Nederlandse terreurverdachte kondigde aanslag zelf aan

Wesam al D.Uit beelden die de actualiteitenrubriek Netwerk gisteren uitzond, blijkt dat de Amersfoortse terreurverdachte Wesam al D. zelf aankondigt een aanslag te zullen plegen op Amerikaanse soldaten in Irak. Op een videoband, die in zijn woning is aangetroffen, staat Al D. samen met anderen (allen gemaskerd) in het Arabisch te praten. De Amersfoorter verklaart op de tape dat ze Amerikanen te grazen willen nemen en dat ze bommen hebben die ze op afstand kunnen bedienen. Ook is te zien dat hij met z'n handen aan een ingegraven explosief zit.

De opnamen - van de zogeheten Strijders van Fallujah - dateren van oktober 2003 en zijn in Irak gemaakt. Wesam al D. zit sinds juni in voorarrest. De Verenigde Staten hebben om zijn uitlevering gevraagd. Ze willen de Nederlander van Iraakse komaf berechten wegens onder meer 'samenzwering voor het doden van Amerikanen buiten de VS'.

De rechtbank moet nog oordelen of Al D. aan de VS uitgeleverd mag worden. Minister Donner van Justitie neemt daarna de definitieve beslissing. Hij heeft al wel de vervolging van Al D. in Nederland laten stopzetten. Het kan nog maanden duren voordat duidelijk is of hij wordt uitgeleverd. De Amerikanen zouden al hebben laten weten Al D. niet ter dood te zullen veroordelen. Een dergelijke verklaring is noodzakelijk omdat Nederland anders op voorhand niet uitlevert.

In brand
Het tv-programma NOVA besteedde deze week ook aandacht aan Al D. Vrienden van hem zeiden daarbij dat Wesam niet meer dan een aandachtzoeker is en geen terrorist. Ook verklaarden ze dat Al D. zichzelf in 2003 niet in brand heeft gestoken tijdens een anti-oorlogsdemonstratie in Amsterdam. Hij zou vlam hebben gevat toen iemand met een Amerikaanse vlag zwaaide die in de brand stond. Bij die brand raakte hij ernstig gewond waardoor hij zijn beroep als kapper niet meer kon uitoefenen.

Wesams vrienden noemen het verhaal van het zichzelf in brandsteken, typerend voor de aandachtstrekkerij die hij tentoonspreidt. De politie van Amsterdam liet in een reactie in NOVA echter weten dat Al D. zichzelf wél degelijk in brand heeft gestoken.

De reden dat de 32-jarige Wesam naar Irak afreisde, was volgens zijn vrienden niet om aanslagen te plegen, maar om te trouwen met een 24-jarige nicht van hem. Tijdens een bezoek aan zijn familie bij de Irakese stad Falluja zou hij door Irakese strijders zijn ontvoerd en in elkaar geslagen. ''Ze wantrouwden hem omdat hij met een camera aan het filmen was, ze dachten dat hij een spion was. Vervolgens hebben de strijders hem gedwongen om de video met zijn eigen camera te maken'', aldus vrienden van de terreurverdachte.

TV-interview
Opmerkelijk is overigens dat Al D. zich na 'de in brandsteking' in 2003 heeft laten interviewen door een Canadese tv-journaliste. Daarbij zei hij onder meer: ''Ik heb mezelf op een demonstratie met benzine in brand gestoken omdat ik boos ben om wat er nu gebeurt in mijn land; dat Amerikanen en Britten ons land vernietigen. De Amerikanen en de Britten komen naar ons land om de olie te stelen en iedereen weet dat. De Amerikanen en Britten gooien bommen op onze mensen. Voor de Amerikanen is het belangrijk om de oorlog te winnen. Maar ze denken helemaal niet aan onschuldige mensen, aan de vrouwen en de kinderen.''

Op de vraag of hij het niet erg vindt, dat hij levenslang littekens houdt, antwoordt hij: ''Het kan me niet schelen of ik mezelf dood of niet. Ik wil mezelf opofferen voor mijn land, voor mijn volk. Ik ben niks minder dan de vrouwen en de kinderen die je nu op televisie ziet en die nu sterven door Amerika.''

Vrienden van Wesam betitelen dit interview als een grote grap en niet serieus.

-
Berichtgeving en uitzending Netwerk.
Berichtgeving en uitzending NOVA.
Persbericht die het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft laten doen uitgaan.