Raddraaiers in Utrecht voortaan bekeurd

Icoon Binnenlands nieuwsDe gemeente Utrecht is voornemens om overlastveroorzakende tieners voortaan te gaan bekeuren. Met name de wijk Zuilen kampt met structurele problemen, vooral veroorzaakt door jongeren van Marokkaanse komaf. De meesten van hen zijn slechts twaalf tot veertien jaar oud, zo meldt de gemeente.

De Marokkanen worden door de gemeente verantwoordelijk gehouden voor het stichten van brand, stenengooien en wegpesten van buurtbewoners, aldus woordvoerder Sari Klatter vandaag. Hoewel het al jaren mogelijk is om bekeuringen voor dit soort delicten uit te delen, wordt dit in de praktijk nauwelijks toegepast. Omdat de overlast aanhoudt, zal hierin verandering komen.

Naast het uitdelen van bekeuring gaan ook Marokkaanse buurtvaders de straat op om de jongeren aan te spreken. Klatter zegt dat deze vaders veel respect genieten en daarom van belang kunnen zijn om Zuilen leefbaarder te maken. Daarnaast zal de politie de ouders van de kinderen gaan aanspreken op het gedrag.

De ontwikkelingen op bestuurlijk niveau zijn in een versnelling gekomen, nadat de problemen deze week de landelijke media haalden. Een moeder en haar twee kinderen werden door Marokkaanse buurtterreur uit hun huis gejaagd, de vorige bewoner van het pand werd voor de deur neergestoken.