Helderse Antillianenoorlog noopt tot ingrijpen ministeries
''Een opeenstapeling van incidenten'' noemt N. Modder, politie-afdelingshoofd in Den Helder, de gewelddadigheden onder de Antillianen. Burgemeester en wethouders van Den Helder geloven echter niet meer in toeval. Zij hebben onlangs al in het geheim met de ministerietop in de marineplaats overlegd.
De gewelddadigste feiten: Op 20 september 2003 wordt Nishmael Dorothea doodgestoken; Op 14 mei 2004 wordt 'Sami', de jongere broer van de dader van die steekpartij, doodgeschoten en op 22 augustus wordt Steven Sewpersad doodgestoken; De 17-jarige hoofdverdachte is een vriend van de overleden Dorothea.
Een woordvoerder van een Antilliaanse stichting in Den Helder vermoedt dat er twee groepen van bij elkaar zo'n 50 voornamelijk Antilliaanse jongeren van tussen de 14 en 22 jaar op voet van oorlog leven. Dit is mede om greep te krijgen op de drugshandel. De groepen wisselen regelmatig van samenstelling. Hun ouders zijn vaak straatarm en leven op de Antillen. De jongeren zijn 'alleen' in Nederland en wonen wisselend bij kennissen of familieleden.
De lokale politiek in Den Helder zit met de handen in het haar. Zij kunnen niet voorkomen dat er nog steeds Antilliaanse jeugd naar Nederland komt. Terwijl volgens de lokale VVD Den Helder echt niet meer Antillianen aankan. ''Meer Antillianen kunnen we echt niet aan. De bevolking is gespannen, dat merk je aan alles. Extra politie is één. Maar we hebben ook meer geld nodig uit Den Haag. Dit kan zo niet langer.''