Boek: Pierre Assouline - Het portret

Pierre Assouline is van origine een journalist en auteur van biografieën en daar blinkt hij in uit. Nu betreedt hij het pad van romancier met zijn Nederlandse debuut Het Portret. Opmerkelijk aan deze literaire roman is dat Assouline voor een uniek vertelperspectief kiest, namelijk het perspectief vanuit een schilderij van de rijke Barones Betty Rothschild. De magische overgang van ziel naar schilderij vindt plaats bij de begrafenis en daar wordt de lezer geïntroduceerd aan de hele Joodse bevolkingsgroep die plechtig afscheid komt nemen van deze rijke bankiersmoeder.

Het portret

Met Het Portret betreedt Assouline voor hem vreemd gebied en dat is te merken, want hij houdt vast aan een biografische vertelwijze. Dat zorgt voor een uitgebreide geschiedvertelling en een overvloed aan namen en plaatsen. Dit is erg fijn voor een lezer die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de rijke Joodse families eind negentiende eeuw en begin twintigste eeuw. De keerzijde van de medaille is dat de lezer die uit is op een soepele leeservaring zich zeer waarschijnlijk zal storen aan de mikmak van namen en geslachten waarmee Barones Rothschild bekend was. Assouline maakt duidelijk dat Barones Rothschild als lid van de aristocratie merkbaar beperkt is in haar doen en laten. Daarbij geeft hij duidelijk weer hoe de zeer aanwezige weelderigheid van de Joodse families was voor de ontwikkeling van Frankrijk.

Pierre Assouline

Of dit boek aanslaat bij de lezer zal een grensgeval zijn. Het zal aanslaan als de lezer een passie heeft voor geschiedenis en biografieën van bekende schakels in het verleden. Het boek zal tegenvallen als de lezer een boek zoekt om in te verdwijnen en even te ontsnappen  aan de drukke wereld om zich heen. Het boek lijkt dan ook meer op een volledige biografie, verteld vanuit het perspectief van een kunstwerk dat haar aanschouwers uitbundig beschrijft aan de lezer. Blijkbaar lukt het Assouline niet om een overtuigende roman te schrijven, en kan hij zijn energie beter blijven steken in het schrijven van biografieën. Dat is de aard van het beestje.