1000 camera's lossen 1 misdaad op

In de Britse hoofdstad Londen hangen momenteel meer dan één miljoen camera's die het publiek overal in de gaten houden. De beelden worden geregistreerd door middel van een gesloten circuit (CCTV). Het Verenigd Koninkrijk is het land met de meeste camera's ter wereld. In het hele land hangen momenteel een geschatte vier miljoen camera's.

Een willekeurig persoon die in Londen woont, of werkt, wordt gemiddeld 300 keer per dag geregistreerd op de camera's. Het Verenigd Koninkrijk heeft ongeveer één camera op elke 14 inwoners.

Cijfers van de Londense politie, die onlangs verschenen, wijzen uit dat er minder dan één misdadiger wordt gepakt per duizend  camera's die aanwezig zijn.

Politie niet effectief
De Londense politie geeft, bij monde van Detective Chief Inspector Mick Neville, aan dat er veel klachten binnenkomen over dat de politie de beelden niet eens bekijkt bij aangifte. Ook blijkt uit het rapport dat de camera's regelmatig niet actief zijn ten tijde van ongeregeldheden.

Neville geeft ook aan dat, volgens de Londense politie, het probleem grotendeels ligt aan het gebrek aan mankracht en kennis bij de politie.

Kosten
Sinds 2006 is er 500 miljoen pond (573 miljoen euro) uitgegeven om de camera's bij de Britten op te hangen. 200 miljoen pond (229 miljoen euro) daarvan is gebruikt om de camera's in Londen op te hangen. Geschat wordt dat elke geregistreerde misdaad ongeveer 20.000 pond (22.900 euro) kost.

Politiek
David Davis, parlementslid, vindt dat deze cijfers een heroverweging van het huidige beleid rechtvaardigt. Hij voegt toe dat de enorme kosten en minimale effectiviteit de inbreuk op de privacy niet of nauwelijks rechtvaardigt.

Anita Coles, beleidsmedewerker van de campagnegroep Liberty: "Het zijn van 's werelds meest opgenomen samenleving kost ons niet alleen onze privacy, maar ook ons geld. Het cameratoezicht kost miljoenen en is niet goed gereguleerd. Er is ook geen bewijs van gericht en efficiënt gebruik."

Eamonn Butler, directeur van de denk-tank the Adam Smith Institute: "Het is duidelijk dat de enorme toename in camera's niets bijdraagt aan de veiligheid."

Vertrouwen
Het vertrouwen van de burgers in Londen in dit systeem heeft een deuk gekregen na het verschijnen van dit rapport. Ook in Nederland wordt er steeds vaker afgevraagd hoe effectief het cameratoezicht eigenlijk is. Hier zijn momenteel geen harde cijfers van.