Nieuws
Radio na 2015 alleen nog digitaal

Momenteel zendt in ons land alleen de Publieke Omroep digitale radio uit. Slechts een zeer kleine groep luistert daarnaar, omdat er amper digitale radiotoestellen op de markt zijn. De Publieke Omroep dreigt echter haar huidige digitale uitzendingen te staken, tenzij de markt zich sneller ontplooit.
Brinkhorst wil voor de digitale radiofrequenties geen veiling houden. Vergunningen zullen worden verstrekt aan partijen die meer verscheidenheid op de Nederlandse radio brengen en voor innovatieve dienstverlening zullen zorgen. Vóór de zomer van 2006 wil de minister de eerste vergunningen voor digitale radio gaan verlenen.


Alle oude en (vrijwel) alle nieuwe radio's, ontvangen alleen analoge signalen
Geloven maakt meer kapot dan je lief is.
Vloeken is aangeleerd...geloven ook.
Houd het nou gewoon bij dat analoge of laat de omroepen zelf bepalen (en hopen dat er dan nog analoge blijven). Weet niet precies hoe digitaal werkt, maar daar moet je vast weer een kabel voor hebben!
Daar gaat het "muziek waar je wil"-ding.
PS: lullig voor de bouwvakkers foto
Maar om een of andere vage reden worden schotelkijkers altijd buiten beschouwing gelaten.
oftewel, zij maken zo de dienst uit wat er nog wel en niet word uitgezonden
(zijn ze nu al mee bezig)
Edit: typo
Hoelang geld eigenlijk een vergunning? 10 jaar?
En wij gaat in 2015 over naar digitaal, men zoekt nu naar intelligent buitenaards leven, die hebben dan misschien allang iets digitaals qua radiobron OF iets totaal anders...
Dan maar eventjes mee doen met Engeland en Duitsland :S.
Alle publieken/ commercielen zenden toch ook al uit via internet, dat is ook digitaal.
Meer info:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Digital_Audio_Broadcasting (Nederlands)
http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_audio_broadcasting (Engels) Bij het zoeken naar buitenaards leven zoekt men naar signalen die niet door de natuur 'gemaakt' kunnen worden. Het maakt uiteindelijk niet uit of het om een analoog of digitaal signaal gaat.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
Dat is zeg maar hetzelfde als het geluid van een 56k6 modem ( ongeveer dan he ) 1 er is minder zendvermogen nodig , een binaire 1 in de ruis is nog steeds een 1
2 het geluid zal beter zijn , meer signaal ruis verhouding , meer dynamiek
3Er is minder bandbreedte nodig waardoor er meer zenders te ontvangen zullen zijn
Nadeel is dat digitale radio-ontvangers duurder zijn, waarschijnlijk ook meer stroom zullen gebruiken en dat je als hobbyist niet zelf ff meer een ontvanger in elkaar kunt knutselen.
Voordeel is dat (indien goed toegepast) je veel minder vaak ruis/gekraak zult horen: DAB-T is zo ontworpen dat je -in tegenstelling tot met analoge technologie- meerdere zenders op dezelfde frequentie kunt laten uitzenden, waardoor er minder ruisgebieden zijn. Bij een zeer slechte verbinding waar je normaal nog net een stem kon verstaan hoor je bij digitale radio echter helemaal niets meer of totaal vervormd geluid, vergelijkbaar met slechte ontvangst bij GSM.
Ik vind dat analoge radiozenders zoals Radio 1 altijd een plekje moeten houden in een hoekje van de FM-band. Kan vooral bij calamiteiten nuttig zijn. Middengolf moet ook zeker deels analoog blijven bestaan!
Prive: http://pixels.ontheweb.nl
Lekker voor het milieu en de economie
En zie:
Radio 4 mogelijk uit de ether
RTL FM misschien uit de ether
Ik ben zelf voor het uitroeien van alle analoge signalen en het invoeren van één digitale standaard (@ 1 Gbps), voor radio, tv en alle andere WiFi broadcasts.
weg bluetooth, 802.11(a/b/g), wireless USB etc.
Dan nog één werkend encryption protocol (AES?) voor private data en klaar is kees.... foto
Transhumanist, Piraat
Maar goed, genoeg onzin hierboven gelezen.
