Zwitserse gletsjers smelten

De Zwitserse gletsjers blijven smelten. De kans op overstromingen en modderstromen wordt daardoor steeds groter, blijkt uit een studie van het federale instituut voor technologie ETH Zuerich.

Van de 76 tot nu toe geinspecteerde gletsjers zijn er 68 duidelijk aan het smelten. Slechts drie namen in omvang toe en vijf bleven er gelijk, schrijft ETH-glacioloog Martin Hoelzle vrijdag in de krant Neue Zuercher Zeitung.

Als voorbeeld van het aanhoudende smelten wees Hoelzle op het afbreken in juli van de tong van de Allalinengletsjer in de zuidelijke Valais-Alpen. De een miljoen kubieke meter grote ijsmassa stortte van de steile berg naar beneden. Een jaar eerder viel ook al een deel van de Gutzgletsjer nabij de plaats Grindelwald in de vallei.

Hoelzle zei dat het smeltende ijs rond en op de gletsjer meertjes vormt die kunnen leiden tot overstromingen en modderstromen.

Sinds de 19e eeuw houdt de Zwitserse overheid de toestand van de gletsjers nauwlettend in de gaten. Ook in Noord- en Zuid-Amerika smelten de gletsjers, een gevaarlijke ontwikkeling omdat daardoor het waterpeil in de oceanen kan toenemen.