Uitbreiding van Europa

Vandaag stond er op de FP dat Turkije twee jaar de tijd krijgt om aan de eisen te voldoen van de Europese Unie om lid te mogen worden. De uitbreiding van de EU is een hot item de laatste tijd, vooral na het afwijzen van de Europese Grondwet, door een aantal landen, waaronder Nederland. Toch wordt Europa in 2007 uitgebreid met 2 lidstaten, Bulgarije en Roemenië. Ook zijn er nog twee kandidaat lidstaten namelijk Turkije en Kroatië en er zijn ook nog potentieel kandidaat lidstaten, Albanië, Bosnië en Herzegovina, de Voormalig Joegoslavische Republiek van Macedonië en Servië en Montenegro. Een heleboel lidstaten dus, maar hoe gaat het nu eigenlijk in zijn werk, toetreden tot de Europese Unie?

Allereerst moet een lidstaat voldoen aan de eisen die nodig zijn tot een toetreding. Deze zijn vastgelegd in het Verdrag van Maastricht artikel 49. Hierin staat een lidstaat "de principes van vrijheid, democratie, rechten van de mens en fundamentele vrijheden, alsmede de rechtsstaat respecteert, een aanvraag kan doen voor toetreding tot de Europese Unie."
In 1993 hebben de regeringsleiders de eisen duidelijk opgezet:

  • Het bestaan van stabiele instellingen die de democratie waarborgen; (Er moet dus een regering zijn die democratisch wordt gekozen en wordt gecontroleerd.)
  • Het bestaan van een rechtsstaat, van respect voor en bescherming van de rechten van de mens en minderheden; (Dit betekend dat de rechten van de mens moet zijn opgenomen in de Grondwet van het betreffende land.)
  • Het bestaan van een functionerende markteconomie;
  • de capaciteit om te kunnen omgaan met marktwerking en concurrentiedruk binnen de Unie; (Het land moet een aanbod hebben om te kunnen exporteren naar andere landen, maar er moet ook vraag zijn naar producten van binnen de Europese Unie.)
  • Het vermogen om de verplichtingen van het lidmaatschap op zich te nemen, waaronder begrepen de economische en monetaire unie. (En dit houdt in dat het land het verdrag van de Europese Unie accepteert en hun Grondwet hierop aanpast.)

    Als dit allemaal in orde is, kan het land in principe toetreden tot de Europese Unie, maar dan moet er nog onderhandeld worden over voornamelijk financiële problemen, zoals de bijdrage die het land economisch gaat leveren, maar ook welke subsidies het zal gaan ontvangen. Pas als de regeringsleiders daarmee akkoord gaan, kan een land officieel gaan toetreden.

    Europa wordt steeds groter met alle lidstaten die toetreden. Sommige zijn hier enthousiast over, omdat het de economie zou stimuleren, omdat je een sterker Europa krijgt of omdat de armere landen nu meer gebaat zijn van de steun van de rijkere landen.
    Andere zijn felle tegenstanders omdat er al veel problemen zijn binnen de Europese Unie en dit was al van het begin af aan. De tegenstanders beweren dan ook dat met elke uitbreiding Europa meer instabiele en onbestuurbaar wordt. Ze zijn dan ook voor strengere toelatingseisen en betere economische verdeling.

    Of het goed is dat Turkije toetreedt, moet je voor jezelf besluiten, maar als je het doet, doe het dan wel om de goede redenen.