Karl Kani-importeur klaagt disco aan

VerbodenKledingimporteur Urban Trends uit Nieuwegein gaat aangifte doen tegen discotheek 2Night in Delfzijl. Deze disco kwam gisteren in het nieuws omdat ze mensen die kleding van het merk Karl Kani dragen de toegang weigeren. Volgens de importeur discrimineert de discotheek op een kledingmerk.

De Groningse disco deed de Karl Kani-kleding in de ban omdat een groep van ongeveer dertig allochtone jongeren (asielzoekers) die deze kleding draagt, zich stelselmatig misdraagt.

Urban Trends zegt in een reactie zich te ergeren aan het feit dat Karl Kani wordt neergezet als een merk dat vooral door allochtonen wordt gedragen. ''Wij zijn een hiphopmerk, dat door mensen wordt gedragen die graag naar die muziek luisteren. Of ze nu blank of zwart zijn. De blanke rapper Brainpower draagt bijvoorbeeld ook die kleding.'' Volgens het bedrijf mag de discotheek wel kledingregels opstellen, bijvoorbeeld alle hiphop- of voetbalkleding weigeren, maar niet één bepaald merk.

Urban Trends- advocaat Paul Holtrop noemt de het weigeren van de toegang voor Karl Kani-dragers in strijd met de Wet Gelijke Behandeling.''"Deze handelswijze doet tevens ernstig afbreuk aan de reputatie van het merk en is daarom onrechtmatig. De discotheek geeft bovendien met het verbod juist voeding aan racistisch gedrag.''

Koninklijke Horeca Nederland liet gisteren juist weten geen enkel bezwaar te zien in de kledingregel, omdat er geen onderscheid wordt gemaakt op huidskleur, ras of geloof.