[update] Justitieel onderzoek naar GeenStijl

GeenStijlJustitie is een onderzoek gestart naar de handel en wandel van het weblog GeenStijl.nl. Doel van het onderzoek is om vast te stellen of de makers van het log zich schuldig hebben gemaakt aan bedreiging met de dood.

Directe aanleiding voor het onderzoek is een klacht van het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI). Het MDI sommeerde vorig jaar om een stigmatiserende zin over Marokkanen weg te halen. Bovendien werden in reacties van users volgens het MDI 'grove discriminerende uitingen' gedaan. MDI-directeur Ronald Eissens: ''Wij hebben Geenstijl gevraagd die te verwijderen. Toen het opnieuw gebeurde, weigerden ze de site aan te passen en werd er op de weblog een gigantische schreeuwpartij tegen ons in gang gezet. Zo zei een discussiedeelnemer die zich Rotemetoot noemde: ,,Als het meldpunt Geenstijl nog verder lastigvalt, vermoord ik mensen. Heel simpel.''

In de aangifte van het MDI wordt gesteld dat de makers van Geenstijl de bedreigingen van Rotemetoot niet afkeurden. Een Geenstijl-medewerker die zich verschuilt achter de naam De Chileen, schreef: ,,...met een beetje geluk gaat het MDI vanzelf weg. Zo niet? Sturen we Rotemetoot erop af.''

Bedreigingen
Geenstijl raakte ook al in opspraak toen directeur Trudy Prins van de Stichting Volksgezondheid en Roken (STIVORO) op het weblog onder vuur werd genomen. Op een item waarbij het aantal rokers dat per 1 januari zou zijn gestopt in twijfel werd getrokken werden bedreigende en beledigende reacties gepost. Zo stelde een user voor om Prins 'uit haar lijden te verlossen met een nekschot'. Afgelopen week bleek dat Prins nog steeds boos is op GeenStijl.

Ook het Zuid-Hollandse PvdA-Statenlid Robbert Baruch zegt op Geenstijl met de dood bedreigd te zijn toen hij in januari onder eigen naam op de site kritiek uitte op de inhoud van de discussiebijdragen. Rombo, één van de makers van Geenstijl, schreef: ,,Ach, meneer Baruch meldt zich wederom vrijwillig voor een nekschot?''.

Baruch: ''Ik vraag me af waar hun verantwoordelijkheid als maker van die site ligt. Ze roepen van alles, ze leggen de kogels en het geweer in feite klaar. En als er dan wordt geschoten, zeggen ze: dat was de bedoeling niet. Dit zijn geen pukkelige 16-jarigen, maar professionele journalisten. Ik vind het geen stijl dat mensen op die site als stront worden behandeld.'' Het PvdA-statenlid uit overigens op zijn eigen site wel vaker kritiek op GeenStijl.


Update 17:47
GeenStijl lijkt niet onder de indruk van de aangifte van het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI). Volgens het log draait alles om dit bericht, waarin in reacties op satirische wijze de draak werd gestoken met het MDI. ''Moeten wij ons laten vertellen door een dergelijke groep subsidievreters wat wij wel- en niet mogen schrijven? Dacht het niet'', aldus GeenStijl. De makers gaan dan ook vol in de aanval en rakelen oude berichten over ontbrekende jaarverslagen en subsidies van het Meldpunt op.

Het log zegt niet tegen een internetmeldpunt te zijn, en wijst erop dat ze alles wat in hun ogen niet deugt op internet onder de loep nemen. Zo worden ook sites van extreem-rechtse lieden regelmatig belachelijk gemaakt.

Bouma
De makers gaan ook in op berichten die de afgelopen dagen in dagblad Trouw verschenen over de bedreigingen richting STIVORO-directrice Trudy Prins. Volgens GeenStijl is de journalist van die artikelen, Joop Bouma, een trouwe volger van Prins en heeft hij al meerdere positieve artikelen over de anti-rokersclub geschreven. Ook schreef hij samen met Prins het kritische boek Het Rookgordijn, waarin de macht van de Nederlandse tabaksindustrie wordt beschreven.

GeenStijl verbaast zich erover dat deze journalist, die nog nimmer over internet heeft geschreven, nu ineens op GeenStijl is gedoken.

Namen
Het blijft verder niet geheel duidelijk wie er achter GeenStijl zitten. Deze week vielen onder meer de namen van Telegraaf-journalisten Romke Spierdijk en Dominique Weesie. Tegenover Trouw bevestigde Weesie dat hij inderdaad voor GeenStijl heeft gewerkt, maar daar vorig jaar al weg is gegaan. Hij zegt wel te weten dat er journalisten van allerlei media bij zitten. De vraag of hij wellicht de man is achter de nick 'Fleischbaum', die nog steeds stukken post op GeenStijl, beantwoord hij met: ''Dat denken een heleboel mensen. Maar ik bevestig dat niet''.

Een andere maker van GeenStijl, Rombo, zegt niet Romke Spierdijk te zijn, hetgeen her en der op internet wel wordt beweerd. Rombo zegt dat de geheimzinnigheid omtrent hun identiteit nodig is: ''We zijn een paar keer bedreigd door extreem-rechtse groeperingen, die we op onze site aanpakken.'' Volgens Rombo is men altijd via e-mail, fax en 06-nummer bereikbaar. ''Als iemand ons wil spreken dan kan dat. We geven alleen onze ware identiteit niet prijs.'' De vraag of wellicht internetjournalist Ambroos Wiegers achter 'Prof. Hoxha' schuilgaat, blijft dan ook onbeantwoord.