Duitsland kiest leeuw als WK-mascotte

In een uitzending van het populaire Duitse tv-programma 'Wetten daß...?' is zaterdagavond de mascotte voor het wereldkampioenschap voetbal in 2006 gepresenteerd. Pikant detail voor Nederland; de Duitsers kozen voor een leeuw als symbool voor het voetbaltoernooi. Goleo VI zal samen met zijn vriendje Pille, een sprekende voetbal, de komende tijd het WK gaan promoten.

Goleo en Pille verschillen van hun geanimeerde voorgangers. De 2,3 meter hoge leeuw is een pop die levendigheid moet uitstralen en voor een komische noot moet zorgen. Gelijkenis met figuren uit de Muppet Show en Sesamstraat is niet toevallig, ook Goleo is ontworpen door de Jim Henson Company. Sidekick Pille is wel van Duitse makelarij.

De legendarische Duitse voetballer Franz Beckenbauer, tegenwoordig voorzitter van het WK-comité, is enthousiast over de mascotte. "Het is een sympathiek figuur. Ik heb veel lol met hem gehad", verklaarde Beckenbauer. De Braziliaan Pelé, aanwezig bij de onthulling, meende dat Goleo weliswaar veel zelfvertrouwen had, maar voetbaltechnisch niet aan de Brazilianen kan tippen.

Goleo VI en Pille
Goleo VI en en zijn vriendje Pille, de sprekende bal