Bernanke woest over bailout AIG

Ben Shalom Bernanke, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank de Fed, heeft zich negatief uitgelaten voor de Amerikaanse Senaat over de bailout van AIG: "Geen enkele episode tijdens de kredietcrisis heeft me bozer gemaakt dan de redding van AIG. AIG was een hedgefonds gelinkt aan een groot en stabiel verzekeringsbedrijf."

AIG (American International Group) is de grootste verzekeraar ter wereld, maar moest door grote verliezen gered worden door de Amerikaanse overheid. Bernanke: "AIG vertoonde schandalig gedrag, maakte een groot aantal onverantwoorde gokken en maakte gebruik van een groot gat in de reglementen. Echter zou de val van AIG een schokgolf door de hele verzekeringssector hebben gestuurd waardoor de overheid eigenlijk geen andere keuze had om AIG ter hulp te springen."

Het verzekeringsbedrijf maakte gisteren het grootste verlies ooit bekend voor een bedrijf in de Amerikaanse geschiedenis, namelijk 62 miljard dollar over het vierde kwartaal. Dat betekende een verlies van bijna een half miljoen dollar per minuut. De Amerikaanse overheid gaf AIG vorig jaar al een reddingspakket van 150 miljard dollar. Maandag werd bekend dat AIG nog eens 30 miljard dollar nodig heeft.

Bernanke liet zich positief uit over het stimuleringsplan van president Obama. Volgens hem is agressieve actie nodig om de recessie te bestrijden, ook al kost het biljoenen dollars. Het plan werd goedgekeurd met weinig Republikeinse steun. De woorden van Bernanke zijn daarom van belang, omdat hij enige tijd als econoom voor president George W. Bush diende.

Fed-voorzitter Ben Bernanke woest op AIG