[update] Prins boos op GeenStijl

Prins is boosStivoro-directeur drs. Trudy J.J. Prins is nog steeds woedend op het weblog GeenStijl. De directrice van de anti-rokersvereniging leeft al in onmin met het weblog sinds de makers onthulden dat Stivoro cijfers over het aantal mensen dat op 1 januari met roken was gestopt, zou hebben aangedikt. Ook ontdekten ze dat een door Stivoro als echt gelanceerde weblog, van een niet-rokend tienermeisje, niets meer dan een reclamestunt was. Sindsdien heet Prins op GeenStijl steevast ''Pinokkio Prins''.

In dagblad Trouw haalt Prins vandaag hard uit naar het weblog, en met name naar de bedreigingen die haar door die publicaties ten deel vielen: ''Het begon met een berichtje op een website, daar reageerde iemand op, en toen weer iemand. Binnen de kortste keren hadden ze mijn telefoonnumer op internet gezet, mobiel en thuis. En ik kreeg telefoontjes met de strekking: we weten waar je kinderen naar school gaan.''

Helemaal erg werden volgens Prins de bedreigingen toen ze aan de provider vroeg of dit allemaal wel gepubliceerd mocht worden. ''Een enorme dosis agressiviteit richtte zich op mij. Allemaal anoniem natuurlijk, al kon ik van degenen die me villeine sms-berichten stuurden wel het telefoonnummer achterhalen. Als ik ze dan terugbelde, legden ze snel neer.'' Uit het nieuws van indertijd blijkt overigens dat Prins het weblog van internet wilde halen en dreigde een contract op te zeggen met een reclamebureau dat faciliteiten aan het weblog bood.

Prins: ''Tien dagen lang ging mijn mobiel onophoudelijk af. Tien dagen lang wist ik niet zeker of ik het serieus moest nemen en dat mijn man en kinderen moesten opletten, of dat ik te maken had met bluf. Ik dacht maar: die mensen hebben het vast te druk met mailen om hiernaartoe te komen. Maar ik was dermate zwart gemaakt, dat er maar ééntje hoefde te denken dat hij de wereld een dienst zou bewijzen door mijn uit de weg te ruimen.'' Op de school van haar kinderen maakte ze duidelijk dat ze nooit met een onbekende mochten meegaan.

In Trouw pleit Prins ervoor dat de wetgever paal en perk gaat stellen aan de mogelijkheid tot anoniem uitschelden. De opsporingsmogelijkheden moeten volgens haar worden uitgebreid, de straffen hoger.

B&W
Vanavond deed Prins ook haar beklag over GeenStijl en haar bezoekers in het programma B&W op Nederland 3. Tegen Paul Witteman zei Prins dat ze er via via achter is gekomen wie er achter het weblog zitten. Dat zouden een paar journalisten van de Telegraaf zijn. Zij zijn volgens Prins verantwoordelijk het klimaat waarin de bedreigingen tegen haar konden plaatsvinden.

Prins, die indertijd dreigde met aangifte, heeft dat tot nu toe niet gedaan. ''Ik heb navraag gedaan bij iemand van de digitale recherche. Die vertelde me dat de pakkans minimaal is, en dat ik erop kon rekenen dat het feit dat er een onderzoek naar de herkomst van deze teksten zou worden gestart weer nieuwe haatberichten zou genereren. Bovendien zou de dader waarschijnlijk toch niet meer krijgen dan een lichte taakstraf.''

In B&W zei prins echter dat nu ze de namen van de Telegraaf-journalisten weet, ze mogelijk toch aangifte gaat doen. Ook hoopt ze dat de werkgever van de heren zijn verantwoordelijkheid wil nemen.

De namen van degenen die achter GeenStijl zouden zitten circuleren overigens al enige tijd op internet. Zo meldde de linkse actie-site Indymedia onlangs dat het om de Telegraaf-journalisten Martijn Koolhoven, Romke Spierdijk, en Dominique Weesie zou gaan.

Prins besloot haar betoog in B&W met de mededeling dat internet voor een groot deel verantwoordelijk is voor toegenomen bedreigingen tegen personen. Bezoekers van weblogs zouden dag en nacht achter de computer zitten en de virtuele realiteit voor echt aannemen en denken dat alles maar is toegestaan.

De makers van GeenStijl zelf beklagen zich er op hun site over dat ''de subsidie-verslindende Stivoro-directeur'' zonder enig wederhoor van GeenStijl haar zegje mag doen.


''Pinokkio'' Trudy Prins


Update 14:35
Weblog GeenStijl heeft in een reactie laten weten dat alle beschuldigingen die Stivoro-directrice Prins gisteren uitte niet waar zijn. Zo heeft het log volgens eigen zeggen nimmer Prins of haar kinderen bedreigd. Ook bestrijden de makers dat ze haar telefoonnummer hebben gepubliceerd of opgeroepen hebben haar te bellen: ''Geenstijl heeft een link naar een persbericht van Stivoro op de site gezet. Dat Trudy dat persbericht ondertekent met naam en telefoonnummer is vooral haar verantwoordelijkheid'', meent de redactie van het weblog.

De bewering dat GeenStijl zou bestaan uit meerdere Telegraaf-journalisten wordt eveneens ontkend. Volgen eigen zeggen zit er één Telegraaf-journalist bij GeenStijl ''en deze weet werk en hobby perfect gescheiden te houden.'' Daarmee wordt tevens een bericht op Indymedia deels ontkend, dat stelt dat Telegraaf-medewerkers Martijn Koolhoven, Romke Spierdijk en Dominique Weesie GeenStijl zouden maken. Tegenover FOK! hebben bronnen laten weten dat in ieder geval Koolhoven niets te maken zou hebben met het log.