20 mei Wereld Bijen Dag

Bijen en andere bestuivers, zoals vlinders, vleermuizen en kolibries, worden steeds meer bedreigd door menselijke activiteiten.

Bestuiving is echter een fundamenteel proces voor het voortbestaan van onze ecosystemen. Bijna 90% van 's werelds in het wild bloeiende plantensoorten zijn geheel of gedeeltelijk afhankelijk van bestuiving door dieren, samen met meer dan 75% van de voedselgewassen in de wereld en 35% van de mondiale landbouwgrond. Bestuivers dragen niet alleen rechtstreeks bij aan de voedselzekerheid, maar ze zijn ook essentieel voor het behoud van de biodiversiteit.

Om mensen bewust te maken van het belang van bestuivers, de bedreigingen waarmee ze worden geconfronteerd en hun bijdrage aan duurzame ontwikkeling, heeft de VN 20 mei uitgeroepen tot Wereldbijendag .

Het doel is om maatregelen te versterken die gericht zijn op de bescherming van bijen en andere bestuivers, die aanzienlijk zouden bijdragen aan het oplossen van problemen in verband met de wereldwijde voedselvoorziening en het uitbannen van honger in ontwikkelingslanden.

We zijn allemaal afhankelijk van bestuivers en het is daarom cruciaal om hun achteruitgang te volgen en het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen.