Nieuws
'Vaker problemen met snelheidsmeters Air France'
In minstens twee gevallen kregen de piloten een alarm te horen dat het toestel 'overtrekt'. Dit betekent dat het vliegtuig niet langer door opwaartse druk bij de vleugels in de lucht wordt gehouden. In beide gevallen wist de bemanning het toestel onder controle te krijgen, aldus het onderzoek.
"Het is erg stressvol. Een alarm klinkt en een scherm flitst en je kan ze niet uitzetten. Het kan zijn dat bemanningen verkeerde beslissingen nemen door zulke alarmen", zegt Guy Ferrer van de Franse pilotenvakbond.
Vorige week stortte een Airbus van Air France met 228 inzittenden in de Atlantische Oceaan. Onderzoekers houden rekening met de mogelijkheid dat het vliegtuig kampte met een defect aan de snelheidsmeters, waardoor de piloten te langzaam of juist te snel een storm invlogen. Daardoor zou de bemanning het toestel mogelijk niet in de lucht hebben kunnen houden.

'Air France had vaker problemen met snelheidsmeters' (foto: ANP)
Gek.. snelheidsmeters zijn bijna nooit kapot... en 5 in een airbus
Vliegtuigen moeten zo lang en zo vaak mogelijk vliegen, liefst 24 uur per dag. Kerosine erin klokken (zo min mogelijk, da's duur) en gaan met dat ding.
Aan de grond staan kost geld en onderhoud nog meer.
Er zijn talloze maatschappijen die deze redenatie erop na houden... (helaas).
En een beetje graven in de software wil ook weleens grappige effecten geven..
Dit soort situaties worden toch tigduizend keer geoefend in simulaties.
Dit laat alleen maar zien dat de opleiding van Air France piloten ernstige tekortkomingen heeft.
Wat een stelletje amateurs daaro, en dat ze de levens van 300 mensen op de waagschaal zetten zegt al genoeg.
In de tijd van de gebroeders Wright had je geen snelheidmeter, die zagen gewoon dat ze gingen waterskieen.
Leuk dat die derde wereld prutsers nu ook onze klm hebben gekocht.
Lijkt me sterk dat de Engelsen dat hadden kunnen voorkomen...
Iedereen trekt wel leuk conclusies, maar er is nog weinig bekend. Dat ze een probleem met de snelheidsmeter hadden kan dan wel zijn, maar dat neemt niet weg dat er veel meer gebeurd moet zijn en ook is, dan alleen dat. En om nou meteen weer te gaan roepen: Turken zijn de beste piloten enzo, dat gaat echt nergens over.
mocht de software dus op hol slaan... wat hier het geval lijkt, aangezien er 24 foutmeldingen waren, dan kan het zijn dat het vliegtuig gaat flippen..!
Moet wel heel ernstig zijn hoor, maar het kan.
Ohja niks.
Opgeblazen verhaal. Kutmedia!
Overigens, heel veel errors kun je uitschakelen slechts een stall en een handvol anderen kun je niet uitzetten omdat ze essentieel zijn om te blijven vliegen.
Ik ben geen piloot, maar voor zo ver ik het begrepen heb, kan de piloot van een Airbus altijd terugvallen op de zogenaamde 'Direct Law':
"Pilot control inputs are transmitted unmodified to the control surfaces, providing a direct relationship between sidestick and control surface."
http://www.airbusdriver.net/airbus_fltlaws.htm
Dus dan maakt het volgens mij niet meer uit wat de sensoren denken te meten, wat de piloot doet gaat rechstreeks naar de vleugels/roeren.
Dat de software op hol slaat lijkt mij erg sterk, want het was meende ik 5-voudig (pentuple) redundant uitgevoerd allemaal.
Edit:
Dit was het artikel:
http://tech.slashdot.org/article.pl?sid=09/06/09/0035253
Met daarin dat walgelijke stukje bla
" It's not surprising that an American company errs on the side of individual freedom while a European company is more inclined to favor an approach that relies on systems. "
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken