Emaildienst Google onder vuur

De nieuwe emaildienst van Google, Gmail, ligt momenteel vanaf diverse kanten onder vuur. De gratis service, die momenteel wordt getest, is volgens een senator in de Verenigde Staten 'inbreuk op de privacy'. Google moet van hem het hele product, dat de klant honderd keer meer opslagruimte biedt dan de concurrenten, heroverwegen.

Gmail zou zijn inkomsten moeten halen uit het scannen van de inkomende e-mail voor gerichte advertenties. Gebruikers zouden hier vooraf mee moeten instemmen. Volgens Senator Figueroa van de staat Californië gaat het om 'een enorm reclamebord in het midden van je huis'.

Bij het scannen van de e-mail wordt naar bepaalde woorden gezocht, die door adverteerders wordt gebruikt. Zo zou er bijvoorbeeld een ziekte kunnen voorkomen in het bericht, waarbij er een popup op het scherm komt dat medicijnen aanbiedt.

De plannen van Google vallen ook niet in goede aarde bij beschermers van privacy. Zij vallen ook over de permanente opslag van de e-mail die de dienst belooft. In een reactie heeft Google laten weten dat men graag wil samenwerken met autoriteiten op het gebied van databescherming, om de bezorgdheden weg te nemen. Volgens het bedrijf is de privacy van de gebruiker gewaarborgd doordat het hele systeem van scannen automatisch plaatsvindt.