[update] Explosies in drie steden Egypte

Icoon Buitenlands nieuwsIn het Hilton-hotel in de stad Taba op de grens tussen Egypte en Israël heeft zich vanavond een zware explosie voorgedaan. Een Israëlisch radiostation meldt dat de enorme klap door een gaslek zou zijn veroorzaakt. Er wordt gesproken over tientallen slachtoffers. Of er doden zijn gevallen, is nog niet bekend.

Een werknemer van een ander hotel in Taba heeft verklaard dat de explosie meer dan anderhalve kilometer verderop duidelijk was te horen. In het gebouw is brand uitgebroken en een gedeelte zou zijn ingestort. Juist vandaag is de laatste dag van het Joodse Sukkot-festival. Veel Israëliërs vieren vakantie in de Sanaï bij de Rode Zee, niet ver van Taba.

Update 23.30
RTL Nieuws meldde zojuist dat de oorzaak van de explosie niet vaststaat. Sommigen spreken van een autobom en verklaren dat tientallen mensen zijn omgekomen. De Egyptische politie spreekt over 23 doden. Israëlische veiligheidsdiensten zouden landgenoten de afgelopen maanden hebben gewaarschuwd voor aanvallen of aanslagen in het getroffen gebied.

Update 23.59
Er worden explosies gemeld in twee andere 'resorts' op de Egyptisch-Israëlische grens. Het zou gaan om de steden Nueiba en Ras al-Sultan. Op televisiebeelden is te zien dat ambulances van en naar ziekenhuizen rijden. Er heerst chaos op de plaats van de explosie in Taba.

Update 0.22
Volgens onbevestigde berichten zijn zeker dertig mensen omgekomen en tientallen mensen gewondgeraakt.

Update 02:06
Bij de serie bomaanslagen zijn zeker 160 slachtoffers gevallen, waarvan er 35 het niet overleefd hebben. De meeste slachtoffers, ruim 100, vielen in het Hilton hotel. Voor dat hotel ontplofte een autobom. Verder ontploften bommen in een camping-hotel bij Nuweiba, zestig kilometer zuidelijker, en in een recreatie-oord in dezelfde streek langs de noordoostelijke kust van de Sinaï.

De meeste slachtoffers zijn Israëli's. Het Hilton hotel wordt doorgaans druk bezocht door Israëlische toeristen. Mede als gevolg van feestdagen zouden er naar schatting 30.000 Israëli's aan de Egyptische kust aan de Rode Zee verblijven.

Volgens de nieuwszender al-Jazeera heeft de Egyptische politie onmiddellijk een aantal verdachten aangehouden.