Voordelen van DAB, oftewel digitale radio.
- minder snel last van dode punten in de ontvangst, bijv dat je voor het verkeerslicht staat en alleen maar ruis hoort en 10 cm verder perfecte ontvangst.
- minder zendvermogen nodig voor dezelfde dekking, mede doordat je ook minder bandbreedte nodig hebt.
- minder bandbreedte per zender, dus meer zenders mogelijk.
- zenders kunnen op meer dan 1 freq tegelijk uitgezonden worden, waardoor je dus ook betere ontvangstgaranties kunt bieden.
- vrijwel geen ruis, of je hoort vrijwel niets. (je versterker zal dan zeg maar de ruis veroorzaken, niet de ontvanger)
- meer mogelijkheden voor bijv surround geluid of meer andere data, zoals songtexten etc.
- in principe goedkoper te produceren, omdat de fabrikant veel minder hoeft af te regelen.
- compactere antenne.
Uiteraard zijn er ook wel nadelen.
- alle huidige radio's zullen in een klap waardeloos zijn, wanneer niet meer analoog uitgezonden zal worden.
- je hebt een tijd 2 systemen naast elkaar.
- bij slechte ontvangst hoor je dus niets meer, waar je bij analoge uitzendingen tussen de ruis nog wel wat kon verstaan (denk aan informatievoorziening bij rampen, of radio-BBC in de oorlog)
- veel te complex om door de gemiddelde hobbyist zelf te bouwen, dus mogelijkheden voor ongewenste dingen als DRM om erin te stoppen.
Dingen die ik niet zeker weet:
- is het op grote hoogte nog wel te ontvangen, aangezien hierbij de zendantennes veel gerichter kunnen zijn (en dus minder vermogen nodig hebben)
- is het bij hoge snelheden nog wel te ontvangen (bijv in een vliegtuig), of vergt dat erg veel extra inspanning in de ontvanger?
- is het makkelijk te storen door een externe zender? Ik zou zeggen van niet, tenzij de stoorzender op vrijwel dezelfde plek staat als de oorspronkelijke zender en aangezien je het via meerdere frequenties kunt uitzenden.
Bovendien kun je alle andere signalen verbieden en scramblen en zo al-q &co. het communiceren vrijwel onmogelijk maken.
Transhumanist, Piraat
Moet je eens proberen rond te lopen nu met je walkman in de stad, CONSTANT storing, al heb je nog zo'n dure walkman radio, en ja ik heb ze allemaal uitgeprobeerd, tot de duurste sony walkman radiootjes.
Alleen als je dus stilstaat heb je storingsvrije ontvangst met een analoog signaal, maar daar heb je geen WALKman voor...
Ik loop al twee jaar uit te kijken naar een walkman Dab radio, alleen kosten ze rond de 200 euro nu nog.
Alle analoge radio's worden dan overbodig !
Nee Hoor, de piraten hebben weer genoeg frequentie's om uit te zenden, en het grote deel gaat lekker naar de etherpiraten luisteren.
Dit wordt de nieuwe start voor alle etherpiraten.
Dus bewaren die analoge radio, en lang leve de illegale radiopiraten.
*O* Partij voor de Dieren in de Kamer !! *O*
Hebben stations dan een soort van ip-adres ipv een frequentie ofzo?
❤ Viooltjes zijn blauw ❤
❤ Kristel, ik hou van jou! ❤
Hoewel ik op zeker vind dat er voor vrije radiostations ruimte moet zijn , uiteraard met de nodige regelgeving qua zendvermogen ETC ETC ( minimaal 10 KW/90KW ERP ofzo hehehe )
Waarschijnlijk kun je in de toekomst wel afstemmen op een naam ipv een frequentie, zoals je dat nu al min of meer hebt met RDS, waarbij je niet echt meer afstemt op een frequentie, maar op een zender. Als je door NL heen rijd, zul je automatisch op een andere frequentie afstemmen.
Het voordeel van deze techniek is echter wel dat je van die omschakeling dus niets hoeft te merken, omdat de techniek van het streamen vereist dat er (een beetje) gebufferd wordt.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken