'PKK-kopstuk leidde zelfmoordcommando's op'

KirmiziBeyaz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Koerdische Nuriye Kesbir, kopstuk van de Koerdische arbeiderspartij PKK, is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken actief betrokken geweest bij de opleiding van personen voor zelfmoordacties. Ook zou zij verantwoordelijk zijn voor verschillende liquidaties.

Het ministerie stelde vorig jaar november twee ambtsberichten op nadat Kesbir in Nederland politiek asiel had aangevraagd. De Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) wees het verzoek van Nuriye Kesbir in februari af omdat er aanwijzingen zouden zijn dat ze zich schuldig had gemaakt aan oorlogsmisdrijven of misdrijven tegen de menselijkheid. Waar die aanwijzingen uit bestonden, werd niet bekendgemaakt.

Amnesty International plaatst vraagtekens bij de rapportages van het ministerie. De organisatie vraagt zich af wie de bron is. Indien de Turkse autoriteiten de informatie hebben geleverd, gaat het mogelijk om verklaringen van PKK-strijders die door marteling zijn verkregen, waarschuwt Amnesty.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil de bron voor de rapportages over Kesbir niet bekendmaken. 'We geven geen informatie over individuele ambtsberichten', aldus een woordvoerder.

Turkije heeft inmiddels gevraagd om de uitlevering van Kesbir. Morgen zal de rechtbank in Amsterdam zich over het uitleveringsverzoek buigen. Eerder verklaarde de rechtbank in Haarlem zich onbevoegd in deze zaak.