'Geen excuses voor Inholland-debacle'

Bestuursvoorzitter Doekle Terpstra van de in opspraak geraakte hogeschool Inholland is niet van plan zijn excuses te maken voor alles wat daar de afgelopen jaren verkeerd is gegaan. Dat maakte Terpstra woensdagavond duidelijk in een gesprek tussen Kamerleden en hogeschoolbestuurders.

"Wij voelen zeer mee met wat er binnen onze hogeschool heeft plaatsgevonden. Dat raakt ons tot in de ziel", zei Terpstra, die is aangesteld om orde op zaken te stellen bij Inholland. "We zullen er alles aan doen om de fouten uit het verleden te corrigeren. Maar als aan ons gevraagd wordt excuses te maken, doe ik dat niet."

Bij Inholland was het de afgelopen jaren een chaos, zo is de afgelopen tijd duidelijk geworden. Een fors aantal studenten bleek ten onrechte een diploma te hebben gekregen. Vier opleidingen zijn door de Inspectie van het Onderwijs als zeer zwak aangemerkt. Ook bij andere hbo-instellingen is niet van alle opleidingen zeker dat het niveau voldoende is, blijkt uit inspectieonderzoek.

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver had de hogeschoolbestuurders tijdens het gesprek uitgedaagd excuses te maken. Daaraan gaven zij geen gehoor.

Bestuursvoorzitter Ron Bormans van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, waar de inspectie kritisch was over de opleiding werktuigbouwkunde, wilde geen sorry zeggen, omdat hij daarmee de docenten zou afvallen. "Zij hebben op een integere manier hun werk gedaan." Wel zijn ze 'soms slordig' geweest, zei Bormans.

Tijdens het gesprek in de Tweede Kamer bleek verder dat de hogescholen het goed zouden vinden als ze vaker worden gecontroleerd. Nu wordt slechts eens in de zes jaar vastgesteld of een opleiding goed genoeg is. Dat mag eens in de vier jaar worden, zei onder anderen Terpstra. Ook tussentijdse controles, al dan niet onaangekondigd, zijn welkom.