EU wil snel verdrag over bouw kernreactor

ExtraWaskracht had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsDe Europese Unie (EU) en Japan willen zo snel mogelijk een verdrag sluiten over de aanleg van een kernfusiereactor. De reactor moet schone energie gaan leveren. Het project is een experiment om te testen of kernfusie een goede energiebron voor de toekomst is. Bij kernfusie komen geen broeikasgassen vrij en er wordt in verhouding met de kernreactoren van nu, die energie winnen uit kernsplitsing, weinig radioactief afval geproduceerd.

De reactor gaat tien miljard euro kosten. Zowel Japan als de EU zou de reactor graag op zijn grondgebied bouwen. Japan heeft hiervoor het Noord-Japanse Rokkasho op het oog. De EU wil de thermonucleaire reactor bouwen in het Zuid-Franse Cadarache.

Andere landen die deelnemen aan het prestigieuze project zijn de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Rusland en China. Ook zij zijn het nog niet eens over de plaats waar de reactor moet komen. De EU heeft aangekondigd het project zelfstandig uit te gaan voeren als er voor juli geen akkoord wordt gesloten.