LPF ruziet over 'misbruik' woning Fortuyn
"Laten ze naar een hotel gaan of zo, maar niet naar het huis van Pim", zei een geëmotioneerde Varela. Volgens hem wilde Pim Fortuyn helemaal niets te maken hebben 'met rechts-extremisten als Dewinter'. Zowel Nawijn als Dewinter zouden Fortuyn niet eens hebben gekend. Varela zegt veel verontwaardigde reacties te hebben ontvangen van politieke geestverwanten. Hij wil maandagmiddag gaan protesteren bij de woning aan het Burgerplein in Rotterdam.
Ook Marten Fortuyn, broer van de vermoorde politicus, vindt de plek die de Nederlandse ex-minister en de leider van het Vlaams Belang hebben uitgekozen provocerend en ongehoord. "Ik had van Nawijn anders verwacht. Mensen moeten zich realiseren dat Filip Dewinter nog steeds tegen het rechts-extremisme aanschurkt. Het is onverstandig van Nawijn dat hij dit even terzijde schuift", aldus Fortuyn.
In een interview met De Telegraaf laat Nawijn weten dat 'het goed mogelijk is dat de politieke denktank een opmaat is naar een nieuwe politieke partij voor Nederlandstaligen in Vlaanderen en Nederland'. Hij ziet het verbond als middel om het Nederlandstalige cultuurgoed en de gezamenlijke historie te bewaken in het sterk uitdijende Europa. Dewinter liet deze week echter nog weten weinig te zien in een gezamenlijke politieke partij. In de Metro sprak hij woensdag zijn bewondering uit voor het Nederlands immigratiebeleid. "België moet een voorbeeld nemen aan het stevige vreemdelingenbeleid zoals gevoerd in Nederland, Denemarken en Zwitserland", aldus Dewinter.
Filip Dewinter (links) en Hilbrand Nawijn