Terugblik klimaatmars 'In het oog van de storm'

Gisteren vond in Utrecht de klimaatmars 'In het oog van de storm' plaats, georganiseerd door de Utrechtse Klimaat Coalitie. Vlak voor de demonstratie begon, begon het zachtjes te regenen, en dat bleef het de gehele mars door doen. De mars eindigde op de stadhuisbrug, waar de vijf eisen werden overhandigd aan de raadsleden. 

Lees ook: Klimaatmars Utrecht: 'In het oog van de storm'

Onderweg werden de gebruikelijke leuzen, zoals "Alarm alarm de aarde wordt te heet, het is nog niet te laat maar de regering doet geen reet; We are unstoppable, another world is possible; power to the people , cause the people got te power; Hoe laat is het? Solidariteit!" en natuurlijk "What do we want? Climate Justice! When do we want it? Now!" gezongen gescandeerd. 

Onderweg naar het stadhuis deelden de deelnemers ook flyers uit, waarbij ik er ook meerdere malen één aangeboden kreeg. Op mijn reactie dat ik niet meedoe aan klimaatvervuiling kreeg ik de eerste keer helemaal geen reactie, de tweede keer een schaapachtig lachje en de derde keer de reactie dat ik als er zuinig mee omging het geen vervuiling was wat bij mij dan weer de reactie  _! gaf. Wat moet ik er dan mee doen? Inlijsten en boven m'n bed hangen soms? 

Eenmaal bij het stadhuis aangekomen stond ik redelijk beschut tegen een gevel aan, naast een aantal agenten die het verkeer regelden. Op een gegeven moment merkten zowel de agenten als ik op dat het wat harder begon te regenen en vluchtten we met z'n allen naar een overdekt terras. We waren geen seconde te laat, want even later braken werkelijk alle sluizen open en werden de demonstranten klets maar ook dan ook kletsnat (Op ongeveer minuut 16 in de video). Toen de demonstratie ten einde was, hield het op met regenen en begon de zon weer te schijnen. 

Hieronder de video van het laatste half uur van de demonstratie. Voor het begin van de demonstratie en enkele foto's kun je het bericht van gisteren bekijken.