Tot 6 jaar cel voor stoeptegelgooiers

Odin83, dennistd en Wolfskuil hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De vier Rijswijkse stoeptegelgooiers zijn vandaag veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 2 tot 6 jaar. De straffen zijn lager dan de eisen. Volgens de rechter is het viertal (mede)schuldig aan moord op de 30-jarige Louise (Angelique) Donk uit Uden. Dat maar twee van de vier daadwerkelijk een stuk steen van het viaduct over de A4 bij Rijswijk hebben laten vallen maakt niet uit, zo vond de rechter. Allen zijn mededader. De tegel trof Donk recht in het gezicht, met een snelheid van 86 kilometer per uur. Zij stierf 's nachts in het ziekenhuis, gestikt in haar eigen bloed.

De hoogste straf van 6 jaar was voor Jeroen van G. (22), omdat hij volgens de rechtbank op de avond van 9 januari de leider van de groep was. Tegen hem was twee weken geleden 9 jaar geëist. De 19-jarige Davy V. kreeg 5 jaar cel, na een eis van 7 jaar. Beiden werden ook schuldig bevonden aan poging tot moord op een vrachtwagenchauffeur, op wiens auto Van G. een zak puin had laten vallen, terwijl V. stond toe te kijken zonder in te grijpen.

De 19-jarige Stephan H. werd veroordeeld tot 36 maanden, waarvan zes voorwaardelijk. De eis tegen hem was 4 jaar. De eveneens 19-jarige Frederik B. moet 24 maanden brommen, waarvan zes maanden voorwaardelijk, na een eis van 36 maanden.

De advocaat van Davy V. heeft inmiddels al aangegeven tegen het vonnis in hoger beroep te gaan. De advocaten van Frederik B. en Jeroen van G. zeiden dat te overwegen.