroenLinks winnen zetels, ten koste van de PvdA. Het CDA wint één zetel en komt uit op 28. De VVD en D66 blijven gelijk op respectievelijk 33 en twee zetels. Dit is opmerkelijk, omdat in de peiling van Interview/NSS D66 nog in zetels verdubbelde. De huidige coalitie kan rekenen op 63 zetels.

De PvdA verliest twee zetels en komt uit op 50 zetels. Dat zijn acht zetels meer dan momenteel in de Tweede Kamer. GroenLinks wint een zetel en komt uit op acht. De SP blijft gelijk op 16. Voor het eerst in maanden heeft de linkse coalitie nu minder dan de helft van het aantal zetels. Die zou uitkomen op 74 zetels. In de peiling van Interview/NSS is een linkse coalitie nog maar net mogelijk. Een coalitie van VVD en PvdA kan rekenen op 83 zetels. Een coalitie tussen de PvdA en het CDA kan rekenen op een nipte meerderheid van 78 zetels.

Bij de overige partijen zijn er geen verrassingen. Ze blijven allemaal stabiel ten opzichte van vorige week. Opvallend blijft dat Marco Pastors een zetel heeft. Dat is bij de peiling van Interview/NSS niet het geval.

Ook heeft De Hond het vertrouwen van kiezers in politici gepeild. De kiezer heeft het meeste vertrouwen in Jan Marijnissen van de SP en André Rouvoet van de ChristenUnie. Wouter Bos, Mark Rutte en Rita Verdonk doen het ook goed. Ook opmerkelijk is dat Verdonk onder CDA-stemmers populairder is dan CDA-leider Jan-Peter Balkenende. Ook onder PvdA kiezers is Verdonk de meest populaire minister.

Verdonk scoort opmerkelijk hoog bij rechtse kiezers, en Rutte opmerkelijk hoog bij linkse kiezers. Het verschil tussen links en rechts is de laatste weken duidelijk groter geworden. 80 procent van de VVD stemmers en zeven procent van de CDA stemmers zal vrijwel zeker VVD stemmen als Verdonk de lijsttrekker van de VVD wordt. 61 procent van de VVD stemmers zal zeker VVD stemmen als Rutte de lijsttrekker wordt.

Peiling 24 april 2006