FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 14 juni 2013

Nordic Games wil THQ-fans niet teleurstellen

Afgelopen jaar viel het doek voor THQ; de publisher redde het financieel niet meer en was genoodzaakt hun eigendom te verkopen. Enkele titels die onder de hamer gingen zijn uiteindelijk naar Nordic Games gegaan. Het bedrijf heeft aangegeven dat ze trachten fans van de games niet te teleurstellen.

Onder de games die Nordic Games heeft overgenomen zitten titels als Darksiders, MX vs. ATV en Red Faction.  Nordic Games heeft de laatste tijd geluisterd naar de feedback van fans en zal de komende maanden gaan beslissen wat ze met de titels gaan doen. Gezien het feit dat er een aantal hele grote titels tussen zitten, zal het relatief kleine Nordic Games de hulp moeten inschakelen van externe bronnen.

“Darksiders is really big. We know we need a partner for that. An established development team that can pull out such a big action adventure. We obviously talked to former team members and, if they are free, we want to somehow involve them. If they are allowed to because, you know, some of them found other jobs or are with Crytek now – I would not look for a Darksiders 3 before two years from now."

De overname van deze assets heeft het bedrijf uiteindelijk een kleine vijf miljoen dollar gekost.

Darksiders II

Andy van der Meijde heeft respect voor Barbie

Andy van der Meijde kan Barbie en haar man Michael best waarderen. De oud-voetballer en zijn vriendin Melisa hebben hun zinnen gezet op een eigen reallifesoap, net als de twee RTL 5-sterren.

"Ik heb wel respect voor Barbie en Michael. Ze zijn ook zichzelf en doen zich niet anders voor", zei Van der Meijde vrijdagavond in RTL Boulevard. Hij denkt dat zijn gezin ook interessant genoeg is voor een serie. "Er gebeurt altijd wat hier. Ik denk wel dat het een goede soap wordt", vindt hij. "Bij ons kan alles, mag alles", voegt zijn vriendin toe.

Het idee voor een eigen realityserie ontstond na hun deelname aan het tv-programma Jouw Vrouw, Mijn Vrouw. Van der Meijde en Melisa ruilden daarvoor enige tijd van partner met Judith Osborn en Bert van der Veer.

Massa wil contractverlenging binnenhengelen

Felipe Massa wil graag ook volgend seizoen voor het Formule 1-team Ferrari racen. De Braziliaan verdiende door een sterke tweede helft van afgelopen seizoen een contract voor dit jaar en heeft genoeg zelfvertrouwen getankt om te vinden dat hij ook in 2014 recht heeft op een zitje bij het team uit Maranello.

Massa sprak hierover met TotalRace. "Als ze een veel betere coureur kunnen vinden, dan zou ik het snappen als ze me vervangen, maar ik denk eerlijk gezegd niet dat er zo'n coureur op de markt is." Zelfs de recente crashes kunnen de Braziliaan niet meer uit het lood brengen. "Ik blijf er rustig onder. Ik voel me namelijk goed in de auto en ik denk dat ik een goed tempo aan de dag weet te leggen, hetgeen in mijn ogen het belangrijkste is."

Ferrari-teambaas Stefano Domenicali is in ieder geval te spreken over Massa. De 32-jarige Braziliaan presteert volgens de Italiaan weer op niveau en pakt belangrijke punten in het constructeurskampioenschap als secondant van Fernando Alonso.

Injustice: Gods Among Us krijgt vierde DLC-personage

Binnenkort mogen fans van Injustice: Gods Among Us een nieuw personage aan hun roster toevoegen. Tijdens de talkshow van Conan O'Brien werd bekendgemaakt dat Supermans rivaal General Zod binnenkort gedownload kan worden. Dit is het vierde personage beschikbaar als DLC na Batgirl, Scorpion en Lobo.

Injustice: Gods Among Us is een vechtgame met DC Comics-iconen als Batman, Harley Quinn, Solomon Grundy, Superman, The Flash, Wonder Woman en vele anderen. Helden en schurken nemen deel aan epische gevechten op grote schaal in een wereld, waar de lijn tussen goed en kwaad vervaagd is. Lees hier de review van het spel.

Van Bommel krijgt half juli afscheidsduel

Mark van Bommel krijgt op 19 juli een afscheidsduel van PSV. De Eindhovense ploeg onder leiding van de nieuwe trainer Phillip Cocu neemt het dan in het Philips Stadion op tegen een door Van Bommel samengestelde selectie. Die staat onder leiding van Van Bommels schoonvader Bert van Marwijk en Fred Rutten.

Van Bommel heeft al een aantal toezeggingen van spelers en oud-spelers van zijn oud-clubs AC Milan en Bayern München. Met een aantal spelers van Barcelona is hij nog in gesprek. Namen wil de middenvelder nog niet prijsgeven, behalve die van de keepers. Patrick Lodewijks, Ronald Waterreus en Heurelho Gomes komen in actie voor Team Bommel.

Kim Deal uit The Pixies

Kim Deal heeft de alternatieve Rockband The Pixies vaarwel gezegd, zo laten de overgebleven bandleden Black Francis, Joey Santiago en David Lovering op hun Facebookpagina weten.

Kim werd na een auditie, waarbij ze van alles bij zich had, behalve haar bassgitaar, aangenomen bij de invloedrijke band, die op dat moment alleen nog maar uit Black Francis en kamergenoot Joey Santiago bestond. Bij dezelfde band bracht ze ook David Lovering aan, die ze ooit had horen spelen op een bruiloft.

The Pixies brachten hun eerste volledige album uit in 1987: Surfer Rosa, nadat ze eerder al een mini-album hadden geproduceerd, namelijk Come On Pilgrim. Later kwamen daar drie zeer invloedrijke albums bij: Doolittle, Bossanova en Trompe le Monde. In 1993 waren de ietwat eigenzinnige leden elkaar spuugzat en gaf men er de brui aan. In 2004 echter, kwam de band weer bij elkaar en waren er weer wat tours. Het laatste concert in Nederland was in 2009 in de Heineken Muziek Hut.

Kim Deal, eerder bekend als Mrs. John Murphy, wil zich volledig richten op de band die ze met haar zusje Kelley runt, The Breeders, twee weken geleden nog te bewonderen in een uitverkocht Paradiso, onder toeziend oog van een aantal Fok!kers. 

De reden van dit plotselinge vertrek is niet bekend gemaakt. Bij een deel van de redactie sloeg dit nieuws in als een bom en is er twee minuten van rouw afgekondigd.


Emma Watson in fantasyfilm

Emma Watson gaat de hoofdrol spelen in de fantasyfilm The Queen of the Tearling. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. De Britse actrice speelt een 19-jarige prinses die een koningin moet verslaan om de troon van haar moeder terug te kunnen winnen.

The Queen of the Tearling is gebaseerd op een trilogie van Erika Johansen waarvan het eerste boek nog moet uitkomen. Over de inhoud is nog weinig bekend, behalve dat de Amerikaanse het idee voor haar boek kreeg door een toespraak van Barack Obama uit 2007. De uitgever beschrijft het boek als 'Game of Thrones voor vrouwen'. Of Watson hier in Eva-kostuum te bewonderen zal zijn valt helaas voor de vele mannelijke fans nog te bezien.

De film wordt geproduceerd door David Heyman, die Watson nog kent van de Harry Potter-films. Warner Bros is op zoek naar een geschikte scenarist en regisseur. De 23-jarige Watson is dit jaar te zien in het misdaaddrama The Bling Ring en de komedie This Is the End.


Emma Watson in fantasyfilm (Foto: Novum)

[HWL] Hockeydames winnen tweede duel wel

De Oranjevrouwen hebben vrijdagavond in de World Hockey League nipt van Zuid-Korea gewonnen. De ploeg van Max Caldas was met 2-0 te sterk voor de Aziaten. De bevrijdende treffer viel pas in de slotminuten.

Nederland het in de eerste helft zichtbaar lastig tegen de Zuid-Koreanen. De Aziaten speelden erg verdedigend. Er gebeurde dan ook in de eerste helft niet zoveel, het duel werd met name op het middenveld afgewerkt. De Koreanen hadden weliswaar via Hye Lyoung Han een kans, maar Sombroek voorkwam een treffer. Nederland deed na een snelle counter ook een poging om de score te openen, maar Kim Lammers miste het doel. Luttele seconden later had Ellen Hoog een kansje, maar ook haar harde mep ging niet over de doellijn.

In de tweede helft lukte het Nederland om de score te openen. Na een onderschepping van Kitty van Male op de 23-meterlijn van Zuid-Korea, passte ze de bal op Maria Verschoor die hem meteen gaf aan Lammers. De routinier hield haar hoofd koel en schreef de 1-0 op haar naam. Even later was Oranje dichtbi jde 2-0, nadat Hoog voorgaf op Kelly Jonker. De kleine aanvaller stuitte echter op goalie Ryoko Oie. Nederland probeerde vervolgens de 2-0 te forceren. Dat lukte uiteindelijk toch. Na haar eerdere mislukte poging was het alsnog Kelly Jonker die de bal in de slotminuten binnenschoot.

Japan - Chili

Japan heeft na het gelijkspel tegen de Oranjevrouwen opnieuw goede zaken gedaan. De Aziaten lieten hun tegenstander Chili volledig kansloos en wonnen met 6-0.

De ploeg die Nederland afgelopen donderdag op 1-1 hield, opende de score in de zevende minuut. Aanvoerder Rika Komazawa schoot de rebound uit een strafcorner binnen. Daarna was het de beurt aan Mazuki Arai, die in een kwartier twee treffers op haar naam schreef. Eerst ontsnapte ze aan het oog van twee Chileense verdedigers en schoot ze de bal totaal vrijstaand binnen, daarna verwerkte ze een schot van een van haar medespeelsters tot een doelpunt.

In de tweede helft verzaakten de Japanners niet. Vijf minuten na rust was het al weer raak. Akana Shibate, die tegen Nederland scoorde, dribbelde de cirkel in en haalde verwoestend uit: 4-0. Amper twee minuten later tikte ze de bal opnieuw binnen: 5-0. In het laatste kwartier zette ook Mazuki Arai weer aan en tekende zij voor haar derde doelpunt van de wedstrijd. Daarna probeerden de Chilenen nog een eretreffer te forceren, maar daar slaagden ze niet in.

Harry Styles verlaat One Direction niet

Fans van One Direction hoeven zich geen zorgen te maken. Dat Harry Styles een nummer heeft opgenomen zonder zijn collega's van de Britse boyband betekent niet dat hij de band verlaat om een solocarrière te beginnen. Dat heeft een woordvoerder van het gezelschap laten weten aan de Britse boulevardkrant The Sun.

Don't Let Me Go dook onlangs online op, waarop One Direction-fans hevig begonnen te speculeren. "Het is een oud liedje van anderhalf jaar geleden en was een demo voor een mogelijk nummer op een One Direction-album", aldus de zegsman. "Het is geen solonummer, niets om je druk over te maken."

The Last Of Us-bug opgelost

De laatste dagen worden nogal overspoeld door PlayStation 4-, Xbox One- en Wii U-nieuws maar we vergeten dat er ook nog games uitkomen. Vandaag kwam The Last Of Us uit; helaas voor veel fans had de game een autosave-bug. Naughty Dog meldt dat de bug nu opgelost is.

Door de bug voerde de game geen autosave uit. Als je dood ging, moest je hopen dat je laatste eigen save niet van een paar uur geleden was. Naughty Dog heeft aangegeven dat de problemen bij de servers lagen en dat deze nu opgelost zijn. Om de problemen uit de wereld te helpen, moeten gamers het spel afsluiten en opnieuw opstarten. Niet vergeten te saven natuurlijk.

The Last of Us

Eigenaar dodedierenwinkel Rotterdam op vrije voeten

De 30-jarige Rotterdammer die dinsdag werd aangehouden omdat er zo'n 140 dode dieren in zijn dierenwinkel werden gevonden, is weer op vrije voeten. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam donderdag besloten, bevestigt een woordvoerder van justitie in Rotterdam. De man blijft wel verdachte in de zaak. Het Openbaar Ministerie gaat tegen de voorlopige vrijlating in beroep.

Agenten vonden de dieren vorige week woensdag, nadat omwonenden hadden geklaagd over de stank die uit de dierenwinkel kwam. De winkel was al een paar maanden niet meer open. Binnen werden onder meer vijf dode dingo's, een aantal egels, slangen, hagedissen, knaagdieren en katachtigen gevonden. Een aantal daarvan waren beschermde diersoorten.

Justitie verdenkt de man van het onthouden van zorg aan de dieren. Ook wordt hij verdacht van bedreiging van een agent en een journalist. Van wanneer die bedreigingen dateren kon de zegsvrouw niet vertellen. Daarnaast wordt de man ervan verdacht tijdens een reptielenbeurs in april zo'n twintig beschermde diersoorten te hebben gestolen. Die dieren werden later eveneens dood teruggevonden.

John C. Reilly in Guardians of the Galaxy

John C. Reilly gaat de rol van Rhomann Dey spelen in Guardians of the Galaxy. Rhomann Dey is de leider van het intergalactische Nova Corps. Eerder waren er geruchten dat hij Ronan the Accuser zou spelen, maar dat blijkt nu niet het geval te zijn.

Guardians of the Galaxy beschikt al over een aardig indrukwekkend lijstje namen: Naast Reilly zullen Glenn Close, Chris Pratt, Zoe Saldana, Michael Rooker en Benicio Del Toro in de film te zien zijn. De film moet 1 augustus 2014 uitkomen. 

Filmposter Guardians of the Galaxy
Filmposter Guardians of the Galaxy

VS: no-flyzone Syrië kostbaar en moeilijk

Een eventuele no-flyzone boven Syrië zou zeer kostbaar zijn en vele malen moeilijker uit te voeren dan de no-flyzone die enkele jaren geleden boven Libië was ingesteld. Dat zei de veiligheidsadviseur Ben Rhodes van het Witte Huis vrijdag in Washington.

"We denken dat het het beste is om te proberen de gematigde oppositie te steunen", aldus Rhodes. Hij voegde eraan toe dat een eventuele no-flyzone een zeer intensieve militaire betrokkenheid zou betekenen en dat de VS geen grondtroepen willen sturen.

Eerder hadden westerse diplomaten in Turkije gezegd dat Washington zou overwegen een beperkte no-flyzone in te stellen nabij de grens met Jordanië.

VS: no-flyzone Syrië kostbaar en moeilijk
VS: no-flyzone Syrië kostbaar en moeilijk (Foto: ANP)

Drie Assassin's Creed-games in ontwikkeling

Ubisoft heeft in een interview aangegeven dat er momenteel drie Assassin's Creed-titels op de planning staan. De ontwikkelaars krijgen ruim de tijd om te werken aan de titels zodat men de reeks niet zat wordt, aldus Ubisofts Guillemot. Het bedrijf wil elk jaar een nieuwe game uitbrengen uit de reeks.

“We are making sure the teams who are creating the different iterations have enough time—two years, three years, so that they can take risk and they can change the concept enough so that it can be appealing and fresh. Our job is to make sure the teams have enough power, enough energy and enough time to take the necessary steps to create a high quality game.”

Guillemot heeft nog geen titels genoemd maar één van de drie zal Assassin’s Creed 4: Black Flag zijn die we tijdens de E3 meermaals voorbij zagen komen. Als we doortellen, mogen we Assassin’s Creed 5 in 2014 verwachten en Assassin’s Creed 6 in 2015. Echter, het kan ook betekenen dat ze de reeks doorbreken door een mobiele versie uit te brengen of een vervolg op Revelations of Brotherhood.

Assassins's Creed 4

De Haan keert sc Heerenveen de rug toe

Foppe de Haan vertrekt bij sc Heerenveen. Het clubicoon stoorde zich aan de aanhoudende onrust binnen de club. De Haan bekleedde bij Heerenveen de functie van individueel trainer en was hij begeleider van de jeugdtrainers, maar legt per direct zijn werkzaamheden neer.

"Robert Veenstra (algemeen directeur van Heerenveen, red.) en de Raad van Commissarissen moeten opstappen", aldus De Haan, die bijna zeventig jaar wordt. "Ik wil niets meer te maken hebben met hun beleid." Eerder lag ook erevoorzitter Riemer van der Velde overhoop met Veenstra. Hij stopte daarna als adviseur en scout bij de club. Ook twee supportersverenigingen van Heerenveen eisten het vertrek van Veenstra, die in hun ogen voor tweespalt binnen alle geledingen van de club zorgt.

Sony: 'If you buy it, you own it'

Iedereen heeft het meegekregen de afgelopen week: de E3. Sony heeft enkele dagen na hun bekendmaking van de PlayStation 4 nogmaals de discussie omtrent het bezitten van games aangewakkerd. Sony's Andrew House heeft nogmaals benadrukt dat gekochte games in jouw bezit zijn en dat je vrij bent ermee te doen wat je wil.

Eén van de grote verschillen tussen Microsofts Xbox One en Sony's PlayStation 4 betreft het ruilen/lenen/doorverkopen van games. Waar Microsoft restricties heeft op genoemde activiteiten, heeft Sony juist complete openheid. Een gekochte game voor PlayStation 4 is van jou en zodoende mag jij zelf bepalen wat je ermee doet. 

House geeft aan dat er al veel vragen zijn over wie een game bezit bij gedownloade games, maar zodra we restricties gaan leggen op fysieke schijven gaat het de verkeerde kant op.

“You could argue that it’s a storm in a teacup – a very vocal minority of passionate gamers. This huge outpouring of feeling around the concept of ownership of content. But I have to say I don’t see it that way. I think we saw a lightning rod for feeling that has been bubbling up – that doesn’t just apply to games, but to entertainment overall. I think there’s an increasing nervousness about what ownership of content means, in the absence of physical goods. When that nervousness was starting to migrate into control over physical goods that consumers have purchased, that was a bridge too far."

House gaat daarnaast even in op de persconferentie van Sony. Hierin hadden ze een aantal sneren gemaakt naar het beleid van Microsoft en volgens velen heeft Sony gewoon gebruik gemaakt van de situatie. House is het daar echter niet mee eens, volgens hem volgt Sony al jaren dit beleid en waren ze niet van plan om dit aan te passen.

“I want to be very clear about where we have been on this issue: I think there’s a danger that we could be seen to have reacted and capitalized on a situation. When we first announced PS4 in February, people were saying, ‘Oh, Sony’s being coy’ – almost with some implicit suspicion. It struck us as very odd. We had no intention of changing our position – it hasn’t changed from what it’s been for the last fifteen years. We believe that if you buy it, you own it, you’re able to do with it what you want.”

Als laatste ging House in op het steunen van indie-developers. Volgens hem hebben gamers behoefte aan nieuw materiaal, vers bloed. De grote blockbusters zullen altijd verkopen en goed vallen bij gamers, maar zo nu en dan is het goed om nieuwe developers te zien die nieuwe elementen op de markt kunnen brengen. PlayStation moet een platform worden waar indie-developers veilig hun games uit kunnen brengen.

Xbox One vs PlayStation 4

Noorwegen voert dienstplicht voor vrouwen in

Het Noorse parlement heeft vrijdag voor invoering gestemd van de dienstplicht voor vrouwen. De regering kreeg de opdracht hiervoor een wet te schrijven. Vanaf 2015 zou de dienstplicht dan voor beide geslachten moeten gelden.

De sociaaldemocratische minister Espen Barth Eide (Buitenlandse Zaken) zei erg trots te zijn op het besluit. "Ik denk dat andere landen zullen volgen." Alleen de christendemocraten stemden tegen.

Noorwegen is het eerste land in Europa en binnen de NAVO dat de militaire dienst verplicht maakt voor beide geslachten. Noorwegen kent al een vrijwillige militaire dienst voor vrouwen. Vrouwen maken momenteel circa 10 procent uit van de Noorse strijdkrachten. De regering hoopt dat hun aandeel in 2020 is verdubbeld.

Noorwegen voert dienstplicht voor vrouwen in
Noorwegen voert dienstplicht voor vrouwen in (Foto: ANP)

Triathlete Klamer pakt Europese titel

Rachel Klamer is de nieuw Europees kampioen triathlon op de olympische afstand. De Nederlandse won in het Turkse Alanya na een machtige eindsprint in een tijd van 1 uur 55 minuten en 43 seconden. De Britse Vicky Holland werd op twee seconden tweede. De Tsjechische Vendula Frintova kwam tien seconden na Klamer binnen en kreeg het brons opgehangen.

De 22-jarige Klamer kwam als tweede het water uit na anderhalf kilometer zwemmen en bleef in de kopgroep tijdens het veertig kilometer fietsen. Op de afsluitende 10 kilometer hardlopen was het Frintova die er als eerste vandoor ging. In de slotkilometer wisten Klamer en Holland Frintova nog te achterhalen en in de sprint was de triathlete uit Denekamp de snelste. 

Alanya is één van de favoriete steden van Rachel Klamer. Vier jaar geleden won ze daar haar eerste grote wedstrijd op de olympische afstand en nu pakte ze de in de Turkse badplaats de Europese titel. "Het gaat hier altijd lekker", zei ze na haar gouden race bij dertig graden Celsius. "Ik had dit echt niet verwacht. Ik heb de laatste 1,5 jaar veel moeite met hardlopen gehad en sukkelde met blessures, maar vandaag kon ik blijven versnellen. Ik ben hier ontzettend blij mee", zei de 22-jarige Klamer, die de tweede Nederlandse is met Europees goud op de olympische afstand. Wieke Hoogzaad was in 1998 de eerste.

"Ik moest de gok nemen bij het hardlopen. Mijn wissel na het fietsen was niet zo goed, waardoor ik een kleine achterstand had. Ik lette goed op mijn ademhaling vanuit de buik, daarmee voorkwam ik steken. Het ging wonderwel lekker en ik had ook aan het einde nog genoeg over. Ondanks de verzuring", vertelde Klamer, die 2 weken geleden nog uitviel in de World Triatlon Series in Madrid. "Dat was een teleurstelling, maar ik heb de draad na die race gewoon weer opgepakt."

Bondscoach Eric van der Linden had heel veel bewondering voor zijn pupil. "Rachel toont aan hoe groot haar talent is. Ze is nog steeds niet 100 procent met hardlopen. Pas in april kon ze de looptraining oppakken. En dan loopt ze hier onder de 34 minuten. Heel bijzonder."

KNVB handhaaft degradatie Alphense Boys

Alphense Boys wordt definitief teruggezet naar de eerste klasse. De commissie van beroep van de KNVB verwierp vrijdag het beroep dat de Alphense hoofdklasser had aangespannen en handhaafde de uitspraak van de tuchtcommissie.

Alphense Boys krijgt de straf voor de massale vechtpartij twee weken geleden in het promotieduel tegen Haaglandia voor een plek in de Topklasse. Supporters en spelers van de club raakten slaags met de tegenstander. Twee mensen raakten gewond, van wie er een met hoofdletsel naar een ziekenhuis werd gebracht.

Naast de degradatie werden ook de andere straffen gehandhaafd. Zo moet Alphense Boys de komende drie thuiswedstrijden zonder publiek afwerken en een boete van tweehonderd euro betalen. De KNVB gaf in een verklaring geen uitleg waarom het beroep van tafel werd geveegd.

Hezbollah blijft Assad helpen

De Libanese militie Hezbollah blijft 'waar nodig' vechten in Syrië. Dat heeft de leider van de sjiitische groep, sjeik Hassan Nasrallah, vrijdag gezegd.

Nasrallah zei in een toespraak in het zuiden van Beiroet dat hij een 'weloverwogen' besluit heeft genomen om het Syrische bewind te redden en de consequenties van dat besluit aanvaardt.

Zijn uitlatingen geven aan dat de door Iran gesteunde groep in Syrië doorgaat met vechten. Onlangs hielp Hezbollah de troepen van het regime bij de herovering van de strategische stad Qusair.

Nasrallah zei dat alle verbale en andere aanvallen op zijn groep 'onze vastbeslotenheid alleen maar vergroten'.

Costa steekt stokje voor tweede ritzege Mollema

Rui Costa heeft vrijdag de zevende etappe van de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Portugees, die vorig jaar de eindzege pakte, klopte na 206 kilometer in La Punt Blanco-renner Bauke Mollema en Tejay van Garderen (BMC) in de sprint. Mathias Frank behield de gele leiderstrui.

Scherprechter van de koninginnenrit was de beklimming van de Albulapas, een col van de buitencategorie, waarvan de finish op een kleine tien kilometer van de finish lag. Mollema kwam in een select groepje als eerste boven, maar verloor vervolgens in de afdaling de aansluiting.

De kopman van Blanco gebruikte de vlakke laatste kilometer om terug te keren bij Costa en Van Garderen, maar kwam vervolgens net iets tekort om zijn tweede dagzege op te eisen. Mollema won zondag eerder wel al de tweede etappe.

Mollema bleef vijfde in het klassement, maar zag zijn achterstand op Frank afnemen van 68 seconden tot 45 tellen. Costa staat tweede op dertien seconden van Frank.

FOK!filmtips van de dag: Hasta la Vista!

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Drie jonge gasten houden van wijn en vrouwen. Het eerste proeven ze met plezier, maar het tweede hebben ze nog nooit mogen smaken. Onder het mom van een wijntour reizen de drie naar Spanje om eindelijk hun maagdelijkheid te verliezen. Niets zal hen tegenhouden. Zeker niet het feit dat de eerste blind is, de tweede in een rolstoel zit en de derde volledig verlamd is. De road movie Hasta la Vista! is te zien om 20.45 uur op Één.

Geschiedenisleraar Daniel Dunne werkt in een arme, zwarte buurt in Brooklyn. Hij bouwt een onwaarschijnlijke band op met de jonge studente Drey, een meisje van dertien jaar wiens broer in de gevangenis zit wegens drugshandel. Op een dag betrapt Drey haar leraar terwijl hij in de wc crack zit te roken. Het blijkt dat Daniel al een hele tijd worstelt met een drugverslaving die steeds meer van hem eist. Drey lijkt medelijden met haar leerkracht te voelen. Er ontwikkelt zich een voorzichtige, maar tedere vriendschap tussen de twee, die echter niet kan vermijden dat Daniel zichzelf steeds verder de vernieling in helpt.

Het drama Half Nelson is ontstaan uit de korte film Gowanus, Brooklyn uit 2004, die een prijs won op het Sundance Filmfestival. Shareeka Epps en Karen Chilton keerden terug in hun rollen van Drey en Drey's moeder. Matt Kerr, die in Half Nelson de vervangende leraar Mr. Light speelde, vertolkte in de korte film de hoofdrol van Daniel Dunne. Ryan Gosling sleepte voor zijn acteerprestatie een Oscarnominatie in de wacht voor Beste Acteur. Te zien om 23.00 uur op Één.

In de turbulente jaren twintig vertrekt de jonge Charles Ryder vanuit Londen naar Oxford, waar hij de charismatische, liederlijke Sebastian Flyte ontmoet. Tussen de beide studenten ontstaat een hechte vriendschap. Sebastian komt uit een aristocratische familie, woonachtig in het herenhuis Brideshead en Charles laat zich al snel verleiden tot deze wereld vol rijkdom. Sebastian en zijn zus Julia blijken echter gebukt te gaan onder hun streng katholieke moeder, Lady Marchmain. Hoewel Charles atheïst is, ziet Lady Marchmain in hem een betrouwbare vriend voor Sebastian. Gecharmeerd door de prachtige omgeving van Brideshead en verblind door de mooie Julia, raakt Charles steeds nauwer betrokken bij de stormachtige familieperikelen.

Dit drama, Brideshead Revisited, is gebaseerd op de klassieke roman van Evelyn Waugh. Het is niet de eerste verfilming: de gelijknamige Britse televisieserie uit 1981 was destijds een enorm succes. Te zien om 23.30 uur op Nederland 2.

Het is weekend en vijf studenten hebben de hele zaterdag straf gekregen. Onder de vijf bevindt zich een stuud, een prinses, een crimineel en een hele vreemde student. Ze hebben dus totaal niets in het gemeen behalve dan dat ze allemaal de zaterdag straf hebben, een essay moeten schrijven voor de directeur en dus de hele dag in de bibliotheek door moeten brengen. Doordat ze allemaal totaal verschillende achtergronden hebben zijn discussies en fricties natuurlijk onvermijdelijk.

De klassieker The Breakfast Club is om 00.05 uur te zien op BBC2.

Kickboxer, Pretty in Pink, Tango & Cash, Angels & Demons, When Harry Met Sally..., Kickboxer 2: The Road Back, Boot Camp, Hostage, Kickboxer 3: The Art of War, Dinner for Schmucks en Excessive Force zijn ook op de televisie te zien vanavond.

[HWL] Duitse dames verslaan Nieuw-Zeeland

De hockeydames van Duitsland, Nieuw-Zeeland, België en India kwamen vandaag voor de tweede keer in actie van de Hockey World League. De Duitsers gaan na twee duels nu aan de leiding in groep B met zes punten. Nieuw-Zeeland staat tweede met drie punten. Over twee dagen zijn de laatste groepswedstrijden. 

Duitsland - Nieuw-Zeeland

De vrouwen van Duitsland hebben ook hun tweede duel van de Hockey World League gewonnen. De equipe versloeg vrijdagmiddag de vrouwen van Nieuw-Zeeland met 3-2.

Het duel beloofde veel goeds voor het publiek in Rotterdam. Beide teams hielden elkaar de eerste vijf minuten goed in evenwicht. De ploeg uit de Oceanië kreeg de eerste grote kans van de wedstrijd via Charlotte Harrisson. Haar backhandschot werd echter gepareerd door goalie Barbara Vogel. Het waren onze oosterburen die in de zevende minuut de score via een strafcorner openden. Oranje Zwart-aanvoerder Tina Bachmann pushte de bal op goal en via de stick van Julia Müller belandde deze achter de doellijn: 1-0.

Het doelpunt was het startsein voor de Duitsers om door te drukken. Ze creëerden kans na kans en uiteindelijk verdubbelde Eileen Hoffmann in de zestiende minuut de score. Na rust ging Duitsland verder met de jacht op meer goals, maar ook de Black Sticks waren op zoek naar de aansluitingstreffer. Beide ploegen creëerden verschillende - ook grote - doelpogingen, maar deze leverden lange tijd niets op.

Pas in de laatste vijf minuten veranderde de stand op het scorebord. Charlotte Harrisson maakte de aansluitingstreffer voor de Nieuw-Zeelandse vrouwen, die de slotfase van de wedstrijd met een vliegende keeper speelde. Luttele secondes later schreef Franziska Hauke de 3-1 op haar naam. Dit leek de uitslag te worden, maar Kayla Sharland maakte er in de laatste minuut 3-2 van.

België - India

De Belgische vrouwen zijn er niet in geslaagd hun eerste overwinning op de HWL te boeken. Tegenstander India, dat eveneens de eerste poulewedstrijd had verloren, sleepte een gelijkspel uit het vuur: 1-1.

De wedstrijd begon nog zo voorspoedig voor de Belgische vrouwen, geïnspireerd als ze waren door het kijken naar de overwinning van hun mannelijke landgenoten op Australië. Erica Coppey tekende voor de openingstreffer.

Het leek de opmaat naar een eenvoudige overwinning, maar de Belgische ploeg vergat de mogelijkheden die het voor rust kreeg om te zetten in treffers. En dat kwam de ploeg na de pauze duur te staan toen Anupa Barla ineens vogelvrij voor de gelijkmaker kon zorgen.

België ging op zoek naar een nieuwe voorsprong, maar had moeite om gevaarlijk te worden. Emilie Sinia kreeg nog wel een grote kans, maar haar inzet werd gekeerd. En dat zorgde voor teleurgestelde gezichten in het Belgische kamp.

Aftrap Luchtmachtdagen trekt 70.000 bezoekers

Zo'n zeventigduizend mensen hebben vrijdag de eerste dag van de luchtmachtdagen op de vliegbasis in Volkel bezocht. Tijdens de vorige editie, in 2011, trok de eerste dag van het evenement nog vijftigduizend bezoekers, laat een woordvoerder van het ministerie van Defensie weten.

De Koninklijke Luchtmacht viert dit jaar honderd jaar militaire luchtvaart in Nederland. Het publiek op de basis - die deze week ook in het nieuws was vanwege de onthulling van oud-premier Ruud Lubbers dat er Amerikaanse kernwapens liggen opgeslagen - kan vrijdag en zaterdag onder meer vliegshows bewonderen, oude vliegtuigen bekijken en luchtvaartpersoneel ontmoeten.

De Luchtmachtdagen trokken in 2011 in totaal 180.000 bezoekers.

Topfiguren Tsjechië aangeklaagd

De Tsjechische autoriteiten hebben vrijdag na een grootschalige actie zeven mensen in staat van beschuldiging gesteld, onder wie vertrouwelingen van premier Petr Necas. Dat melden Tsjechische media. Bij diverse ministeries, overheidsinstellingen en woningen werden woensdag en donderdag invallen gedaan door een speciale politie-eenheid.

Onder de mensen die zijn opgepakt zijn de directeur van het kantoor van de premier, Jana Nagyova, de huidige en voormalige chef van de militaire inlichtingendiensten, Milan Kovanda en Ondrej Palenik, de voormalige minister van landbouw Ivan Fuksa, ex-parlementariër Petr Tluchor en naar verluidt ook voormalig onderminister van landbouw Roman Bocek.

Nagyova is aangeklaagd voor ambtsmisbruik. Ze zou de militaire inlichtingendienst illegaal opdracht hebben gegeven om drie mensen in de gaten te houden. Een van hen zou de vrouw van Necas zijn. De premier maakte eerder deze week bekend van zijn vrouw te gaan scheiden. Volgens de autoriteiten waren de motieven van Nagyova 'puur privé'. Details werden niet gegeven.

De politie nam bij 31 invallen in het hele land bijna zes miljoen euro aan cash en tientallen kilo's goud in beslag. Hiermee wordt Nagyova ook in verband gebracht. In welke hoedanigheid is echter niet duidelijk.

De zes andere verdachten zijn aangeklaagd voor machtsmisbruik en corruptie. Vooralsnog zijn ze niet in hechtenis genomen. "Als alle verhoren zijn afgerond, dan zal het openbaar ministerie in overweging nemen of er aanleiding is om de verdachten in hechtenis te nemen", aldus openbaar aanklager Ivo Istvan.

Fuksa en Tluchor legden in november 2012 hun functies in het parlement neer. Voor hun vertrek verzetten ze zich hevig tegen de bezuinigingsmaatregelen van de regering. Nadat Fuksa en Tluchor waren afgetreden konden de bezuinigingen doorgang vinden. Kort nadat ze hun ontslag hadden genomen kregen beiden een hoge en goedbetaalde functie bij staatsbedrijven. De advocaat van Tluchor ontkent echter dat zijn cliënt iets verkeerd heeft gedaan.

De invallen van woensdag en donderdag houden mogelijk verband met grootschalige corruptie, volgens veel Tsjechen een enorm probleem in het land. Necas houdt vol niets verkeerd gedaan te hebben en weigert gehoor te geven aan de oproep van de oppositie om af te treden. "Ik ben er persoonlijk van overtuigd dat ik niets oneerlijks heb gedaan en dat mijn collega's ook niets verkeerd hebben gedaan. Ik zie dan ook geen enkele reden om af te treden en dus ook geen aanleiding voor de val van de regering", zei hij donderdag.

Vicepremier Karolina Peake wilde vrijdag niet speculeren over een eventuele val van de regering. "Het is nog te vroeg om nu al een oordeel over de hele zaak te hebben. De situatie is uiteraard zeer ernstig, maar in een democratische staat met een rechtssysteem, zoals Tsjechië, zijn er duidelijke oplossingen op juridisch, grondwettelijk en politiek niveau."

Radim Bures van corruptiewaakhond Transparency International noemde de zaak bij uitstek een geval van georganiseerde misdaad. "In het onderzoek worden alle lijntjes naar toppolitici zorgvuldig in kaart gebracht", zei hij. De betrokkenheid van de militaire inlichtingendienst is volgens hem zorgwekkend, omdat 'de militaire inlichtingendienst in het verleden ook is misbruikt voor politieke doeleinden'.

City bevestigt komst Pellegrini

Manuel Pellegrini wordt definitief de nieuwe trainer van Manchester City. De Engelse topclub maakte vrijdag bekend dat de 59-jarige Chileen een contract voor drie seizoenen heeft getekend.

Pellegrini werd al weken in verband gebracht met een overgang naar City, maar moest eerst nog contractuele zaken met zijn voormalige werkgever Malaga afronden. De Spaanse club presenteerde vrijdag Bernd Schuster als opvolger.

De bekendmaking van de komst van Pellegrini volgt precies een maand na het ontslag van Roberto Mancini, die moest vertrekken na een seizoen zonder prijzen. Pellegrini was eerder ook coach van onder meer Villarreal en Real Madrid. Hij wist in Spanje in negen jaar tijd geen grote prijzen te veroveren, maar kwam wel vaak ver in de Champions League.

Pellegrini reageerde verheugd op zijn overstap naar Engeland. "Ik ben zeer blij met deze opwindende kans", zegt hij. "De club heeft een duidelijke visie voor succes zowel op als buiten het veld en ik ben vastbesloten om een belangrijke bijdrage te leveren."

Dode Amstelveen blijkt geliquideerd

De man die vrijdagochtend dood werd gevonden in Amstelveen, is een 45-jarige Amsterdammer die door vuurwapengeweld om het leven is gekomen. De politie gaat uit van een afrekening in het criminele circuit.

Rond middernacht meldden meerdere omwonenden van de Kalfjeslaan aan de politie dat ze schoten hadden gehoord. Agenten troffen daarop wel hulzen aan, maar geen slachtoffer.

Een voorbijganger zag de volgende ochtend rond 06.30 uur echter wel een dode man liggen, zo'n honderd meter van waar de politie eerder had gezocht. Vermoedelijk is de man beschoten, weggerend en verderop doodgeschoten, aldus de politie.

De politie zette vrijdag de omgeving af voor verder onderzoek. Getuigen van de liquidatie wordt gevraagd zich te melden.

VVD-achterban loopt niet warm voor JSF

De achterban van regeringspartij VVD is verdeeld over de aankoop van de Joint Strike Fighter als vervanger van de Nederlandse F-16's. In een peiling van het televisieprogramma Eenvandaag gaf 46 procent van de VVD-stemmers vrijdag aan tegen de komst van de JSF te zijn. 41 procent is wel enthousiast over het nieuwe gevechtsvliegtuig.

De weerstand onder de PvdA-aanhang is nog veel groter dan bij liberale stemmers. Ruim driekwart (77 procent) is tegen de aanschaf van de JSF. De aankoop van het toestel, waarover al jaren wordt gediscussieerd, ligt gevoelig bij de PvdA, zeker gezien de extra miljardenbezuinuigingen waarover het kabinet moet besluiten.

Van alle ondervraagden is 65 procent tegen het aanschaffen van de nieuwe straaljager. Bijna driekwart van de ondervraagden (71 procent) vindt het onverantwoord om in crisistijd vier miljard uit te trekken voor nieuw wapentuig. Alleen onder de achterban van de CDA is een meerderheid (55 procent) nog voor de aankoop van het Amerikaanse toestel.

Een kwart van de mensen die Eenvandaag ondervroeg vindt het zonde om nu te stoppen met de JSF, gezien de investeringen die tot dusver al zijn gemaakt.

Het kabinet moet deze zomer definitief beslissen of Nederland overstapt op de JSF. RTL Nieuws meldde donderdag dat de regering al heeft besloten de aanschaf door te zetten, maar minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) ontkent dat de kogel al door de kerk zou zijn.

Producent Fyra eist afname 19 treinen

Fyrabouwer AnsaldoBreda eist dat de NS en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS alsnog in totaal 19 Fyratreinen afnemen. In dat verband sleept het Italiaanse bedrijf de NS en de NMBS naar de rechter in Utrecht. Dat hebben advocaten Hans de Savornin Lohman en Stein van Thiel van AnsaldoBreda vrijdag desgevraagd aan het ANP bevestigd. Het kort geding dient op vrijdag 28 juni om 10.00 uur.

Volgens De Savornin Lohman zijn voor de levering afspraken gemaakt, maar komen de NS (16 treinen) en de NMBS (3 treinen) die contractuele verplichtingen niet na. Na een reeks van incidenten besloot eind mei eerst de Belgische maatschappij en kort daarop de Nederlandse Spoorwegen te stoppen met de hogesnelheidstrein Fyra.

Beide spoorwegmaatschappijen claimen dat de V250 kampt met allerlei technische mankementen. Volgens NS laat de trein "buitensporig veel fouten" zien. Bovendien vinden de spoorbedrijven dat AnsaldoBreda geen zicht heeft geboden op oplossingen.

NS heeft tot nu toe 120 miljoen euro aan 9 treinen uitgegeven en nog eens 80 miljoen is vastgelegd in een bankgarantie. "De betalingen gaan in tranches. Een trein kost ongeveer 20 miljoen euro. Sommige zijn volledig betaald, andere voor een gedeelte", legt een woordvoerder van de NS uit.

Drugscriminelen zetten praktijken voort in cel

Twee criminelen zijn deze week in de gevangenis in Middelburg aangehouden op verdenking van het organiseren van transporten met grondstoffen voor drugs. De mannen zaten al voor drugsmisdrijven achter de tralies. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie vrijdag.

De transporten die door de twee zouden zijn georganiseerd betroffen voornamelijk apaan. Apaan wordt gebruikt om BMK te maken, een van de belangrijkste grondstoffen voor amfetamine. Een 28-jarige derde verdachte in de zaak werd in Tilburg opgepakt. Daarnaast deed de Poolse politie dinsdag op verzoek van het landelijk parket een huiszoeking in de stad Poznan.

De aanhoudingen houden verband met een gezamenlijke actie van de Nederlandse en Poolse politie vorige week. Daarbij werden twee mannen en een Poolse vrouw aangehouden en ruim achttien kilo amfetamine in beslag genomen. De Poolse politie deed ook invallen bij twee chemische bedrijven en nam daar de administratie in beslag.

Amsterdamse terreurmoslim opnieuw aangehouden

Een 21-jarige Amsterdamse terreurverdachte die op vrije voeten was, is donderdag opnieuw aangehouden in een trein in Duitsland. De man was onderweg naar Istanbul, terwijl zijn voorarrest was geschorst op voorwaarde dat hij op een adres in Amsterdam zou verblijven. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie vrijdag.

De man werd vorig jaar maart aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme. In zijn woning lag tien meter ontstekingslont, een kilo aluminiumpoeder en een groot aantal dvd's met jihadistisch materiaal. De man had ook op internet gezocht naar handleidingen om zelf explosieven te maken.

Het OM vraagt dinsdag de rechtbank van Rotterdam de man weer achter de tralies te zetten.

Leegloop dreigt bij PSV

Na de berichten uit Kiev over een mogelijke transfer van Jeremain Lens, staat ook Dries Mertens op het punt om Eindhoven te verlaten. Napoli zou al in gesprek zijn geweest met PSV over een mogelijke transfer van de Belgische aanvaller.

Dit beweren bronnen uit de omgeving van de Belgische aanvaller aan Het Laatste Nieuws. Mertens is op vakantie in Turkije met vrienden, terwijl zij eerst van plan waren om richting New York te reizen. Aangezien een transfer in de lucht hangt, besloot Mertens het wat dichter bij huis te houden. Italiaanse media weten te melden dat Napoli een bedrag van tussen de tien en vijftien miljoen euro over heeft voor de Belg.

Ook Erik Pieters lijkt PSV deze zomer te verlaten. Naar verluidt heeft Stoke City zich in Eindhoven gemeld voor de linksback. De ploeg uit de Premier League zou zelfs al een bod van ongeveer 3,5 miljoen euro hebben uitgebracht.

Daarnaast lijken ook Ola Toivonen (Norwich City) en Kevin Strootman (Napoli) deze zomer de ploeg te verlaten.

'Ajax denkt aan doelman Pasveer'

Mocht Kenneth Vermeer of Jasper Cillessen deze zomer bij Ajax vertrekken, dan hebben de Amsterdammers de naam van Heracles-doelman Remko Pasveer op het lijstje staan. Karel Jensen, zaakwaarnemer van de keeper, bevestigt dat Ajax zijn cliënt op de korrel heeft.

"Maar daar is het tot nu toe ook bij gebleven. Het zou kunnen gaan spelen wanneer er een keeper vertrekt bij Ajax", aldus Jansen. Vermeer wordt misschien verkocht komende zomer. Mocht hij in Amsterdam blijven, dan is de kans groot dat Cillessen verhuurd zal worden.

In beide gevallen zou Pasveer tot de kandidaten behoren om vervolgens tweede doelman bij Ajax te worden. De 29-jarige keeper, die nog een contract voor een jaar heeft, keepte de afgelopen drie seizoenen bijna alle wedstirjden voor Heracles.

Marc Overmars, de technische man bij Ajax, kent Pasveer nog uit zijn tijd bij Go Ahead Eagles.

Timmermans betreurt vertrek Bonis

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) betreurt het opstappen van zijn partijgenote Désirée Bonis. Zij maakte donderdag bekend dat ze de Tweede Kamer verlaat omdat de functie 'haar niet heeft gebracht wat ze ervan had verwacht', zo liet haar woordvoerder weten.

"Het heeft mij ook even gekost voordat ik mij thuisvoelde in de Tweede Kamer", zei Timmermans. "Maar ze heeft de achtergrond, de kennis en de ervaring die haar bij uitstek geschikt maken om een goed Kamerlid te worden."

Bonis lag geregeld overhoop met Timmermans, vooral over zaken die het Midden-Oosten betroffen. De voormalig diplomate, die onder meer ambassadeur was in Syrië, sprak zich uit voor een kritische opstelling van Nederland tegenover Israël.

"Ik zag een Kamerlid met passie over een onderwerp spreken dat haar tot in het diepste van haar wezen raakte", zei Timmermans. "En dat raakt mij weer, als iemand zo begaan is."

Chemiebrand Oosterhout mogelijk door nalatigheid

De politie voert een strafrechtelijk onderzoek uit naar aanleiding van de brand bij het chemiebedrijf European Liquid Drumming in Oosterhout vorige week. Het bedrijf wordt ervan verdacht zich niet aan de vergunningen te hebben gehouden en niet alles te hebben gedaan om te voorkomen dat brand kon ontstaan. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie vrijdag.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de milieupolitie en staat onder leiding van het functioneel parket, aldus de woordvoerder. Meer details kon ze niet vrijgeven, omdat het onderzoek in volle gang is.

In een loods van het bedrijf aan de Zeilmakerijweg vond in de avond van 4 juni een explosie plaats. Na de explosie brak brand uit. Niemand was aanwezig op het moment van de brand en er vielen dan ook geen gewonden. Ook kwamen er geen schadelijke hoeveelheden gevaarlijke stoffen vrij. Wel ontstond er een grote hoeveelheid zwarte rook, die over de omliggende gemeentes trok. De brand werd dezelfde avond nog geblust.

Kabinet stelt grenzen aan megastal

Provincies en gemeenten mogen voortaan grenzen stellen aan de omvang van veehouderijen uit oogpunt van de volksgezondheid. Het kabinet komt met regelgeving hiertoe, heeft de ministerraad vrijdag besloten.

De nieuwe regels geven provincies en gemeenten de mogelijkheid om de totale omvang van het aantal veehouderijen in een gebied te maximeren. Ook kan een gebied 'op slot' worden gezet. Ten slotte kunnen eisen worden gesteld aan het aantal dieren per hectare in een gebied en het aantal dieren dat in een stal mag.

De omvang van de veehouderij in een gebied moet 'passend' zijn in de lokale omgeving, stelt verantwoordelijk staatssecretaris van Landbouw Sharon Dijksma (PvdA). "Ieder gebied is immers anders en heeft zijn eigen landschappelijke en sociale kernmerken", stelt zij.

De Nederlandse agrarische sector is volgens de staatssecretaris een wereldspeler en een motor voor de economie. Tegelijkertijd staat de waardering onder druk door vragen over het dierenwelzijn en het milieu. Daarom moet de sector meer werk maken van verduurzaming, bijvoorbeeld door het terugdringen van het antibioticagebruik. Wanneer alle partijen zich daarvoor inzetten, heeft de veehouderij toekomst, aldus Dijksma.

Speciaal rijbewijs voor tractors

Wie de openbare weg op wil met een tractor maar geen autorijbewijs heeft, moet vanaf 2015 eerst een speciaal rijbewijs voor tractors halen. De ministerraad stemde vrijdag in met het instellen van een zogeheten T-rijbewijs, dat vanaf 16 jaar te behalen is. Voor het rijden met een trekker op een akker of in een weiland is geen rijbewijs nodig.

Voorheen was een 'certificaat van vakbekwaamheid', ook wel een trekkerrijbewijs jeugdigen genoemd, nodig om een tractor te mogen besturen. Omdat het aantal ongelukken waarbij landbouwtrekkers betrokken waren relatief hoog ligt heeft het kabinet besloten om in te grijpen.

Om een T-rijbewijs te behalen moeten bestuurders aantonen dat ze over voldoende kennis en rijvaardigheid beschikken om de voertuigen te kunnen besturen. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen gaat de examens afnemen. Hoe het examen er precies uit gaat zien en welke specifieke eisen worden gesteld moet nog worden bepaald, zo laat de woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu vrijdag weten.

Hockeyer Taekema tekent bij Schaerweijde

De kogel is door de kerk, Taeke Taekema speelt na de zomer bij Schaerweijde. Het vertrek van het cornerkanon bij Amsterdam hing al even in de lucht en vrijdag bereikte hij overeenstemming met de Zeistse club over een tweejarig contract. Dit meldt Schaerweijde aan hockey.nl.

Taekema komt over van Amsterdam, waar hij sinds zijn overstap van Klein Zwitserland in 2005 de rood-witte clubkleuren verdedigde. Met de hoofdstedelingen greep de oud-international tweemaal de landstitel, in 2011 en 2012. Het afgelopen seizoen was zijn inbreng echter marginaal, mede vanwege aanhoudend blessureleed. Maar ook in de beslissende fase van de competitie werd door coach Taco van den Honert nauwelijks een beroep op hem gedaan, hoewel hij destijds wel weer fit was.

In 2012 kwam zijn interlandloopbaan al ten einde, na een geruchtmakende clash met bondscoach Paul van Ass. De keuzeheer wenste in de aanloop naar de Olympische Spelen van Londen geen gebruik meer van hem te maken omdat Taekema niet in het spelconcept zou passen.

In tegenstelling tot zijn maatje Teun de Nooijer keerde Taekema niet meer terug in de Oranje-selectie, waardoor de inmiddels 33-jarige verdediger bleef steken op 242 interlands. Hierin kwam hij tot 221 treffers. In 2004 greep hij met het Nederlands elftal net naast olympisch goud in Athene. In 2007 kroonden Taekema & co zich tot Europees kampioen, mede door zestien treffers van de cornerspecialist zelf.

N.E.C. slaat drieslag op transfermarkt

NEC heeft drie nieuwe spelers aan de selectie toegevoegd. Dennis Gentenaar, Tobias Haitz en Alireza Jahanbakhsh maken de overstap naar Nijmegen, meldt NEC vrijdag.

Gentenaar is van de drie het bekendst bij de NEC-fans. De 37-jarige doelman speelde eerder tussen 1995 en 2005 al in De Goffert. Vervolgens vertrok hij naar Borussia Dortmund, waarna hij ook Ajax, VVV-Venlo en afgelopen jaar Almere City diende.

Verdediger Haitz komt over van Bayer Leverkusen, waar hij de afgelopen vier seizoenen in het tweede speelde. De 21-jarige Duitser tekende een contract voor twee seizoenen. NEC heeft daarnaast een eenzijdige optie voor nog twee jaar.

