Protestantse kerk vanaf 1 mei 2004 een feit
De Nederlandse Hervormde Kerk gaat fuseren met de Gereformeerden en Lutheranen. Van de 75 synodeleden van de Nederlandse Hervormde kerk stemden vandaag 51 voor en 24 tegen de fusie. De uitslag betekent dat de synode nipt met de nieuwe kerk heeft ingestemd. Als er 26 tegenstemmen waren geweest, had de fusie het niet gehaald.
"De Protestantse Kerk in Nederland is een feit", zei algemeen secretaris dr. B. Plaisier van de Samen-op-Wegkerken vrijdag na het voorlezen van de resultaten van de stemmingen in de drie synodes. "Goddank", was zijn commentaar.
De drie kerken betrokken in deze fusie zijn de Hervormde, Gereformeerde en de Evangelisch Lutherse kerk. Deze kerken zijn al sinds Pinksteren 1961 bezig met de fusie van de drie kerken onder de noemer 'samen op weg'. 18 predikanten waren van mening dat het tijd was om samen te werken. Vaak was plaatselijk de samenwerking al stappen verder dan de landelijke synodale samenwerking. Hoewel er nog een smeekbede van 13000 kerkleden was tegen deze fusie was er om 16:45 uur toch witte rook.
De "persoonlijke" invulling blijft wel vrij per kerk maar de kerkorde gaat wel regels opstellen over de praktische invullingen (zoals aantal kerkgangers per predikant).
Hoewel het proces zo lang heeft geduurd om scheuringen te voorkomen, wordt verwacht dat nu wel scheuringen ontstaan. Binnen zowel de Hervormde, Gereformeerde en Lutherse kerk wordt hier en daar met scheve ogen gekeken naar de andere genootschappen. Zowel op hoogtheologisch vlak als in de straat. Ook wordt verwacht dat er een scheuring tussen Orthodox en vrijzinnig zal ontstaan.
De Lutheranen, de kleinste partij in de fusie, hebben het idee ondergesneeuwd te worden door de twee "grote jongens" die veel dogmatischer (hangend op geloofsregels) zijn dan de op het evangelie gerichte Lutherse kerk.
De nieuwe kerk gaat ongeveer 2,5 miljoen leden tellen en wordt dan de tweede kerk van het land, achter de Rooms-Katholieken. Veertig jaar geleden telden ze samen nog ruim vier miljoen leden.
Vanaf 1 mei 2004 is de fusie een feit.