Rotterdam stuurt prostituees naar internaat

Icoon Binnenlands nieuwsHet dagblad Trouw meldt vandaag dat de 180 verslaafde prostituees die nu nog werken op de tippelzone aan de Keileweg in Rotterdam, in speciale 'internaten' zullen worden geplaatst waar 24 uur per dag een begeleider aanwezig is. Daar mogen ze blijven wonen, zonodig hun hele leven lang.

Alle verslaafde prostituees met een tippelvergunning voor de Keileweg worden eerst enkele maanden in een kliniek ondergebracht om individueel behandeld te worden voordat ze in een van de internaten gaan wonen. De prostituees worden echter niet gedwongen om af te kicken. ''Het is de bedoeling dat de vrouwen geconcentreerd gaan gebruiken. Bijvoorbeeld dat ze één keer per maand drugs nemen of één keer per week'', aldus de Rotterdamse wethouder Marianne van den Anker van veiligheid en volksgezondheid. De behandelaar zal bekijken of de vrouwen geschikt zijn voor een methadonproject of gratis heroïneverstrekking.

De gemeente Rotterdam verwacht dat slechts enkele vrouwen kunnen doorstromen naar een zelfstandige woning. Naast een dak boven het hoofd, krijgen de prostituees ook een baan, bijvoorbeeld als kledingversteller of ze maken de wijk schoon waar het internaat staat.

Prostituees die weigeren aan het project mee te doen kunnen via een juridische procedure gedwongen worden, maar de wethouder gaat er vanuit dat alle prostituees willen deelnemen aan het project. ''De vrouwen leven in een onmenselijke situatie op de Keileweg. Met de internaten creëren we een menswaardig bestaan voor ze''.