Kunstenaar ontkent gebruik van gevangenen

De Duitse kunstenaar en hoogleraar pathologie Günther von Hagens heeft in Frankfurt toegegeven dat hij niet volledig kan uitsluiten dat enkele lichamen die hij voor zijn Körperwelten-show gebruikt van geëxecuteerde gevangenen zijn. Hij reageerde daarmee op de bewering van het Duitse blad Der Spiegel dat Hagens voor zijn show lichamen van gedode Chinese gevangenen gebruikt.

Hoewel Von Hagens het hoogst onwaarschijnlijk vindt dat dergelijke lichamen in zijn bezit zijn gekomen, zal hij toch zeven lichamen van Chinezen terugsturen voor een begrafenis, omdat hij niet kan bewijzen dat ze niet zijn geëxecuteerd.

De kunstenaar heeft alle lichamen uit China laten onderzoeken op kogelgaten in het hoofd. Zeven lijken hadden daadwerkelijk verwondingen aan het hoofd, maar dat vindt Von Hagens een normaal aantal onder 650 lichamen. Wel zei hij de aantijgingen serieus te nemen en met de Chinese autoriteiten te gaan praten.

De shows van Von Hagens hebben voor veel ophef gezorgd omdat hij met geconserveerde lichamen exposeert. Sinds 1995 hebben wereldwijd meer dan acht miljoen mensen de shows gezien. Volgens de kunstenaar komen de lijken voornamelijk bij hem als een donatie. Meer dan 4.500 mensen hebben al aangegeven hun lichaam na hun dood in een show van Von Hagens te willen laten exposeren.