Iraniër Jahanbakhsh speelde afgelopen seizoen voor SC Damash in zijn geboorteland. De 19-jarige vleugelaanvaller scoorde tien keer in 42 wedstrijden. Eerder deze week kreeg Jahanbakhsh een visum en een werkvergunning. Hij is ook jeugdinternational voor Iran.

Drie debutanten in honkbalselectie

Chris Mowday, Jesse Aussems en Gianison Boekhoudt zijn door honkbalbondscoach Steve Janssen voor het eerst opgeroepen. De drie maken deel uit van de selectie voor het World Port Tournament in Rotterdam. Dat heeft de KNBSB vrijdag bekendgemaakt. Het is het eerste toernooi met Janssen als keuzeheer.

Het World Port Tournament wordt dit jaar met vier deelnemende landen gespeeld. Naast Nederland doen ook Taiwan, Cuba en Curaçao mee aan het toernooi dat van 30 juni tot en met 7 juli in Rotterdam wordt gespeeld.

De volledige selectie van Oranje: Werpers: Rob Cordemans, Kevin Heijstek, Diegomar Markwell, Berry van Driel, Orlando Yntema, Arshwin Asjes, David Bergman, Leon Boyd, Bayron Cornelisse en Chris Mowday.

Achtervangers: Bas Nooij en Rudy van Heydoorn

Binnenvelders: Jeffrey Arends, Jesse Aussems, Michael Duursma, Dwayne Kemp, Vince Rooi en Stijn van der Meer.

Verrevelders: Gianison Boekhoudt, Shaldimar Daantji, Quintin de Cuba, Bryan Engelhardt, Roeland Henrique en Danny Rombley.

Kittel wint in Ster ZLM Toer

Marcel Kittel heeft vrijdag de derde etappe van de Ster ZLM Toer op zijn naam geschreven. Na ruim 188 kilometer met start en finish in Buchten klopte de Duitse sprinter van Argos-Shimano zijn landgenoot André Greipel (Lotto-Belisol) en Mark Cavendish (Omega Pharma-Quick-Step). Theo Bos (Blanco), de ritwinnaar van donderdag, kwam als vierde over de streep.

Ook in het algemeen klassement is Marcel Kittel nu de leider. Hij lost zijn landgenoot Robert Wagner(Blanco) af als drager van de gele trui.

Zaterdag staat de vierde rit van de Nederlandse etappekoers op het programma. Dan wordt een uitstapje naar België gemaakt met een etappe van Hotel Verviers naar La Gileppe. Zondag volgt de slotrit van Gerwen naar Boxtel.

'Ajax en Vitesse willen Labyad'

Ajax en Vitesse hebben interesse in Zakaria Labyad. Dat meldt de Portugese sportkrant A Bola vrijdag. Een transfer van de Marokkaans international van Sporting Portugal zit er echter niet in, omdat de Nederlandse clubs de vraagprijs te hoog vinden. Ajax zou de vleugelspits echter wel willen huren.

Labyad speelde pas een seizoen bij Sporting nadat hij een vertrek bij PSV af had gedwongen. In Lissabon kwam Labyad tot negentien competitiewedstrijden, waarvan elf in de basis. Hij scoorde twee doelpunten.

Icedome zet kort geding tegen KNSB door

De Almeerse schaatsbaan Icedome spant definitief een kort geding aan tegen de KNSB en NOC*NSF. Dat bevestigt een woordvoerder van bouwer BAM, een van de bedrijven achter het project, vrijdag. Icedome vindt dat de sportbonden zich niet aan de regels houden die ze zelf hebben opgesteld en wil dat de rechter zich over de zaak uitspreekt.

Oorspronkelijk zou de beslissing over een nieuwe topsportlocatie louter op sportieve gronden worden genomen. Een vroegtijdig uitgelekt rapport wees Icedome als beste kandidaat aan. Later besloten de bonden de plannen van de Flevolanders, Thialf en hij Zoetermeerse Transportium door te laten rekenen. Volgens Icedome past de bond zo tijdens het spel de regels aan.

Eerder vrijdag meldde de KNSB dat de definitieve beslissing pas op 8 september valt in plaats van een maand eerder. Ook werd op aandringen van Icedome besloten de doorberekening niet door Ernst & Young te laten maken. Dat bedrijf zou ook voor de provincie Friesland werken, een van de belangrijkste investeerders in concurrent Thialf.

'Volgende bruiloft Kim Kardashian bescheidener'

Een eventuele volgende bruiloft van Kim Kardashian wordt een stuk minder uitbundig dan haar trouwerij met Kris Humphries. Dat verzekerde Kims moeder Kris in een interview met entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

"Het wordt kleinschaliger en meer een privéaangelegenheid als ze nog eens gaat trouwen. Er komen geen vijfhonderd mensen." Op de bruiloft van de 32-jarige realityster met Humphries waren gasten als Serena en Venus Williams, Nicole Richie en Kelly Osbourne. Het huwelijk, dat al na 72 dagen stukliep, werd gefilmd voor de realityserie van de Kardashians op entertainmentzender E!

Kim moet binnenkort bevallen van haar eerste kind met haar huidige vriend Kanye West. Als ze met hem gaat trouwen wordt het haar derde huwelijk, de realityster beloofde eerder eeuwige trouw aan muziekproducent Damon Thomas.

Kogelstoter Mikhnevich levenslang geschorst

De Wit-Russische kogelstoter Andrei Mikhnevich heeft een levenslange dopingschorsing opgelegd gekregen. Dat heeft de Wit-Russische atletiekbond vrijdag bepaald. In een door Mikhnevich tijdens het WK in 2005 afgegeven dopingstaal werd bij een hertest doping gevonden.

Mikhnevich was in 2001 ook al eens betrapt op doping. De recidivist werd daarom voor het leven uitgesloten. De 36-jarige houdt vol dat hij onschuldig is en wil zijn schorsing aanvechten bij het internationaal sportarbitragehof CAS.

Mikhnevich werd in 2003 wereldkampioen. In 2007 en 2011 won hij brons bij het WK en in 2008 deed hij dat bij de Olympische Spelen in Beijing. Die laatste drie medailles dreigt hij nu kwijt te raken. Ook zijn Europese titel uit 2010 is in gevaar.

Nederlandse trucker dood na ongeval Antwerpse haven

Bij het lossen van een lading vloeibare koolstofdioxide is donderdag een Nederlandse vrachtwagenchauffeur om het leven gekomen in de haven van Antwerpen. De man overleed ter plaatse doordat hij in de gaswolk van zo'n 75 graden onder nul stikte of bevroor, aldus een woordvoerder van de brandweer in Antwerpen.

Het zou gaan om een 61-jarige man uit het Groningse Ter Apel, meldt de Vlaamse krant Het Gazet van Antwerpen. De chauffeur kwam namens het Nederlandse bedrijf Schenk Tanktransport de lading afleveren bij Wilhelmsen Ships Service. Het zou gaan om een ervaren chauffeur die bekend was met dergelijke ladingen, licht de brandweerwoordvoerder toe.

Hoe het lek kon ontstaan wordt nog onderzocht. Ook de exacte doodsoorzaak van de man maakt deel uit van het onderzoek.

De gaswolk die ontstond na het lek bleef enkele uren hangen. Het bedrijf waar de chauffeur kwam lossen werd ontruimd. Vrijdagochtend konden medewerkers daar na metingen van de brandweer weer aan het werk.

Rutte: hogere belastingen op komst

Het is 'onvermijdelijk' dat er volgend jaar lastenverzwaringen worden ingevoerd om te voldoen aan de Brusselse begrotingseisen. "Ja, die zullen in het pakket zitten", zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Het kabinet wil vasthouden aan een pakket dat voor twee derde bestaat uit bezuinigingen en voor een derde uit lastenverzwaringen. Onder anderen de sociale partners drongen er donderdag op aan niet verder te bezuinigen. Volgens Rutte is het op orde brengen van de overheidsfinanciën echter 'cruciaal' om de basis te leggen voor economisch herstel. Niets doen zou slechter zijn.

Rutte zei verder dat het voor de hand ligt om volgend jaar zes miljard euro extra te bezuinigen, zoals de Europese Commissie aanbeveelt. Een definitief besluit daarover wordt echter pas in augustus genomen. Het kabinet is wel al druk bezig met de voorbereidingen daarvan. De coalitiefracties lieten donderdag ook weten dat zij zes miljard euro willen bezuinigen.

Bij het opstellen van de begroting zijn de ramingen van het Centraal Planbureau verder 'relevant', maar de Brusselse begrotingsregels zijn uiteindelijk leidend, zei Rutte. Door zes miljard te bezuinigen, zou het begrotingstekort volgend jaar uitkomen op drie procent. Mocht de economie tegen de verwachting in verslechteren, dan kan het kabinet mogelijk rekenen op coulance, maakte eurocommissaris Olli Rehn deze week duidelijk. Voorwaarde is wel dat de zes miljard aan bezuinigingen wordt doorgevoerd.

Eindexamens versnipperd op Haagse school

Een aantal eindexamens op het Haagse Edith Steincollege zijn per ongeluk in de papierversnipperaar beland. De leerlingen van wie de examens zijn vernietigd kunnen daardoor nog geen diploma krijgen. Dat meldt Omroep West, die een brief van de school aan de gedupeerde leerlingen in handen heeft.

Het gaat om het havo-examen Duits. Hoeveel leerlingen door de fout nu met de gebakken peren zitten is onduidelijk. De leerlingen moeten het examen nu volgende week in de herexamenperiode overmaken.

De school was vrijdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Stel geeft 40 tieners seksshow op straat

Een jong stel heeft zich de woede op de hals gehaald van een groot aantal stijve Britten. De 22-jarige man en zijn 37-jarige vriendin heeft een veertigtal tieners een geile seksdemonstratie gegeven. Dit in en rond een van de drukste stations van Engeland.

Jacqueline Holden en haar toyboy Sam Rowan hadden zich vorige maand een flink stuk in de kraag gezopen. In plaats van thuis elkaar eens alle hoeken van de kamer te laten zien, besloten ze dit bij het station van Barnsley te doen. Midden op straat rukten ze elkaar de kleren van het lijf.

Al snel had zich een menigte verzameld rond het geile stel. Zeker veertig hitsige pubers waren aanwezig, waarvan velen het schouwspel met hun mobieltje filmden. Het paar zweepte het publiek op en ging steeds verder.

"Holden ging vervolgens op de grond liggen", zo heeft de aanklager laten weten. "Rowans hoofd verdween tussen haar dampende dijen en hij bracht haar oraal tot een hoogtepunt."

Holden heeft aangegeven dat ze helemaal niet zo is. Sterker nog, zij zou zelf de politie bellen bij neukerij op straat. Volgens hun advocaat hadden zij te diep in het glaasje gekeken. Daarnaast is Rowan een autist.

De rechter had echter geen goed woord voor de geilaards over. "Walgelijk", zo oordeelde de magistraat. Het stel moet nu tien weken op water en brood wegens openbare zedenschennis.

Door de stront voor perverse hobby

In Kobe is een man gearresteerd die wel heel erg ver ging voor zijn perverse hobby. De 26-jarige Japanner is namelijk tientallen meters door het riool gekropen om vervolgens met zijn gezicht naar boven onder een afdekrooster van de goot te liggen. Zo had Hirai Yasuomi een uitstekend zicht om onder rokjes van passerende dames te gluren.

Hoewel de daad van de beste man wordt verafschuwd, hebben Japanse internetters ook bewondering voor de gluurder. Men is vol lof over het enthousiasme van de man en de manier waarop hij zijn geile fantasietjes in daden heeft omgezet.

De man verschafte zich op 5 juni toegang tot het riool via een uitgaande buis bij een nabijgelegen rivier. Op handen en knieën kroop hij tientallen meters door de stront, om vervolgens op zijn rug in een goot van 35 centimeter breed en 50 centimeter diep te gaan liggen. Door de gaten van het rooster keek hij omhoog naar al het lekkers dat ongemerkt over hem heen liep.

Helaas is Yasuomi toch tegen de lamp gelopen. Een vrouw zag zijn ogen door het rooster gluren. Zij waarschuwde de politie, maar bij aankomst bleek de vogel al gevlogen. Desondanks geldt de Japanner toch als verdachte omdat hij zich vreemd had gedragen rond de goot.

Federer en Gasquet naar halve finale Halle

Roger Federer en Richard Gasquet hebben vrijdag de halve finale van het ATP-toernooi in Halle bereikt. Federer, de nummer een van de plaatsingslijst, klopte Mischa Zverev met een double bagel op het Duitse gras: 6-0, 6-0. Het is pas de tweede keer dat een tegenstander van Federer geen enkele game wist te winnen.

Richard Gasquet (2) trof in de kwartfinale de als achtste geplaatste Florian Mayer. Gasquet trok de eerste set met 6-3 naar zich toe, maar had in het tweede bedrijf meer moeite met de Duitser: 7-6 (4).

Drenthe voor drie jaar naar Reading

Royston Drenthe zet zijn loopbaan de komende drie jaar voort bij Reading. De 26-jarige vleugelspeler wordt maandag gepresenteerd bij de degradant uit de Premier League, bevestigt zijn zaakwaarnemer Fabian Veldwijk tegen Novum Nieuws. Drenthe zat zonder club nadat het Russische Alania Vladikavkaz degradeerde.

Voor Drenthe is speeltijd het belangrijkste, weet Veldwijk. "Hij kon ook naar andere clubs, maar dicht bij huis spelen is goed voor hem." Bovendien ligt het Engelse spelletje Drenthe wel. "Reading is ook ambitieus en wil binnen twee jaar weer terug naar de Premier League."

Drenthe begon zijn loopbaan bij Feyenoord, maar werd vervolgens door Real Madrid gehaald. Daar werd hij door gebrek aan speeltijd verhuurd aan Hercules Alicante en Everton voordat zijn contract afliep. Na een tijdje zonder club te hebben gezeten haalde Alania hem naar Rusland.

Bijles voor examenkandidaten Ibn Ghaldoun

Leraren van de Ibn Ghaldounschool in Rotterdam geven dit weekeinde bijlessen aan de leerlingen die hun examens over moeten doen. De leraren hebben dit uit zichzelf vrijwillig aangeboden. Dat heeft bestuursvoorzitter Ayhan Tonca vrijdag gezegd.

Tonca zei dat niet alleen de leraren hebben aangeboden te helpen. Ook zes inmiddels afgestudeerde oud-leerlingen van de school hebben aangeboden bij te springen.

De leerlingen moeten een deel van de examens volgende week afleggen in het tweede tijdvak, de periode die normaal gesproken is gereserveerd voor de herexamens. Tonca zei donderdag dat de examens die niet volgende week worden afgenomen waarschijnlijk in augustus moeten worden afgelegd.

560.000 dollar voor twee parkeerplaatsen

Voor een eigen vaste parkeerplaats in de buurt van je huis moet je in sommige plaatsen in de Verenigde Staten diep in de buidel tasten. Zo heeft een inwoonster van Boston 560.000 dollar neergeteld voor twee parkeerplaatsen bij haar in de buurt. De plekken waren door het stadsbestuur ter veiling aangeboden en Lisa Blumenthal bleek de hoogste bieder.

Haar voorganger was door de afdeling belastingen als 'eigenaar' van de felbegeerde parkeerplekken onteigend, omdat hij een fikse betalingsachterstand had opgelopen. Blumenthal was ingenomen met haar aanwinst, hoewel ze moest erkennen dat de eindprijs wel boven verwachting hoog was uitgevallen.

Overigens kan het nog iets duurder in Boston. De tot dusverre hoogste prijs voor een enkele parkeerplaats bedraagt driehonderdduizend dollar.

Militairen leren praten in multiculturele wijk

Militairen krijgen vanaf maandag in zwarte wijken in Amsterdam les in gesprekstechnieken. Het doel van de training is om militairen voor een deelname aan een buitenlandse missie voor te bereiden op eventuele gesprekken met lokale bevolking, zo meldt de gemeente vrijdag.

In een zogenoemde 'live environment'-training kunnen de soldaten in hun oren knopen dat ze bijvoorbeeld rekening moeten houden met politieke, culturele en religieuze aspecten tijdens gesprekken met burgers. Een bataljon van twintig soldaten gaat onder meer in gesprek met lokale organisaties, bestuurders en ambtenaren in de stadsdelen Nieuw-West en West.

Het betreffende bataljon, gelegerd in Apeldoorn, houdt zich bezig met civiele- en militaire samenwerking en is voor de commandant in een missiegebied de verbindende factor tussen de militaire organisatie en de bevolking. De gesprekstrainingen duren van maandag tot vrijdag.

Nog geen zicht aantal spijtoptanten examenfraude

Hoeveel examenkandidaten hun fraude opbiechten om te voorkomen dat hun diploma ongeldig wordt verklaard blijft in ieder geval tot na het weekeinde ongewis. De leerlingen moeten zich voor vrijdagavond melden bij hun rector. De scholen moeten het op hun beurt maandag voor 10.00 uur hebben doorgegeven aan de onderwijsinspectie.

Een woordvoerder kan nog niet zeggen wanneer de inspectie bekendmaakt om hoeveel spijtoptanten het gaat. Wie vrijdag voor 18.00 uur eerlijk vertelt gebruik te hebben gemaakt van een gestolen eindexamens, mag opnieuw examen doen. Het eerder gemaakte examen wordt dan ongeldig verklaard. Wel gaat hoe dan ook een melding naar het Openbaar Ministerie.

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) wilde vrijdag na afloop van de ministerraad ook geen tussenstand geven. "Ik ga niet aan dagkoersen, of in dit geval zelfs uurkoersen doen", zei hij. "Scholen moeten ook de rust krijgen om dit netjes te doen."

De zogenoemde inkeerregeling werd ingesteld na de diefstal van 24 examens bij de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. Hoewel er aanwijzingen zijn dat de gestolen exemplaren verspreid zijn, hoeven er niet landelijk examens opnieuw te worden gemaakt.

Leerlingen van de Rotterdamse school moeten 23 examens opnieuw maken. Het gestolen vwo-eindexamen Frans was eerder al vervangen door een nieuw examen.

Burgers flyeren tegen Benno L.

Inwoners van het Limburgse Venray protesteren vrijdag tegen de komst van de van misbruik veroordeelde zwemleraar Benno L. Ze delen op straat flyers uit om te waarschuwen voor de man die in het verleden tientallen jonge meisjes misbruikte.

Een zestal boze inwoners is vrijdagmiddag in touw om plaatsgenoten aan te spreken en over te halen om ook in protest te komen, laat een woordvoerder weten. Ze doen onder meer het centrum van Venray aan en gaan langs scholen. Zaterdag gaan nog meer mensen op pad om te protesteren.

De actievoerders willen dat de gemeente L. niet zomaar verwelkomt. Ze stellen dat de kans groot is dat 'deze kinderjager' in de toekomst in herhaling valt. "Wij willen dat de burgemeester onze kinderen beschermt", aldus de woordvoerder. Ze eisen in ieder geval dat de gemeente met een waarschuwing komt, dat er een onderzoek komt naar recidive bij L. en dat er een gebiedsverbod komt voor plekken waar veel kinderen komen.

L. werd in 2009 gearresteerd voor het jarenlang misbruiken van tientallen jonge en vaak verstandelijk gehandicapte meisjes. De zwemleraar werd in mei 2011 door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot zes jaar cel.

Inclusief de tijd in voorarrest heeft L. twee derde van zijn straf uitgezeten. Hij kwam een week geleden onder voorwaarden vrij. Zo mag hij niet in de elf Brabantse gemeenten komen waar zijn slachtoffers wonen. Begin deze maand maakte zijn advocaat bekend dat er voor hem een woning was gevonden. L. stelde verder in een brief dat hij spijt had van zijn daden.

Gorillatweeling geboren in Burgers' Zoo

In Burgers' Zoo in Arnhem is donderdagochtend een gorillatweeling geboren. Een zeldzame gebeurtenis. Volgens hoofdverzorger Wilco Limpers komt dat maar eens in de tien jaar voor in de dierentuinwereld. De geboorte was eigenlijk in de zomer verwacht.

"We kijken meestal naar de laatste paring, en rekenen dan uit wanneer de geboorte plaatsvindt", aldus Limpers. "Waarschijnlijk hebben we nu een paring gemist en was ze al zwanger." Moeder van de kleintjes is de 20-jarige N'Gayla.

De kleintjes maken het goed en hebben donderdag voor het eerst gedronken bij de moeder. Vrijdag zijn de borelingen voor het eerst naar buiten geweest. Een van de baby's is een jongetje. "De ander is waarschijnlijk een meisje, maar dat durf ik nog niet met zekerheid te zeggen."

SS-commandant woont al jaren in VS

Een commandant van een beruchte SS-eenheid die zich schuldig zou hebben gemaakt aan gruweldaden woont al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit onderzoek van persbureau Associated Press.

Met gebruik van de Freedom of Information Act (de Amerikaanse variant van de WOB) kreeg AP inzage in documenten die aantonen dat Michael Karkoc (94) zich destijds door te liegen toegang verschafte tot de VS. In 1949 klopte hij aan en vertelde zijn Amerikaanse ondervragers dat hij tijdens de oorlog niet in het leger gediend had.

Daarmee hield hij verborgen dat hij in 1943 een van de oprichters was van het Oekraïense Zelfverdedigingslegioen, dat onder leiding stond van de SS. Dat vertelde hij in in 1995 in het Oekraïens gepubliceerde memoires die gewoon in te zien is in het Amerikaanse Library of Congress. Later was hij officier in de Galicische Divisie van de SS. Beide organisaties stonden op een zwarte lijst van de Amerikaanse regering.

Karkocs naam kwam aan het licht door een gepensioneerde klinisch farmacoloog uit Groot-Brittannië, die in zijn vrije tijd onderzoek deed naar oorlogsmisdaden van de nazi's. Tijdens een studie naar leden van de Galicische Divisie die naar Groot-Brittannië waren geëmigreerd stuitte hij op internet op het adres van Karkoc in Minnesota en lichtte hij AP in.

AP traceerde het dossier van Karkoc dat door het Amerikaanse leger was aangelegd en wist de geheimhouding op te heffen met behulp van de Freedom of Information Act. In Poolse archieven werden vervolgens bewijzen gevonden dat hij ook lid was van het zelfverdedigingslegioen.

Verklaringen van voormalige leden van de Oekraïense eenheid en andere documenten tonen dat het legioen op grote schaal burgers ombracht. Vrouwen en kinderen werden opgesloten in dorpen die door de eenheid in brand werden gestoken. Karkoc zou als leidinggevende hierbij aanwezig zijn geweest, ook al is er geen bewijs gevonden dat hij zelf deze gruweldaden heeft begaan.

De eenheid, en Karkoc, zou ook hebben deelgenomen aan het neerslaan van de opstand in het getto van Warschau in 1944.

In het verleden heeft het Amerikaanse ministerie van justitie leugens in immigratiepapieren aangegrepen om tientallen vermoedelijke nazi-oorlogsmisdadigers het land uit te zetten. In Duitsland wordt de kwestie dan ook met bovenmatige interesse gevolgd en wordt bekeken of er voldoende grond is voor vervolging. In Duitsland kunnen nazi's die de verantwoordelijkheid van commandanten hadden worden aangeklaagd voor oorlogsmisdaden, ook als hun directe betrokkenheid niet bewezen kan worden.

Volgens Eric Zuroff van het Simon Wiesenthal Centrum is het bewijsmateriaal sterk genoeg om Karkoc voor vervolging uit te leveren aan Duitsland of Polen.

Justitie in Duitsland is verplicht een onderzoek in te stellen als er voldoende 'aanvankelijke verdenkingen' zijn van betrokkenheid bij oorlogsmisdaden, liet voormalig aanklager van het bureau voor nazimisdrijven Thomas Walther weten. Tot dusverre zou er nooit een onderzoek naar Karkoc zijn ingesteld.

Omdat veel vermoedelijke misdrijven in Polen hebben plaatsgehad behoort vervolging in Polen ook tot de mogelijkheden.

Karkoc woont in Minneapolis. Hij weigerde op zijn oorlogsverleden in te gaan.

Zestien jaar cel voor schietpartij kickboksgala

De man die vorig jaar een 37-jarige kickbokspromotor doodschoot op een kickboksgala gaat zestien jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch vrijdag bepaald. Justitie had tegen de 32-jarige Siamak S. twintig cel geëist voor moord en poging tot moord op de broer van het slachtoffer. De man handelde volgens de rechtbank echter niet met voorbedachten rade.

De rechters vonden dat er onvoldoende aanwijzingen zijn dat de man 'na kalm beraad' de trekker overhaalde. Wel nam S. een geladen pistool mee naar het gala. Hij verwachtte dat er personen aanwezig zouden zijn met wie hij al langere tijd een conflict had.

De verdediging van S. had betoogd dat sprake was van noodweer. Een vriend van de man was in gevecht met het slachtoffer en S. zei bang te zijn geweest dat zijn vriend zou worden doodgeslagen. Om het gevecht te stoppen schoot S. op beide slachtoffers. Volgens de rechtbank bleek echter 'op geen enkele manier' dat de vriend moest vrezen voor zijn leven.

Na de schietpartij werden ook twee broers uit Veghel aangehouden. Zij werden verdacht van openlijke geweldpleging. De zaken tegen hen en een derde verdachte werden in januari geseponeerd.

Tien jaar cel voor wurgen bejaarde vrouw

Een 22-jarige man uit Meppel moet tien jaar de cel in voor het doden van een hoogbejaarde vrouw in een verzorgingstehuis in Meppel in 2009. Dat heeft de rechtbank in Assen bekendgemaakt. Justitie had acht jaar cel en tbs geëist.

De rechter acht bewezen dat de verdachte de 88-jarige vrouw op 16 juni 2009 heeft gewurgd. Het slachtoffer werd aangetroffen met haar handen in tape gebonden. Ook haar mond was afgeplakt. Op het tape werd het dna van de verdachte gevonden.

De politie kwam de man in 2013 uiteindelijk op basis van zijn dna op het spoor. Hij moest vorig jaar zijn genetisch materiaal afstaan omdat hij twee politieagenten te lijf was gegaan.

Meer gonorroe- en chlamydiabesmettingen

Soa-klinieken in Nederland hebben vorig jaar zeven procent meer patiënten met chlamydia en gonorroe ontvangen dan in 2011. Het aantal hivbestemmingen bleef gelijk. Dat staat in het jaarlijkse rapport over seksueel overdraagbare aandoeningen van het Centrum voor Infectieziektenbestrijding van het RIVM.

Het rapport is gebaseerd op gegevens van de 26 soa-klinieken in Nederland, de Stichting HIV Monitoring en het Nivel. De toename van het aantal chlamydiagevallen, zo'n 1,3 procent, was met name onder heteroseksuele mannen. De meerderheid van het aantal nieuwe gonorroebesmettingen was vooral onder homoseksuele mannen.

De klinieken telden vorig jaar 358 nieuwe hivbesmettingen. Het aantal hivbesmettingen onder heteroseksuele mannen bleef stabiel, onder homoseksuele mannen was er sprake van een lichte daling.

Twee doden bij ongeluk boorplatform

Bij een ongeluk op een gasboorplatform in de Noordzee zijn vrijdag twee doden gevallen. Een derde slachtoffer raakte zwaargewond. Hij is naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht, meldt het Kustwachtcentrum. Zijn toestand is stabiel.

Het ongeluk gebeurde kort voor 10.00 uur tijdens testwerkzaamheden aan apparatuur op het platform. De productie van het boorplatform lag op het moment van het ongeluk stil. Het platform is van de Franse energiemaatschappij Gdf Suez en ligt ongeveer honderd kilometer ten noordwesten van Den Helder.

Een helikopter van de kustwacht bracht de zwaargewonde naar de vliegbasis in Leeuwarden, waarna de man per ambulance naar het ziekenhuis is gebracht. Over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekend. De politie en het Staatstoezicht op de Mijnen onderzoeken wat er precies is gebeurd.

[HWL] België stunt met zege op Australië, Spanje verslaat Frankrijk

Op vrijdag begon de Hockey World League voor de mannen in groep A. België nam het op tegen Australië en Spanje won van Frankrijk. De Belgen en de Spanjaarden wonnen hun eerste duel. 

België - Australië 

De Belgische mannen hebben voor een regelrechte sensatie gezorgd op de HWL. In de eerste poulewedstrijd werd er knap gewonnen van topland Australië: 1-3.

De wedstrijd was amper begonnen of er kon al worden gejuicht in het Belgische kamp. Sebastien Dockier zette zijn ploeg op voorsprong met een prachtige tip-in. Australië startte een offensief, kwam veelvuldig in de Belgische cirkel, maar de ploeg van coach Marc Lammers verdedigde uitstekend en kon rekenen op de prima keepende Vincent Vanasch.

Australië miste scherpte en aan de andere kant sloeg België toe uit een van de gevaarlijke uitbraken. Cédric Charlier zorgde van dichtbij voor de 0-2 ruststand.

In de tweede helft ontspon zich een boeiend gevecht, waarbij het spel op en neer golfde en de gemoederen soms hoog opliepen. De regerend wereldkampioen zocht wanhopig naar de aansluitingstreffer, kreeg ook enkele corners, en wist zeven minuten voor tijd eindelijk het net te vinden: 1-2.

Ondanks deze tegenslag bleef de Belgische ploeg volwassen en geconcentreerd spelen. Vijf minuten voor tijd maakte John-John Dohmen de sensatie compleet door de 1-3 aan te tekenen.

Spanje - Frankrijk

De Spaanse mannen zijn hun Hockey World League goed gestart. In het eerste vrijdagduel werd Frankrijk over de knie gelegd: 4-2.

Het was niet bepaald een drukte van jewelste op de vroege ochtend, maar het handjevol toeschouwers kreeg wel een vermakelijke eerste helft voorgeschoteld. Dat was vooral te danken aan de Spanjaarden. Het begin was nog wat stroef, maar toen de machine ging draaien, leverde het enkele mooie aanvallen op. En drie treffers. De Franse doelman Martin Zylbermann had niet bepaald zijn dag. De eerste en derde Spaanse goal verdween door zijn benen in het doel.

Na de pauze liet Spanje de teugels wat vieren en kwam Frankrijk meer aan aanvallen toe. Dat leverde een treffer op van Viktor Lockwood: 3-1. De Spanjaarden stelden meteen orde op zaken door binnen de minuut de marge weer op drie te brengen. De Fransen kwamen vervolgens terug tot 4-2 en drongen nog wel aan, maar kwamen niet meer tot scoren.

'VS dwingen Joegoslaviëtribunaal tot vrijspraak'

Een Deense rechter van het Joegoslavië-tribunaal heeft donderdag een opzienbarende bekendmaking gedaan. Hij stelt dat het tribunaal door de VS en Israël sterk onder druk worden gezet om Servische en Kroatische beschuldigden vrij te spreken.

Frederik Harhoff heeft een brief van vijf pagina's verstuurd naar 56 prominenten, waaronder verschillende advocaten. De precieze inhoud is onbekend, maar de strekking is wel duidelijk. Harthoff bekritiseert verschillende gevallen van vrijspraak door het Joegoslavië-tribunaal, en trekt de motieven van de rechters in twijfel.

Hij schrijft: "De laatste gevallen van vrijspraak hebben bij mij een groot professioneel en moreel dilemma bij me losgemaakt, een dilemma dat ik nog nooit heb meegemaakt." Hij zegt dat recente ontwikkelingen 'zowel hem als andere collega's in de wandelgangen van het tribunaal diepe zorgen baren'.

Harhoff wijst vooral naar de Amerikaanse president van het tribunaal, Theodor Meron. Die zou de andere rechters onder druk zetten om de verdachten vrij te spreken. Ook de Nederlander Alfons Orie, die zetelt in één van de hoven van het tribunaal, zou onder Amerikaanse druk staan.

Meron zou dat doen op bevel van de Amerikaanse en de Israëlische regering. Harhoff schrijft: "Het lijkt erop dat het militaire establishment [in de VS en Israël] het idee heeft dat het tribunaal te dicht in de buurt kwam van hooggeplaatste militaire bevelhebbers." Door het precedent in het Joegoslavië-tribunaal zouden hooggeplaatste militairen ook schuldig kunnen worden bevonden aan oorlogsmisdaden van hun ondergeschikten, zelfs als hun eigen rol maar klein was.

Vooral de vrijspraak van de Kroatische generaals Ante Gotovina en Mladen Markac zijn volgens Harhoff verdacht. Zijn Italiaanse collega Fausto Pocar viel hem daarin al eerder bij. Pocar noemde de vrijspraak 'in strijd met alle vormen van rechtvaardigheid'.

Donald aan leiding bij US Open

Golfer Luke Donald staat aan de leiding bij de US Open. De Engelsman staat na dertien holes op een score van -4. Phil Mickelson is de beste speler die zijn eerste ronde helemaal afmaakte met een score van -3.

Donderdag werd het spel twee keer stilgelegd vanwege storm. Uiteindelijk zorgde de invallende duisternis ervoor dat niet alle spelers hun eerste ronde konden afmaken.

De Australiër Adam Scott, de winnaar van de Masters, staat na elf holes op een gedeelde tweede plaats. Hij heeft net als Mickelson een score van -3. Tiger Woods speelde tien holes en stond op +2. Rory McIlroy stond na elf holes op par. Vrijdag wordt de eerste ronde uitgespeeld en de tweede ronde afgewerkt.

Bekijk de next gen-consoles in 3D

Sketchfab is een website waar 3D-modellen makkelijk kunnen worden bekeken door meerdere mensen. De slimme mensen van Sony en Microsoft hebben op deze site de modellen van hun nieuwe consoles tentoongesteld. Door te klikken en te slepen kun je de nieuwe consoles van meerdere kanten bekijken. Met scrollen zoom je in.

Bekijk de Xbox One via deze link.

Bekijk de PlayStation 4 via deze link.

Next Gen

Sci-fi actie in tweede Elysium-trailer

Een nieuwe trailer van het actierijke sci-fi drama Elysium is nu te bekijken. De trailer is verlengd naar drie minuten en is verrijkt met meer actie en meer details over het plot. Een kleine waarschuwing vooraf: als je bang bent dat er te veel van het plot getoond wordt, en dat is in dit geval zeker discutabel, kijk hem dan niet.

Elysium speelt zich af in het jaar 2154. De mensheid is gescheiden in twee kampen. Het grootste deel van de populatie bevindt zich op aarde en leeft in grote armoede terwijl een bevoorrechte groep leeft binnen de utopische wereld van een ruimtestation, ver weg van oorlogen en ziektes. Max De Costa (Matt Damon) ontdekt een manier om rechtvaardigheid af te dwingen voor de mensen op aarde, maar dat gaat uiteraard gepaard met een riskant en actierijk avontuur.

Elysium is geregisseerd door Neill Blomkamp, vooral bekend van District 9, en zal op 15 augustus in de Nederlandse bioscopen verschijnen.

Schwarzenegger terug als Terminator

Arnold Schwarzenegger gaat in Terminator 5 spelen. De Oostenrijkse acteur heeft vaak aangegeven een terugkeer naar de filmreeks zeer te zien zetten. "Ik ben heel blij dat de studio me terug wil voor Terminator 5 en me de rol van Terminator weer wil laten spelen", zegt hij tegen de Amerikaanse filmsite TheArnoldFans.

Begin volgend jaar gaan de opnamen van start. Schwarzenegger heeft nog twee filmrollen die hij eerder speelde op zijn acteerschema staan. De acteur gaat spelen in King Conan, zijn derde film over de barbaarse Conan, en in het vervolg op de komedie Twins. "Ik voel me heel gelukkig en kijk ernaar uit om deze films te maken."

Laeta Kalogridis en Patrick Lussier zijn aangenomen om het scenario van Terminator 5 te schrijven. Wie verder in de actiefilm gaan spelen is onduidelijk. Christian Bale speelde John Connor in Terminator Salvation uit 2009, maar het is niet duidelijk of hij terugkeert voor de rol.

De 65-jarige Schwarzenegger speelde in de eerste drie Terminator-films de hoofdrol van onverwoestbare cyborg T800. In deel vier met Bale was zijn gezicht nog even te zien toen het digitaal op het opgepompte lijf van Roland Kickinger was geplakt, die toen de T800 speelde.


Arnold Schwarzenegger terug als Terminator (Foto: Novum)

Voor zomerreces nieuwe voorzitter Eerste Kamer

De Eerste Kamer kiest naar alle waarschijnlijkheid nog voor het zomerreces een nieuwe voorzitter. Dinsdag treedt Fred de Graaf terug als voorzitter en neemt de tweede ondervoorzitter Hans Franken (CDA) de voorzittershamer tijdelijk over. De eerste ondervoorzitter, Kim Putters (PvdA) is onlangs opgestapt als senator, hij wordt directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Dinsdag om 13.30 uur zal De Graaf in de Eerste Kamer zijn voorzitterschap formeel beëindigen. Dan moet zo snel mogelijk een profielschets worden opgesteld voor een nieuwe voorzitter waarop een periode volgt waarin senatoren zich kandidaat kunnen stellen. De 75 Eerste Kamerleden kiezen dan uit hun midden een voorzitter.

Het is nog maar de vraag of dit opnieuw een VVD'er wordt. De liberalen zijn de laatste jaren ruim bedeeld als het om prestigieuze banen in Den Haag gaat. Naast de premier (Mark Rutte) leverde de VVD zowel de voorzitter van de Tweede Kamer (Anouchka van Miltenburg) als die van de Eerste Kamer (Fred de Graaf). De vicevoorzitter van de Raad van State is een CDA'er (Piet Hein Donner), waardoor vooral de PvdA er wat karig vanaf komt.

Donderdagnacht maakte De Graaf bekend dat zijn integriteit in het geding is omdat hij voorkomen zou hebben dat Geert Wilders bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander in de commissie van in- en uitgeleide zou zitten. Dit leidde tot grote ophef, zowel in de Eerste als in de Tweede Kamer.

Momenteel is De Graaf in Londen, waar hij een conferentie bijwoont van senaatsvoorzitters. Ironisch genoeg is een van de onderwerpen op de agenda de verhouding tussen de Eerste en de Tweede Kamer.

De 63-jarige De Graaf blijft ondanks de integriteitskwestie aan als lid van de Eerste Kamer.

'Beurshandelaren betalen voor voorkennis'

Als er iets is dat bankiers ons wijs proberen te maken, is het wel dat ze fatsoenlijke mensen zijn die gewoon een boterham willen verdienen. Toch doen ze voortdurend dingen die het tegendeel bewijzen. Zo is nu gebleken dat verschillende beurshandelaren grof geld neerleggen voor voorkennis.

Het nieuwsbedrijf Thompson Reuters heeft een deal met de University of Michigan. Die laatste geeft maandelijks de Consumer Sentiment Index (CSI) uit, een invloedrijk marktonderzoek dat beurzen kan doen stijgen of dalen. Voor één miljoen dollar per jaar, plus een deel van de winst, mag Thompson Reuters dat publiceren.

Omdat dat miljoen ook weer terug verdiend moet worden, maakt Thompson Reuters het onderzoek in twee delen bekend: betalende klanten en abonnees krijgen de data vijf minuutjes eerder te zien, om 9.55u. Pas klokslag tien uur wordt de data vrijgegeven aan het grote publiek. Oneerlijk voor Jan met de Pet, die geen fortuin overheeft voor een abonnement, zul je zeggen. Maar het wordt erger.

Speciale 'elitehandelaren' krijgen het zogenaamd 'ultra low latency distribution platform' aangeboden, vrij vertaald een distributieplatform met extreem weinig vertraging. Dit is een speciale methode, waarbij de data in een format wordt gegoten dat geschikt is voor geautomatiseerde handelsoftware. De 'extreem weinig vertraging' zit 'm in het feit dat die klanten de info twee seconden eerder krijgen.

Twee seconden eerder lijkt weinig, totdat je je beseft dat met de geautomatiseerde software in die twee seconden veel transacties kunnen worden volbracht. De laatste keer dat de CSI werd uitgegeven, op 17 mei, was er een enorme toename in handel te zien om exact 9.54u en 57.975 seconden. In de eerste tien milliseconden werden al zo'n honderdduizend transacties ondernomen.

Desgevraagd antwoorden verschillende economen aan CNBC dat ze de voorsprong 'oneerlijk' en 'achterbaks' vinden. Thompson Reuters heeft slechts aangegeven dat ze de voorsprong ooit publiek hebben gemaakt en wil verder niet reageren. Het is onbekend hoeveel de handelaars neertellen voor de voorkennis.

Adam Sandler in film Chris Columbus

Adam Sandler gaat samenwerken met Chris Columbus. De Amerikaanse acteur speelt in de komedie Hello Ghost. Columbus, bekend van de eerste twee Harry Potter-films, neemt de regie op zich. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Hello Ghost is een remake van een Koreaanse komedie over een man die na een mislukte zelfmoordpoging wordt geplaagd door vier geesten. Ze weigeren hem met rust te laten tenzij hij hen helpt problemen uit het verleden op te lossen. Het scenario is geschreven door Karen Croner, bekend van de komedie Admission met Tina Fey die volgende week in de bioscopen draait.

De 46-jarige Sandler is deze zomer eerst nog te zien in de komedie Grown Ups 2, een vervolg op de komedie uit 2010. Daarnaast werkt de acteur aan de komedie Blended met Drew Barrymore. De Amerikaanse Columbus leverde vorig jaar het tv-drama Applebaum af.


Adam Sandler in film Harry Potter-regisseur (Foto: Novum)

KNSB verlengt besluitvorming ijsbaan opnieuw

De KNSB en NOC*NSF hebben nog meer tijd genomen voor het financiële onderzoek naar de drie schaatsbanen die topsportaccomodatie van de schaatsbond willen worden. Vanwege de vakantie verschuift de deadline een maand naar 8 september. Omdat Icedome bezwaar maakte tegen het inhuren van Ernst & Young huurt de KNSB bovendien een ander bureau in.

De afgelopen week zat de KNSB met de ijsbanen in Heerenveen, Almere en Zoetermeer om de tafel om tot een vergelijk te komen. Dat lukte niet waardoor de twee sportbonden hun onderzoek naar de financiële plannen van de ijsbanen doorzet.

KNSB-voorzitter Doekle Terpstra en NOC*NSF-preses André Bolhuis stellen dat dat onderzoek er moet komen. "Wij willen niet dat over enkele jaren blijkt dat de Topsport Trainingsaccommodatie die wij hebben gekozen er niet is gekomen of met exploitatietekorten kampt." De twee stellen dan ook niet te begrijpen dat de ijsbanen dwarsliggen. "Als de plannen zo goed zijn, dan moet je ook bereidheid tonen om de haalbaarheid te toetsen. Het lijkt ons dat geen van de partijen iets te verbergen heeft."

Vooral Icedome verzette zich tegen een financieel onderzoek. De Almeerse ijsbaan was in eerste instantie gekozen als voorkeurslocatie en kondigde eind vorige week een deadline aan om alsnog aangewezen te worden door de KNSB. Die trok zich daar echter niets van aan. Het is onduidelijk of de Almeerders het kort geding waar ze mee dreigden ook doorzetten.

Lekkere kont wordt milf fataal

Suyima Torres heeft onlangs op bizarre wijze het loodje gelegd. De 28-jarige milf was naar een kliniek in Miami gegaan om zich een mooie kont te laten inspuiten. Helaas is het de jonge vrouw fataal geworden.

Torres betaalde al eerder 1500 dollar aan Cuerpos Health and Aesthetics in Miami, alwaar een gele olie in haar billen werd gespoten. Blijkbaar vond ze haar kont nog niet mooi genoeg, want in april keerde de dame terug naar de kliniek. Ze wilde een nog rondere kont.

Toen de Venezuelanese dokter haar kont had volgespoten, viel het mokkel flauw. Slechts tien uur later werd ze doodverklaard.

De mooie brunette laat twee kinderen achter. De dokter in kwestie wordt nu aangeklaagd wegens moord.

Schatten zoeken in World of Diving

Vandaag heeft de onafhankelijke Rotterdamse studio Vertigo Games de allereerste trailer vrijgegeven van het online multiplayerspel World of Diving, dat je speelt met Oculus Rift.

In de trailer zie je enkele activiteiten die je samen online kunt beleven, zoals het onderzoeken van een verlaten schip en het verzamelen van oude artefacten. Wil je onderwater communiceren, dan zul je het volgens de regels moeten doen met de officiële gebaren, om de ervaring dichter bij de realiteit te krijgen.

Op dit moment lopen de campagnes op Steam Greenlight en Indiegogo nog.

'Collar of Duty was complete verrassing'

De hype rond de hond uit het schietspel Call of Duty: Ghosts was een verrassing voor de makers. De virtuele hond Riley speelt een grote rol in de Call of Duty: Ghosts. Topman Mark Rubin dacht nog even dat de Collar of Duty-Twitterpagina een marketingstunt was van uitgever Activision. In Ghosts besturen gamers onder meer een hond die is uitgerust met sensoren en camera's.

De hond, Riley genaamd, kan op afstand gecommandeerd worden. Medewerkers van de studio hebben met ervaringsdeskundigen gesproken over de inzet van een hond in het leger. Toen ontdekten de gameontwikkelaars dat er een emotionele band is tussen soldaten en hun hond. "Een van de soldaten zei dat hij een kogel zou vangen voor de hond", aldus Rubin.

Call of Duty: Ghosts moet dit najaar op de markt verschijnen voor onder meer PlayStation 4, Xbox One, Xbox 360 en PlayStation 3.


'Collar of Duty was complete verrassing' 

Ben Saunders vindt één kind genoeg

Ben Saunders ziet het niet zitten om nog een keer vader te worden. Ook trouwen hoeft niet meer voor de zanger, die twee keer verloofd was. "Ik zei vroeger altijd dat ik wilde trouwen. Nou, ik ben in mijn leven twee keer op mijn knieën gegaan , dat hoeft van mij niet meer. Net als kinderen", zegt hij in het AD.

"Ik heb een prachtige dochter. Ik ben blij zo", aldus Saunders, die een 5-jarige dochter heeft met zijn ex. Toch zet hij de deur voor zijn huidige liefje, Yvonne Coldewijer, op een kier. "Ik denk dat ze ooit wel wil trouwen of kinderen wil. Maar we wonen nog niet zo lang samen en zij is zo'n vrouw die erg bezig is met haar carrière, dus nu denkt ze daar nog niet aan. Mocht het ooit gaan spelen, dan moeten we dat maar even uitvechten."

De zanger is momenteel ook druk met zijn eigen carrière en hoopt naam te gaan maken in de dancewereld. "Dance is echt van nu en de Nederlandse dj's doen het internationaal heel goed, dus daar kan ik de wereld mee in. Het buitenland veroveren blijft mijn droom, maar van wie niet?

Ook heeft Saunders zijn zinnen gezet op een eigen horlogelijn met klokjes van anderhalve ton per stuk. "Of daar een markt voor is? Jazeker, ik ken mensen die lopen met een klok van 3,5 ton. Die lopen gewoon met een huis om hun pols." Volgens Saunders zijn er veel mensen met zwart geld die investeren in de sieraden. "Mij maakt het niet uit hoe ze aan het geld komen, als ze het maar kopen."

Hennis: geen besluit over JSF

De ministerraad neemt vrijdag nog geen besluit over de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). "Een keuze is nog niet gemaakt", zei minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) bij het binnengaan van het ministerie van Algemene Zaken, waar de ministerraad plaatsvindt. Van een al genomen besluit is 'geen sprake', verzekerde ze.

Donderdag meldde RTL Nieuws op basis van anonieme bronnen dat het kabinet definitief gekozen heeft voor de JSF. Het ministerie ontkende dit. De toekomstvisie van Hennis, waarin de vervanging van de F-16 wordt opgenomen, is nog 'in wording', zei een woordvoerder van het ministerie in respons op dat bericht. Hennis herhaalde dit vrijdag.

Hoeveel JSF-toestellen worden gekocht is nog onduidelijk. Dat hangt af van de prijs per toestel. Het kabinet wil niet meer uitgeven dan het gereserveerde bedrag van ruim vier miljard euro. Hennis wil twee JSF-eenheden: een op de luchtmachtbasis in Volkel en een in Leeuwarden. Mogelijk worden er minder dan dertig gevechtsvliegtuigen aangeschaft.

De aankoop van de JSF, waarover al jaren wordt gediscussieerd, ligt zeer gevoelig bij onder meer coalitiepartij PvdA, zeker gezien de extra miljardenbezuinigingen waarover het kabinet moet besluiten.

[Upd] 44e editie Pinkpop barst los

De Limburgse singer-songwriter Christopher Green opent met zijn optreden vrijdag om 15.00 uur de 44e editie van popfestival Pinkpop. Tienduizenden muziekliefhebbers dompelen zich dit weekend weer onder in het jaarlijkse feestgedruis in Landgraaf.

Op het hoofdpodium zijn vrijdag Handsome Poets, Paramore, The Script en The Killers te bewonderen. Op het 3FM-stage komen Masters of Reality, Jimmy eat World en Queens of the Stone Age in actie. Op het derde podium spelen de eerste festivaldag naast de lokale singer-songwriter ook Andy Burrows, Kodaline en Netsky.

Zaterdag staan onder anderen Passenger, Kings of Leon en C2C op het programma. De laatste festivaldag betreden onder anderen Ben Howard, Tom Odell en Alt-J de podia. Green Day sluit Pinkpop 2013 zondagavond af.

Pinkpop wijkt dit jaar net als in 2008 en 2010 af van het traditionele pinksterweekend, omdat Pinksteren wel erg vroeg in het jaar viel.

Het belooft komend weekeinde prima festivalweer te worden in Limburg. Vrijdag verwacht Weeronline een droge dag met zo'n 21 graden, zaterdag maakt het zuiden kans op een bui en zondag kan het kwik oplopen naar 25 graden.

44e editie Pinkpop barst los
44e editie Pinkpop barst los (Foto: ANP)

Update 11.25 uur:
Uiteraard is FOK! ook op Pinkpop vertegenwoordigd. User Mandéra mailde de redactie vanochtend om 4.00 uur al een foto van de sfeer bij de ingang van camping A, waar op dat moment naar schatting al zo'n 150 à 200 mensen aanwezig waren. Ook zal de redactie van de frontpage een verslag van het festival verzorgen, dus houd FOK! de komende dagen in de gaten.

De sfeer bij de ingang van Camping A om 4.00 uur (Foto: Jordy de Muijnk)
De sfeer bij de ingang van Camping A om 4.00 uur (Foto: Jordy de Muijnk)

Twee doden bij bosbranden Colorado

De bosbranden in de Amerikaanse staat Colorado hebben aan twee mensen het leven gekost. De staat kampt sinds drie dagen met de zwaarste en meest verwoestende branden in zijn geschiedenis, zeggen de plaatselijke autoriteiten.

De slachtoffers werden donderdag gevonden in de zwaar geteisterde regio Black Forest in het noorden van de staat. In het gebied zijn al zeker 360 huizen volledig in de as gelegd en hebben naar schatting veertigduizend inwoners hun huizen moeten verlaten.

Dijsselbloem: tering naar de nering zetten

De tijd van makkelijke oplossingen is echt voorbij. "We zullen de tering naar de nering moeten zetten." Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vrijdagochtend gezegd voor aanvang van de ministerraad in een reactie op de nieuwste economische raming van het Centraal Planbureau (CPB). Dat de werkloosheid fors oploopt, noemde hij 'heel slecht nieuws'.

De cijfers van het CPB vallen zowel mee als tegen, zei Dijsselbloem. Het bureau voorspelt voor volgend jaar een tekort van 3,7 procent. Dat is lager dan de 3,9 procent die De Nederlandsche Bank eerder deze week nog raamde. Tegelijkertijd valt de werkloosheid dit jaar opnieuw hoger uit.

Voor wat betreft het economisch herstel is het CPB iets optimistischer dan DNB, zei Dijsselbloem. "Maar de werkloosheid is nog steeds fors aan het oplopen dus dat is nog steeds heel slecht nieuws." Het kabinet zal een 'goede begroting' maken waarbij zowel wordt gewerkt aan het op orde brengen van het huishoudboekje als het herstel van de economie.

Een besluit daarover wordt pas in augustus genomen. Dijsselbloem wilde niet zeggen of hij ook zes miljard euro wil bezuinigen, zoals de coalitiepartijen VVD en PvdA donderdag aankondigden. Die zes miljard komt uit de koker van de Europese Commissie. Dijsselbloem sprak wel van een 'hele belangrijke bouwsteen van ons besluit dat nog gaat komen'.

Dijsselbloem had ook een duidelijke boodschap voor de partijen die niet willen bezuinigen. Zo ageerde PVV-leider Geert Wilders donderdag tegen het 'vernietigende beleid' van belastingverhogingen en 'domme' bezuinigingen. Ook de sociale partners riepen de regering af te zien van verdere bezuinigingen.

"Een ding weet ik zeker: de tijd van makkelijke verhalen is voorbij", zei Dijsselbloem. "Ik hoorde te veel mensen gisteren zeggen: de bezuinigingen zijn niet nodig, bezuinigingen zijn slecht, de belastingen moeten omlaag. Daar is gewoon geen geld voor. We zullen de tering naar de nering moeten zetten."

Enschede waarschuwt voor agressieve buizerd

Wandelaars, hardlopers en fietsers in Enschede moeten rekening houden met een agressieve buizerd. Daarvoor waarschuwt de gemeente vrijdag.

De roofvogel is gesignaleerd rond de Hoge Boekelerweg en Glanerbruggeweg. Volgens lokale media zorgen agressieve buizerds in die omgeving al jaren voor overlast. Een aanval van het dier kan voor flinke verwondingen zorgen.

Vorige week werd in Lelystad nog een hardloper aangevallen door een buizerd. Hij kwam er vanaf met een lichte hoofdwond.

'Harmsen' past voor Toen Was Geluk Heel Gewoon

Huib Rooymans zal niet als Meneer Harmsen te zien zijn in de verfilming van de tv-serie Toen Was Geluk Heel Gewoon. De acteur vindt het aandeel van zijn rol te klein. Dat bevestigt producent Edwin van Meurs van Infinity Film.

"We hebben er alles aan gedaan om hem tevreden te stellen, maar het was kennelijk niet genoeg", aldus Van Meurs. "Heel vervelend." De producent gaat nu in conclaaf over de gevolgen voor het verhaal van de film. Het personage Meneer Harmsen is de baas bij busbedrijf RET, waar hoofdpersoon Jaap Kooiman werkt.

Het gemis van Rooymans brengt de productie van de film niet in gevaar. Van Meurs verwacht gewoon in augustus te kunnen beginnen met de opnamen van de komedie. Gerard Cox, Joke Bruijs en Sjoerd Pleijsier zijn wel gewoon in de film te zien. De komedie moet nog dit jaar in de bioscopen draaien.

 

Pirelli past banden voorlopig niet aan

Pirelli heeft donderdag bekendgemaakt dat de komende tijd geen nieuwe Formule 1-banden zal introduceren. De bedoeling was dat het staal in de kern van de band vervangen zou worden door kevlar, maar door protest van een aantal teams is dit onbepaalde tijd uitgesteld.

De aangepaste banden waren nodig om het loslaten van het loopvlak tegen te gaan. Aanvankelijk zou er op Silverstone geracet worden met nieuwe banden, maar dit werd al minimaal een race opgeschoven, nu is het racedebuut zelfs voor onbepaalde tijd uitgesteld. Het lijmen van de banden moet uitkomst bieden in de impasse.

Pirelli heeft ook laten weten met welke compounds er de komende drie raceweekenden geracet zal gaan worden. Voor Groot-Brittannië (Silverstone) worden de medium en harde banden gebruikt, voor Duitsland (Nürburgring) worden de zachte en mediumbanden uit de kast getrokken, terwijl voor Hongarije (Hungaroring) weer naar de medium en harde banden wordt geswitcht.

Hawke terug naar Broadway voor Macbeth

Ethan Hawke is dit najaar weer op Broadway te zien. De acteur, die wederom gaat samenwerken met regisseur Jack O'Brien, keert terug naar het Lincoln Center Theater voor het stuk Macbeth.

De 42-jarige Hawke, die momenteel in de films Before Midnight en The Purge te zien is, speelde eerder onder meer in Henry IV en The Coast of Utopia. Voor zijn rol in dat laatste stuk werd hij genomineerd voor een Tony Award. Vanaf 24 oktober is Hawke te zien in Macbeth.


Ethan Hawke terug naar Broadway voor Macbeth (Foto: Novum)

Dice geeft eigen draai aan Battlefront

Star Wars: Battlefront wordt anders dan de voorgaande spellen in de reeks. Gamestudio Dice wil zijn eigen draai geven aan de dinsdag aangekondigde actiegame. Dat zei topman Patrick Söderlund in een interview met de website Eurogamer. In de Battlefront-reeks nemen twee legers het tegen elkaar op op een groot slagveld.

Zo worden de Galactic Empire en de Rebel Alliance tegenover elkaar op een slagveld geplaatst. Hierbij moeten bijvoorbeeld controlepunten worden ingenomen om uiteindelijk het vijandelijke leger te kunnen verslaan.

Toch moet de nieuwe Battlefront iets nieuws op tafel gaan brengen. "We zetten met opzet geen drie achter de naam, omdat dit echt een nieuw begin moet zijn", zei Söderlund in het interview.

Star Wars: Battlefront is in de maak voor Xbox One, PlayStation 4 en de pc. Naast de nieuwe Battlefront heeft de gamestudio het schietspel Battlefield 4 en de actiegame Mirror's Edge 2 in productie.


Dice geeft eigen draai aan Battlefront (Foto: Novum)

Gemeente wil straatnaambordjes op onbewoond eiland

De Groningse gemeente Eemsmond wil straatnaambordjes op de onbewoonde Waddeneilanden Rottumeroog en Rottumerplaat plaatsen. Volgens de gemeente schrijft de wet dat nu eenmaal voor. Staatsbosbeheer, beheerder van beide eilanden, heeft een boze brief gestuurd. De organisatie vindt het te gek voor woorden dat de bordjes er moeten komen.

Wethouder van openbare ruimte Harald Bouman (Gemeentebelangen) zegt in een reactie tegen RTV Noord dat het plaatsen van de borden inderdaad verbazing oproept en tegen het gevoel in gaat. Maar volgens hem moet een gemeente zich aan de regels houden.

Eemsmond baseert zich op de Wet basisregistraties adressen en gebouwen. Dat betekent dat elk gebouw dat zich ergens bevindt, gelegen moet zijn aan een straat met een nummer. "Meer is het niet", aldus Bouman.

De wethouder zegt het gevoel van Staatsbosbeheer te begrijpen. "Dat heb ik ook gehad. Daar moeten we op een goede manier uitkomen", stelt hij. De wethouder benadrukt dat voor hem regels regels zijn. "Op het moment dat wij als gemeente die straat niet een naam geven dan komt onze gemeente te boek te staan als een gemeente die de zaakjes niet op orde heeft en over het algemeen hebben wij dat wel."

Staatsbosbeheer zegt in de brief onder meer dat de gemeente na het plaatsen van de borden er ook voor moet zorgen dat er dan post kan worden bezorgd op de eilanden.

Britten: Snowden niet welkom

Groot-Brittannië heeft luchtvaartmaatschappijen in de hele wereld gewaarschuwd de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden niet toe te laten tot vluchten naar het land. De waarschuwing staat in een brief van het Britse ministerie van binnenlandse zaken van maandag en werd uitgestuurd door een afdeling van de Britse douane.

Vliegmaatschappijen moeten Snowden niet toelaten, omdat 'deze persoon zeer waarschijnlijk de toegang tot Groot-Brittannië wordt geweigerd', aldus de waarschuwing. Het ministerie van binnenlandse zaken zou de Amerikaan schadelijk voor het 'algemeen belang' achten, zei de diplomaat, die niet bij naam genoemd wilde worden. Maatschappijen die Snowden wel vervoeren, kunnen een boete van tweeduizend pond tegemoet zien.

Associated Press zag vrijdag op een luchthaven in Thailand een foto van het document, RALON Carrier Alert 15/13, waarop een pasfoto van Snowden, diens geboortedatum en paspoortnummer stonden.

Een Britse diplomaat bevestigde dat het om een origineel document ging dat naar luchtvaartmaatschappijen in de hele wereld is gestuurd. Een zegsvrouw van Bangkok Airlines liet weten dat de Thaise maatschappij donderdag op de hoogte werd gesteld van de waarschuwing door de Thaise luchtvaartautoriteiten. Het bericht was niet bestemd voor het publieke oog.

Snowden (29) lekte geheime informatie over gegevensverzameling door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en zou zich momenteel in Hong Kong bevinden. Tot dusverre is geen verzoek om zijn arrestatie of uitlevering uitgegaan.

Obama wil rebellen Syrië bewapenen

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn goedkeuring gegeven voor het leveren van wapens aan de rebellen in Syrië. Dat hebben senator John McCain en diverse bronnen in Washington gezegd. Het Witte Huis zei over bewijs te beschikken dat de regering van de Syrische president Bashar Assad chemische wapens heeft ingezet tegen de strijdmacht van de oppositie.

Obama heeft diverse malen laten weten dat met het gebruik van chemische wapens in de Syrische burgeroorlog een 'rode lijn' wordt overschreden.

McCain is een van de grootste voorstanders van grotere Amerikaanse militaire betrokkenheid in het Syrische conflict. Donderdagavond liet hij weten dat Obama heeft besloten 'de rebellen wapens te verschaffen'. Volgens andere zegslieden is nog niet besloten om wat voor soort wapens het precies gaat.

Amerikaanse inlichtingendiensten hebben bewijs verzameld dat de Syrische regering vorig jaar in beperkte mate chemische wapens heeft ingezet, waaronder het gifgas sarin. Het Witte Huis schat dat bij deze aanvallen honderd tot hondervijftig doden zijn gevallen. Eerder stelden Frankrijk en Groot-Brittannië al vast dat er in de strijd in Syrië gifgas is gebruikt. Verslaggevers van de Franse krant Le Monde hadden in Syrië de hand weten te leggen op monsters waaruit het gebruik van chemische wapens bleek.

Tot dusverre leverden de Verenigde Staten alleen voedselvoorraden en medicamenten aan de rebellen.

De Europese Unie besloot eind mei haar wapenembargo tegen Syrië niet te verlengen. Daarmee ontstond de mogelijkheid voor EU-lidstaten oppositiepartijen in Syrië wapens te leveren.

Obama wil de kwestie van chemisch wapengebruik in Syrië op de G8-top in Noord-Ierland volgende week ter tafel brengen. Ook Rusland, steun en toeverlaat van Damascus, is op de top aanwezig.

Erdogan geeft klein beetje toe

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft beloofd dat de renovatiewerkzaamheden aan het Taksimplein worden uitgesteld tot na een gerechtelijke uitspraak over de vraag of de renovatieplannen wel legaal zijn. Mogelijk wordt eerst ook nog een plaatselijk referendum gehouden. Of zijn toezegging zal leiden tot een doorbraak in zijn conflict met de betogers op het plein, is de vraag.

Het is niet duidelijk of de demonstranten die zich verschanst hebben in het Gezipark Erdogans toezegging zullen zien als een reden om hun acties te beëindigen. Evenmin is duidelijk of Erdogan niet toch zal besluiten de actievoerders te laten verwijderen.

Erdogan deed zijn toezegging donderdagavond laat tijdens gesprekken met vertegenwoordigers van de actievoerders.

[NBA] Heat weer langszij in NBA-finale

Na vier wedstrijden is de stand in de NBA-finale weer in evenwicht. Donderdag won Miami Heat het vierde duel op bezoek bij San Antonio Spurs: 109-93. Zondag staat het vijfde duel op het programma, dan is San Antonio voor de laatste keer de plaats van handeling.

Na het voor Miami teleurstellend verlopen derde duel, stonden de grote drie in de vierde wedstrijd op. LeBron James scoorde 33 punten en pakte elf rebounds, Dwyane Wade was goed voor 32 punten. Chris Bosh ten slotte liet twintig punten en dertien rebounds noteren.

Geen kinky seks voor Claudia en Robert Schoemacher

Claudia en Robert Schoemacher hebben geen kinky seksleven. Dat zei de blondine, die donderdag haar boek Kamer 303 presenteerde, voor de camera van Novum Nieuws.

Het boek is deels gebaseerd op het sm-verleden van Claudia, maar inmiddels zijn de zwepen en handboeien ver te zoeken in huize Schoemacher. "Vroeger heb ik kinky dingen uitgeprobeerd, maar nu ben ik gewoon een brave huismoeder geworden", bekent ze. "Het is nu dus ook niet echt meer op mij en Robert van toepassing. We zijn liefdevolle en gepassioneerde mensen, maar er komen geen zwepen aan te pas."

Robert had in eerste instantie moeite met de inhoud van het boek, maar heeft zich inmiddels herpakt. "Mijn man heeft gelukkig heel veel gevoel voor humor", vertelt Claudia. "En hij zag ook wel in dat het over het verleden gaat. Het heeft helemaal geen zin om kwaad te zijn, want het is iets wat niet recent is. Hij vond het eigenlijk wel heel gaaf dat ik het durf."

In het boek, waarin Claudia onder meer vertelt over seks in het criminele circuit en een sm-relatie met een bekende presentator, stonden geen verassingen voor Robert. "We zijn altijd eerlijk tegen elkaar geweest, vanaf het begin dat we met elkaar omgingen", legt hij uit. "Dus ik wist alles wel van haar verleden, maar het is anders om het zo gedetailleerd op papier te zien. Dat is toch even heftig."

Hagenaar met duikbril valt marechaussees aan

Een 24-jarige man uit Den Haag is donderdagavond op Schiphol opgepakt voor het mishandelen van twee marechaussees. Hij viel op de luchthaven vanuit het niets twee surveillerende marechaussees aan.

De marechaussees probeerden de man met pepperspray uit te schakelen, maar doordat hij een duikbril opzette had dat geen effect. De Hagenaar bleef ze aanvallen en slaan. Uiteindelijk kon hij worden gevloerd door toegesnelde collega's.

De man bleek een mes, wurgstokjes en een schaar op zak te hebben. Waarom hij de marechaussees aanviel is onduidelijk.

Een van de marechaussees werd in zijn gezicht geraakt en liep een gezwollen oog op.

Extra hekken langs spoor tegen spoorloper

ProRail plaatst in de komende drie jaar zeshonderd kilometer aan hekwerk langs het spoor om spoorlopers tegen te houden. Het bedrijf wil zo onnodige vertragingen op het spoor tegengaan, zo laat een woordvoerder vrijdag weten.

Dagelijks veroorzaken mensen die zich langs het spoor begeven gemiddeld drie uur vertraging. Het kan gaan om een wandelaar die zijn hond uitlaat maar ook om koperdieven of suïcidalen. Machinisten moeten daardoor onnodig op de rem, waardoor vertraging ontstaat.

Door hekken te plaatsen, probeert ProRail spoorlopers, koperdieven en suïcidalen te weren. Langs het spoor in Nederland, dat ruim zevenduizend kilometer telt, staat nu in totaal zo'n zeventienhonderd kilometer hekwerk. Helemaal afsluiten gaat helaas niet, aldus de woordvoerder.

De hekken worden daarom op plaatsen gezet waar veel spoorlopers voorkomen. Met het project is een bedrag van dertig miljoen euro gemoeid. "Dat is veel geld maar wel nodig", vindt de zegsman.

Mobiele kunstnier over vier jaar beschikbaar

De Nierstichting werkt aan de eerste draagbare kunstnier. Het apparaat, dat in 2017 beschikbaar moet zijn voor patiënten, moet het leven van miljoenen nierpatiënten verbeteren doordat ze voortaan kunnen dialyseren waar ze willen. Dat heeft de stichting vrijdag bekendgemaakt.

Volgens de stichting was de noodzaak om tot een nieuwe behandelingsmethode te komen groot. Transplantatie is nog steeds de beste oplossing, maar door het grote tekort aan donororganen zijn de meeste patiënten aangewezen op dialyse. De kunstnier is klein en licht en moet het bloed beter zuiveren dan bestaande dialyseapparatuur.

Nierstichting-directeur Tom Oostrom stelt dat de afgelopen zeventig jaar nauwelijks iets is veranderd in de dialysetechniek. "Als het lukt om deze innovatieve behandelmethode in 2017 in productie te nemen, betekent dit een enorme stap vooruit in het leven van miljoenen nierpatiënten wereldwijd", aldus Oostrom.

Sinds de start van het project in 2008 heeft de Nierstichting zo'n 3,2 miljoen euro geïnvesteerd. Daarnaast heeft de Europese Unie een bedrag van zeven miljoen euro ter beschikking gesteld. Om het apparaat daadwerkelijk te realiseren is echter nog zeven miljoen nodig. De stichting hoopt het benodigde geld binnen te halen via extra fondsen.

3D Realms eist twee miljoen dollar van Gearbox

Gamestudio 3D Realms heeft gamestudio Gearbox aangeklaagd omdat het bedrijf nog geld tegoed zou hebben van de verkoop van het schietspel Duke Nukem Forever. 3D Realms eist volgens gamewebsite PC Games Network zeker twee miljoen dollar. Gearbox wijst de beschuldigingen van 3D Realms van de hand.

3D Realms werkte twaalf jaar aan het schietspel Duke Nukem Forever, totdat Gearbox de boel overnam en het spel twee jaar geleden op de markt bracht. "Gearbox heeft 3D Realms alleen maar verrijkt en schuldenvrij gemaakt", stelt Gearbox in een verklaring.

Duke Nukem Forever was een commercieel succes, maar ontving negatieve recensies. Het spel zou verouderd zijn, schrijven veel recensenten. Volgens Gearbox heeft het op de markt brengen van Duke Nukem Forever dan ook een negatieve invloed gehad op het imago van het bedrijf.


3D Realms eist twee miljoen dollar van Gearbox 

Myrna Goossen gooide roer om na huidkanker

Myrna Goossen besloot haar leven opnieuw in te richten nadat ze twee keer werd behandeld aan huidkanker. "De afschuwelijke ervaring van toen is misschien wel het lelijkste mooiste cadeau dat ik van het leven heb gekregen", vertelt de presentatrice in De Telegraaf.

"Want ik ben daarna alles gaan 'herijken' in mijn leven. Wat is nu echt belangrijk? Vind ik de dingen die ik doe wel leuk? Kan ik daar ook trots op zijn?", aldus de 50-jarige Goossen, die begin dit jaar stopte met televisiewerk. Haar plek bij Studio Max Live werd overgenomen door Cilly Dartell. "Het was eerlijk gezegd mijn programma niet. Ik besteedde in de uitzending alleen maar aandacht aan anderen, nooit aan mezelf. Hoe ging het eigenlijk met mij?"

Naast haar werk bij radioprogramma Wekker-Wakker! is Goossen druk bezig met haar eigen kinderboeken. Het vierde exemplaar, De Densers, komt binnenkort uit. "Ik ben nu strontgelukkig."

'Examendiefstal was goed voorbereid'

De dieven die op de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun 24 examens buitmaakten hebben hun daad maanden van tevoren tot in de puntjes voorbereid. Zo zijn ze vermoedelijk meerdere keren in de kluis geweest waar de examens lagen opgeslagen. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag op basis van bronnen rond het onderzoek.

De verdachten zouden de examens mee naar huis hebben genomen, ze daarna een voor een gefotografeerd hebben en daarna de opengemaakte pakketjes weer voorzichtig hebben geseald. Zo was er voor de leiding van Ibn Ghaldoun op het eerste oog niets te zien. Na het fotograferen zijn de examens terug in de kluis gelegd.

Sinds enkele jaren zitten examens niet meer verpakt in verzegelde enveloppen maar in plastic gesealde pakketjes. Zo is meteen te zien om welk examen het gaat.

Justitie wil in de krant niet reageren op details over de roof zolang het onderzoek loopt. Voor de diefstal zitten drie verdachten vast. Meer arrestaties worden niet uitgesloten. De dieven riskeren een celstraf van vier tot zes jaar voor heling en oplichting, aldus een woordvoerder in de krant.

Johannes Rypma zoekt nog naar richting

Johannes Rypma weet nog niet precies welke kant hij op wil met zijn muziek. "Ik wil eerst even kijken hoe het album het doet", zegt de 21-jarige Fries, die eind vorig jaar tweede werd bij The Voice of Holland. Vrijdag brengt Rypma zijn debuutplaat Play Me uit.

"Ik wil rockmuziek blijven maken, maar misschien gaat het iets meer de commerciële kant op", legt de blonde zanger uit aan Novum Nieuws. "Voor mezelf, maar ik moet ook denken aan wat mijn publiek wil. Dat is hetzelfde als bij andere beroepen: als je iets maakt wat alleen jij mooi vindt, kun je het ook niet verkopen."

Rypma heeft op zijn plaat nummers staan die hij bij The Voice zong, zoals When the Lady Smiles en Sex on Fire, maar ook nieuwe liedjes. De zanger heeft zelf grotendeels bepaald hoe het album eruitziet. "De eindconclusie ligt bij mij: ik ga niet een nummer opnemen waar ik niet achter sta."

De Fries heeft zijn oude baan als servicemonteur ook weer opgepakt. "Doordeweeks doe ik dat en in het weekend treed ik op. Soms is dat wel lastig", erkent Rypma, die naar eigen zeggen veelvuldig wordt herkend op straat. "Dat hoort erbij", vindt hij. "Als mensen een praatje willen maken of met me op de foto willen ga ik ze niet afwijzen. Ik vind alles best."

'Lijk gevonden in zaak-Wiels'

De politie op Curaçao heeft afgelopen week een verminkt lijk gevonden dat mogelijk iets te maken heeft met de moord op politicus Helmin Wiels vorige maand. Het zou gaan om de man die de vluchtauto van de moordenaar van Wiels huurde. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag op basis van bronnen dicht bij het onderzoek.

Het stoffelijk overschot werd gevonden op een afgelegen kiezelstrand aan de noordkant van het eiland. Het lichaam was ontdaan van hoofd, armen en benen.

Wiels werd op 5 mei op een strand ten zuidoosten van Willemstad doodgeschoten. De daders zijn nog spoorloos. Ze gingen er na de liquidatie in een huurauto vandoor. De politie hield na de moord twee broers aan die Wiels op internet hadden bedreigd, maar die bleken niets met de aanslag te maken te hebben.

Vier doden door schietpartij op kantoor VS

Twee mannen en twee vrouwen zijn donderdag om het leven gekomen bij een schietpartij in de Amerikaanse stad St.Louis. De politie vermoedt dat de schutter de werkgever was van de slachtoffers. Hij pleegde zelfmoord nadat hij drie medewerkers had doodgeschoten in de kantoorruimte van het thuiszorgbedrijf, meldden Amerikaanse media.

Uit beelden van bewakingscamera's is volgens de politie gebleken dat aan de schietpartij een korte ruzie voorafging. Over de toedracht is verder nog niets bekend. De slachtoffers waren volgens lokale media tussen de 40 en 50 jaar.

Vier doden door schietpartij op kantoor VS
Vier doden door schietpartij op kantoor VS (Foto: ANP)

Oerol op Terschelling begint weer

Het Waddeneiland Terschelling is vanaf vrijdag weer 10 dagen lang een groot podium voor theater, dans, beeldende kunst en muziek. Tijdens de 32e editie van Oerol kunnen bezoekers tot en met zondag 23 juni op tientallen verrassende locaties binnen en in de buitenlucht genieten van kunst en cultuur.

Het thema van het locatietheaterfestival is dit jaar Sense of place, waarmee directeur Joop Mulder de nadruk wil leggen op bewustzijn, de betekenis van de plek waar je verblijft en hoe je je daartoe verhoudt. Voorstellingen vinden plaats op plekken met namen als zandafgraving De Wulp, voetbalveld West, Duinmeertje Hee, hotel Schylge, kerk Midsland, bos Formerum West, cranberryschuur en de oude helihaven.

Onder de 40 grote theatervoorstellingen op het festivalprogramma zijn 26 premières. De kaartverkoop beleefde dit jaar een record. Binnen een uur na de start van de voorverkoop gingen 20.000 tickets voor theatervoorstellingen over de toonbank.

De AVRO doet als elk jaar live verslag van het evenement. Het tv-programma Opium schakelt van 17 tot en met 21 juni dagelijks om 19.25 uur over naar presentator Cornald Maas op Terschelling.

Vorig jaar trok Oerol met meer dan 750 voorstellingen en 150 concerten op 62 locaties meer dan 50.000 bezoekers naar het eiland.

Terschelling 10 dagen lang een groot podium
Terschelling 10 dagen lang een groot podium (Foto: ANP)

Wilders: aftreden siert De Graaf

PVV-fractieleider Geert Wilders vindt dat Senaatsvoorzitter Fred de Graaf er goed aan doet om af te treden. ,,Dat siert hem, het enige juiste besluit. De onpartijdigheid van een Kamervoorzitter dient immers buiten kijf te staan en dat was hier duidelijk niet het geval", zo laat Wilders vrijdag weten aan het ANP.

De Graaf maakte in de nacht van donderdag op vrijdag bekend dat hij zijn functie van voorzitter van de Eerste Kamer komende dinsdag neerlegt. Hij is in opspraak gekomen doordat hij Wilders zou hebben geweerd als lid van de Commissie van In- en Uitgeleide, die koning Willem-Alexander begeleidde bij zijn inhuldiging op 30 april. Hoewel De Graaf (VVD) dit woensdag tegensprak, vindt hij dat zijn integriteit in het geding is.

FOK! wat een weer... Perioden met zon

Een zeer goeiedag allemaal! Drie storingen trokken het afgelopen etmaal over ons land. De eerste leverde in het noorden en westen flink wat regen op en de tweede zorgde in het binnenland voor een aantal millimeters. De derde trok in de avond wederom over de noordelijke provincies en bracht daar nog een aantal kleine buitjes. Op deze vrijdag lijkt het op de meeste plaatsen weer droog te blijven.

Er is vrij veel ruimte voor de zon. Toch is er ook wel plaats voor wat hoge bewolking en tevens ontstaan er in de loop van de dag ook wat uitspreidende stapelwolkjes. Het kan dus weer even betrekken en die kans is in het binnenland het grootst. De wind komt uit het zuidwesten en neemt in vergelijking met gisteren wat af, want over het algemeen staat er maar een windkracht 3 tot 5. De temperaturen lopen uiteen van 17 graden langs de kust tot 21 graden landinwaarts.

Het weekend staat weer voor de deur en dat lijken twee heel aardige dagen te gaan worden. Op zaterdag kan er een enkel buitje vallen, maar op zondag is het overal droog. Interessanter weer krijgen we op maandag, want dan zou het wel eens kunnen zijn dat we met een opstuw van warme lucht te maken gaan krijgen. De temperaturen kunnen dan oplopen tot rond de 25 graden, maar dan liggen er meteen weer onweersbuien op de loer. Ik denk wel dat niemand zich hierover zal verbazen. Het blijft toch Nederland nietwaar???

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Vlin
Vandaag bekijken we met KlapMongeaul wat vlinders.

Vlin2
Zou Klap ook een vlinderkenner zijn?  Ik hou mij aanbevolen. Prachtige plaatjes weer!

 

 

Senna verruilt Villarreal voor New York Cosmos

De Spaanse oud-international Marcos Senna zet zijn loopbaan voort bij New York Cosmos. De 36-jarige middenvelder komt over van Villarreal, waar hij liefst elf seizoenen speelde. New York Cosmos maakt deze zomer een nieuwe start op het tweede niveau in de Verenigde Staten.

Senna was een van de uitblinkers toen Spanje in 2008 de Europese titel veroverde. In totaal kwam hij 28 keer in actie voor de nationale ploeg. De geboren Braziliaan had een aflopend contract bij Villarreal.

Liverpool haalt Spanjaard Aspas

Liverpool staat op het punt zich te versterken met de Spanjaard Iago Aspas. Dat maakte de Premier Leagueclub donderdag bekend. Als alle papieren in orde zijn komt de aanvaller over van Celta de Vigo, dat hij afgelopen seizoen met twaalf goals behoedde voor degradatie uit de Primera Division.

De 25-jarige Aspas doorliep de jeugdopleiding van Celta de Vigo. Sinds 2009 maakte hij deel uit van het eerste elftal. Hij is na Kolo Touré de tweede aanwinst van Liverpool voor het nieuwe seizoen.

McClaren serieus in beeld bij Wigan

Steve McClaren is een van de kandidaten om Roberto Martinez als trainer op te volgen bij Wigan Athletic. Dat meldt Wigan-voorzitter Dave Whelan.

De Premier League-club is naarstig op zoek naar op een opvolger voor de naar Everton vertrekken Martinez en heeft volgens Whelan twee serieuze kandidaten op het oog: Owen Coyle en McClaren.

Whelan rekent erop dat de nieuwe trainer snel zal worden gepresenteerd. "Ik verwacht iets bekend te mogen maken", aldus de voorzitter tegenover The Guardian. "Ik heb met twee personen gesproken en het zou kunnen dat we opnieuw met hen in gesprek gaan."

McClaren zit sinds een paar maanden zonder club, nadat hij begin dit jaar aan de kant werd gezet door FC Twente.

Willem II versterkt zich met Heerkens

Willem II heeft zich voor komend seizoen verzekerd van de komst van Frank Heerkens. De verdediger komt over van Go Ahead Eagles.

Dat meldt Willem II via de clubwebsite. Heerkens was drie jaar actief voor de Deventerse club, waarmee hij afgelopen seizoen promotie naar de Eredivisie veilig stelde.

Willem II, dat de omgekeerde route bewandelde en degradeerde naar de Jupiler League, legde behalve Heerkens ook een speler uit eigen jeugdopleiding vast.

De 19-jarige Maxim Deckers zette zijn handtekening onder een tweejarig contract. Deckers bezit de Belgische nationaliteit.

[Confed. Cup] Nigeria alsnog aanwezig

Nigeria stelt zich toch beschikbaar voor de Confedarations Cup. De selectie dreigde in eerste instantie niet te komen omdat de spelers nog bonussen tegoed hadden.

De Nigeriaanse voetbalbond was de spelers van het Afrikaanse land nog geld verschuldigd, waardoor Nigeria in eerste instantie weigerde om deel te nemen aan de Confedarations Cup.

FIFA-secretaris Jerome Valcke liet donderdag weten dat het geschil uit de wereld is. Na een gesprek met een Nigeriaanse official zou het probleem zijn opgelost.

Nigeria speelt komende maandag de eerste wedstrijd van het toernooi tegen Tahiti.

'Trost kandidaat bij VVV-Venlo'

René Trost is een van de kandidaten om Ton Lokhoff op te volgen bij VVV-Venlo. Dat meldt Voetbal International.

Trost zit zonder club na zijn vertrek bij MVV. Anderhalf jaar geleden was hij ook al in beeld bij VVV, maar toen koos hij voor een langer verblijf in Maastricht. Trost zegt dit keer wel te willen luisteren naar de Venlonaren, maar contact is er nog niet gelegd.

"We moeten eerst de profielschets samenstellen en gaan dan pas contacten leggen met trainers", zei algemeen directeur Hans Soentjens eerder deze week.

Lokhoff werd vorige week ontslagen bij de degradant, ondanks dat Soentjens eerder het vertrouwen in hem had uitgesproken. De trainer kon echter niet meer rekenen op de steun van de supporters, sponsors en technisch manager Wim Dusseldorp.

De Graaf stapt op als voorzitter Eerste Kamer

Fred de Graaf (VVD) legt zijn functie als voorzitter van de Eerste Kamer neer. Dat staat in een verklaring die even na middernacht op de website van de Eerste Kamer is geplaatst. De Graaf laat weten dat zijn integriteit in het geding is door de affaire rond de commissie van in- en uitgeleide tijdens de troonswisseling. Daarbij zou hij PVV-leider Geert Wilders moedwillig buitenspel hebben gezet.

Woensdag stuurde hij nog een brief aan de senaat waarin hij ontkende dat er sprake was van een 'kunstgreep'. Dat wist de kritiek van diverse politieke partijen niet weg te nemen.

De Graaf laat weten 'voornemens te zijn' bij de volgende vergadering van de Eerste Kamer mee te delen dat hij zijn voorzitterschap neerlegt. Hij blijft wel senator.

DUO onderzoekt beveiliging examens

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) onderzoekt of eindexamens goed genoeg beveiligd zijn. De dienst gaat kijken of er protocollen zijn die herzien moeten worden, laat een woordvoerder donderdagavond weten.

DUO is verantwoordelijk voor de productie en verspreiding van de gedrukte examens. Tegenwoordig worden de examens bij scholen afgeleverd in geseald plastic. Voorheen zaten ze altijd in een envelop.

Op het Ibn Ghaldoun in Rotterdam werden pakketjes opengemaakt om examens in te zien en vervolgens weer dichtgemaakt zonder dat iemand dat in de gaten had. Aan de pakketjes met examens was volgens de school niets vreemds te zien.

Volgens de zegsvrouw is het onderzoek bij DUO onderdeel van een breder onderzoek naar hoe in het vervolg kan worden voorkomen dat examens op zo'n grote schaal uitlekken.

Flodder definitief het theater in

Flodder wordt omgetoverd tot een musical. Na films en een tv-serie over de asociale familie in een chique buurt is vanaf het najaar van 2014 Flodder de Musical te zien in de theaters, heeft Albert Verlinde Entertainment donderdag bekendgemaakt. Dick Maas, de grote man achter Flodder, liet vorig jaar al weten een musical van zijn creatie te willen maken.

De musical is gebaseerd op de eerste film uit 1986 en wordt volgens Maas, die een adviserende rol krijgt, over de top en sexy. "Zo was de film ook. En dat moet op het toneel terug te zien zijn." Producent Verlinde is er trots op dat hij de show op de planken mag brengen. "De voorbereidingen zijn in volle gang en nog niet eerder hebben we met zo'n immense productie in het theater gestaan."

Flodder de Musical krijgt een eigen vast theater en wordt geregisseerd door Jos Thie, die eerder onder meer de musical Doe Maar maakte. Wie de hoofdrollen gaan spelen in Flodder de Musical is nog niet bekend. In de eerste film waren onder anderen Nelly Frijda, Huub Stapel en Tatjana Simic te zien.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.