Man bewijst na 17 jaar onschuld met DNA test

chadi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Verenigde Staten is een man die onterecht 17 jaar gevangen heeft gezeten op beschuldiging van de verkrachting van, en moord op, een tiener, op vrije voeten gesteld nadat zijn onschuld middels een DNA test werd aangetoond.

Psychiatrische inrichting
Eddie Joe Lloyd kreeg levenslang in 1984, nadat de politie beweerde dat hij had toegegeven de toen 16-jarige Michelle Jackson te hebben verkracht en gewurgd. Later trok Lloyd, die ten tijde van zijn bekentenis in een psychiatrische inrichting verbleef, zijn verklaring in en zei onschuldig te zijn. Het mocht echter niet baten. De rechter van het Wayne County Circuit Court waar zijn proces destijds diende, zei tijdens dat proces te betreuren dat Michigan de doodstraf niet hanteerde. Was dit wel het geval geweest, dan was Lloyd nu dood geweest.

Op basis van een nieuwe wet in Michigan kon Lloyd echter door middel van een DNA test zijn onschuld bewijzen. Sinds DNA tests werden geïntroduceerd in de Verenigde Staten hebben al meer dan 100 veroordeelde criminelen hun onschuld kunnen aantonen. Volgens tegenstanders van de doodstraf een zwaarwegende reden om deze straf af te schaffen.