Sony en Vivendi aangeklaagd voor epileptische aanval

Een moeder uit New York heeft Sony en Vivendi aangeklaagd omdat haar kind een epileptische aanval (grand mal) had gekregen tijdens het spelen van Spyro: Enter the Dragonfly op de PS2. Volgens haar zijn de makers van het spel verantwoordelijk voor de gevolgen. Het kind heeft door de epileptische aanval permanente schade opgelopen, waardoor het ernstig gehinderd wordt bij dagelijkse activiteiten. Tevens zijn levenslang dure medicijnen nodig. De vrouw eist schadevergoeding. De precieze hoogte van het bedrag is niet bekend.

Spyro: Enter the Dragonfly is een spel uit 2002. In reviews kreeg het destijds veel negatieve kritiek vanwege de "choppy frame rate, buggy gameplay, lengthy load times, and a dull story". De vrouw klaagt overigens ook de winkel waar ze het spel gehuurd had aan.

Volgens de aanklacht zijn de aangeklaagde partijen nalatig en roekeloos geweest en hebben ze zich niet bekommerd om de veiligheid van de spelertjes. Ze beweert dat het spel gevaarlijk is als je het normaal gebruikt en vindt dat iedereen gewaarschuwd moet worden tegen Spyro.

Uiteraard staat er al een waarschuwing in de handleiding van het spel. Hierin staat dat een klein percentage mensen gevoelig kan zijn voor epileptische aanvallen die getriggerd kunnen worden door bepaalde lichtpatronen of flitsen. Indien iemand kenmerken van een aanval vertoont moet deze onmiddellijk stoppen en een arts raadplegen. Het is niet bekend of de vrouw deze handleiding gelezen heeft.

In 2003 kreeg Nintendo een dergelijke rechtszaak te verduren. In dat geval ging het om een vrouw in Louisiana, wiens zoon was overleden na het spelen op een Nintendo 64. Omdat de vrouw niet reageerde op een verzoek van Nintendo om dit af te handelen in een verkorte procedure oordeelde de rechter toen in het voordeel van Nintendo.



Levensgevaarlijk