'Criminele Antillianen moeten uitgezet worden'

Guusje ter HorstDe Nijmeegse burgemeester Guusje ter Horst (PvdA) vindt het onvermijdelijk dat criminele Antillianen Nederland worden uitgezet. Veel Antilliaanse migranten zijn nog niet rijp voor de Nederlandse samenleving, zo betoogde Ter Horst tijdens een bijeenkomst in Amsterdam. In Nijmegen is zeker 30 tot 40% van de Antillianen crimineel actief.

Ter Horst vindt dat Nederland de Antilliaanse criminelen geen acceptabel alternatief kan bieden. De enige oplossing zou volgens de PvdA-bestuurder uitzetting zijn.


''Instroom eenzijdig indammen''
Minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie zei eerder deze week dat Nederland desnoods eenzijdig maatregelen gaat nemen om de instroom van Antilliaanse probleemjongeren in te dammen. De minister zei dit nadat de speciale Nederlands-Antilliaanse commissie die advies zou uitbrengen aan de minister faalde. De commissie kon het onderling niet eens worden over de aanpak van Antilliaanse probleemjeugd.

De Antilliaanse minister-president Etienne Ys reageerde hier gisteren op door te zeggen dat het instellen van een toelatingsregeling tot Nederland voor Antilliaanse jongeren volgens hem niet kan. ''Het is zowel discriminatoir als juridisch onmogelijk om koninkrijksgenoten de toegang tot Nederland te ontzeggen. Maar veel belangrijker is dat het de werkelijke problemen niet oplost'', aldus Ys.

Antillianen hebben als burgers van het Koninkrijk der Nederlanden het recht zich ook in Nederland vestigen