Het nutteloze feitje van de dag: Bijna stadionramp zorgt voor nieuw stadion

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Afgelopen zondag stortte een deel van het uitvak in de Goffert in Nijmegen in maar dankzij een container vielen er geen gewonden en ontsnapte Nederland aan een stadionramp. Maar wist je dat Nederland meer dan 100 jaar geleden al ontsnapte aan een ernstige stadionramp? Op 17 april 1911 was Amsterdam het decor van de voetbalinterland tussen Nederland en Engeland. In die tijd stonden er nog geen echte stadions in ons land dus waren er tijdelijke houten tribunes neergezet om de vele geïnteresseerden een plekje te bieden. De toeloop was echter veel groter dan verwacht, de wegen naar het voetbalveld raakten verstopt en de tijdelijke tribunes waren volgepakt. Dat ging niet goed: één tribune stortte in en een andere kon ternauwernood gestut worden. Er vielen geen doden en dat had veel slechter af kunnen lopen.

Hierna nam de roep om een echt stadion toe en in 1914 werd het Nederlandsch Sportpark geopend op de plek vlakbij waar nu het Olympisch Stadion in Amsterdam staat. Zo leverde een bijna grote stadionramp Nederland het eerste echte sportstadion van ons land op.

Als je meer wil weten dan kun je dat lezen op Sportgeschiedenis.nl.