Mobiele kunstnier over vier jaar beschikbaar
De Nierstichting werkt aan de eerste draagbare kunstnier. Het apparaat, dat in 2017 beschikbaar moet zijn voor patiënten, moet het leven van miljoenen nierpatiënten verbeteren doordat ze voortaan kunnen dialyseren waar ze willen. Dat heeft de stichting vrijdag bekendgemaakt.
Volgens de stichting was de noodzaak om tot een nieuwe behandelingsmethode te komen groot. Transplantatie is nog steeds de beste oplossing, maar door het grote tekort aan donororganen zijn de meeste patiënten aangewezen op dialyse. De kunstnier is klein en licht en moet het bloed beter zuiveren dan bestaande dialyseapparatuur.
Nierstichting-directeur Tom Oostrom stelt dat de afgelopen zeventig jaar nauwelijks iets is veranderd in de dialysetechniek. "Als het lukt om deze innovatieve behandelmethode in 2017 in productie te nemen, betekent dit een enorme stap vooruit in het leven van miljoenen nierpatiënten wereldwijd", aldus Oostrom.
Sinds de start van het project in 2008 heeft de Nierstichting zo'n 3,2 miljoen euro geïnvesteerd. Daarnaast heeft de Europese Unie een bedrag van zeven miljoen euro ter beschikking gesteld. Om het apparaat daadwerkelijk te realiseren is echter nog zeven miljoen nodig. De stichting hoopt het benodigde geld binnen te halen via extra fondsen.